Ekonomi

Merkez Bankası'ndan dev adım! Bu kararla dünya bankaları arasına girdi!

Büyük merkez bankaları son 1 senedeki toplantılarının yüzde 86'sında faiz artırdı. ABD, Avrupa ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu 10 büyük merkez bankasının son 1 senedeki 77 toplantısının 66'sından faiz artış kararı çıktı. TCMB de son toplantısında faiz yükselterek parasal sıkılaşmada diğer ülkeEnflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde ve ısrarcı kalmayı sürdürmesi, peş peşe faiz artış kararlarını getiriyor

ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya'nın da yer aldığı 10 büyük merkez bankası, son 1 senedeki toplantılarının yüzde 86'sında yüksek kalmayı sürdüren enflasyona karşı faiz artırımına gitti. Enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde ve ısrarcı kalmayı sürdürmesi, peş peşe faiz artış kararlarını getiriyor.

TCMB’DEN PARASAL SIKILAŞMA ADIMI

Merkez bankaları, enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkılaştırma kararlarına devam edeceğinin sinyalini veriyor. Para politikası konusunda sıkılaşmaya giden merkez bankaları kervanına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) katıldı. TCMB, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma döngüsünün devam edeceğinin sinyalini verdi.

Merkez Bankası, önceki ay gerçekleşen toplantısında, politika faizini 650 baz puan artırarak parasal sıkılaştırma döngüsünü başlattı. Bunun ardından, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15 seviyesine yükseltti.

Global ekonomi üzerinde baskı unsuru olmayı sürdüren yüksek enflasyon karşısında aralarında ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya'nın da olduğu 10 büyük merkez bankası, son 1 senedeki 77 toplantısının 66'sında politika faizini artırdı. Bu kapsamda, 11 toplantıda ise sabit tuttu.

İşte diğer merkez bankalarının aldıkları kararlar...

 

ABD

ABD Merkez Bankası (Fed), 2022 mart ayında başladığı sıkılaştırma adımlarını 2023’te de sürdürdü. 2022 yılı temmuz ayından bu yana yaptığı 8 toplantısının 7'sinde faiz yükselten Fed, haziran ayında gerçekleştirilen toplantısında ise gelecek verileri ve bunların para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla politika faizini yüzde 5-5,25 bandında sabit bıraktı.

Diğer taraftan, Fed Başkanı Jerome Powell, para politikası ile ilgili konuşmalarında, enflasyonu zamanla yüzde 2 seviyesine indirmek amacıyla 2023’te bazı ek faiz artışları yapılabileceğine işaret etti.

AVRUPA MERKEZ BANKASI

Avrupa Merkez Bankası (ECB), son 1 senede verdiği 8’nci faiz artırımı kararıyla Avro Bölgesi'nde mayıs ayında yüzde 6,1 olan enflasyonun daha da yükselmesine tepki verirken, gelecekte daha fazla politika sıkılaştırmasının olabileceğinin sinyalini verdi. Haziran ayındaki gerçekleştirdiği son toplantısında politika faizini 25 baz puan artıran ECB, mevduat faizini yüzde 3,50 seviyesine, refinansman faizini yüzde 4 seviyesine ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,25 seviyesine çıkardı. Bu sayede, ECB, 2022 yılı temmuz ayından bu yana gerçekleştirdiği toplantıların tümünde politika faizini artırmış oldu.

Diğer taraftan; İngiltere, Kanada, Norveç, İsviçre ve Hindistan gibi ülkeler de faiz artırımına gitti.

Sosyal yardım alanlara sigorta müjdesi! Müjdeler arka arkaya geldi!4

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emekliye refah payı gelişmesi!

A101’de iğneden ipliğe indirim geldi! Orta boy valiz 399 TL’ye, teleskop 239 TL’ye, yeşil mercimek 34,90 TL’ye düştü!