Ekonomi

Merkez Bankası’ndan bankalara yeni talimat geldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan bankalara yeni bir talimat geldi. Merkez Bankası’nın aldığı karara göre bankalar, menkul kıymet tesisi konusuna ilişkin yeni bir uygulama sistemine geçiyor.Rus yayın organı Reuters’a bilgi veren ve adını vermek istemeyen iki bankacı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bankalara, menkul kıymet tesisine yönelik yeni bir uygulama talimatı ilettiğini dile getirdiler

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kredilerin fatura karşılığında kullandırılması uygulamasını 2022 sonuna kadar aşamalı olarak genişletirken kredilerin doğru bölüme yönlendirilmesini ve amacı dışında kullanımı durdurmayı amaçlayan adımları açıkladı.

Rus yayın organı Reuters’a bilgi veren ve adını vermek istemeyen iki bankacı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bankalara, menkul kıymet tesisine yönelik yeni bir uygulama talimatı ilettiğini dile getirdiler.

KADEMELİ ŞEKİLDE FATURA KARŞILIĞI KULLANIM TALİMATI GELDİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan ilgili uygulama talimatı ile yapılan değişikliklerden öne çıkanlar şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) esnaf, tarım ve tüketici gibi krediler dışında yer alan ve menkul kıymet tesisine tabi olmayan yeni kredilerde kademeli olarak fatura karşılığı kullanıma geçiyor.

Bununla birlikte yatırım kredileri 1 Ekim 2022; ihracat ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’in yatırım dışındaki kredileri 29 Ekim 2022’den itibaren harcama mukabili uygulamasına tabi olacak.

Dijital kanallar vasıtasıyla kullanılan krediler 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren harcama mukabili uygulamasına tabi olacak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) net ihracatçı firmalara da kullandırılan ihracat kredilerine ilişkin yeni bir tanımlama getirerek kaynakların doğru yere yönlendirilmesini ve amacı dışında kullanımının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kurumsal kredi kartları vasıtasıyla yapılan kuyum, zinet harcamaları ve nakit avans çekimleri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler ve esnaf kredilerine sağladığı muafiyet kapsamı dışına çıkarıldı.

Kredi kartında kuyum, zinet hariç Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler/esnaf kredileri ile ihracat, yatırım, tarımsal ve tüketici kredileri 50 bin Türk Lirası üzerinde olup harcama mukabili kullandırılmazsa menkul kıymet tesisine tabi olacak. 

Editörün Notu: Bu haber 28 Eylül 2022 tarihinde saat 18:31'de yazıldı. An itibarıyla dolar kuru 18 lira 64 kuruş, euro ise 17 lira 85 kuruştan işlem görüyor, altının gramı ise 998 Türk Lirası değerindedir. 

Otomotivde fiyatların yükselmesi kaçınılmaz

Kuzey Akım'da gizemli doğalgaz kaçağı! Sabotaj mı var?

Kamu bankaları da MİR karttan çekilme kararı aldı