06 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan ihale yasakları geldi

Merkez Bankası'ndan ihale yasakları geldi

Merkez Bankası E.R.S. İnşaat'a, inşaatın ortağı Selahattin Uzun'a, Mersin Yat Limanı İşletmeleri'ne ve Yasal İnşaat Sanayi'ye ihalelere katılma yasağı getirdi



Merkez Bankası A.Ş., 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre "E.R.S. İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" ile ortağı "Selahattin Uzun, Mersin Yat Limanı İşletmeleri Anonim Şirketi ve Yasal İnşaat Sanayi Anonim Şirketi"ne ihalelere katılma yasağı getirdi. Merkez Bankasının ihale yasağına ilişkin duyurusu, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Duyuruya göre Merkez Bankası tarafından yapılan ihaleye katılan,  Ankara  Ticaret Odasına kayıtlı şirket ve ortakları 1 yıl süreyle ihalelerden men edildi.

BAKANLIKLARIN İHALE YASAKLARI
Bu arada İçişleri, Maliye, Çevre ve Orman ile Sağlık Bakanlığı, 4734 Sayılı Kamu İhale, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri ile 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre bazı firmalara değişik sürelerle ihalelere katılma yasağı getirdi. Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ihaleye katılan, "Zerdali Yemek ve İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret Limited Şirketi" ile ortağı "Altan Güvenç, AGK Gayrimenkul Danışmanlığı ve İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi"ne 1 yıl süreyle ceza verdi. İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı şirket, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre 1 yıl süreyle gerçekleştirilecek olan ihalelere giremeyecek.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, "Erhan İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi"ne ceza verdi. Balıkesir Orman İşletmesi Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleye katılan, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı şirket, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre 1 yıl süreyle ihalelerden men edildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre yasak getirilen kişi ve firmalar ile yasak süreleri şöyle: "Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan, İstanbul Ticaret Odası ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı, Yalız Sınai Gaz Teknik Hırdavat Gemi ve Tersanecilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile ortağı Ali Osman Yalız (1 yıl), Konya Numune, Konya Eğitim ve Araştırma, Konya Ereğli Devlet Hastanesi ile Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin ihalesine katılan Konya Ticaret Odasına kayıtlı, İdeal Özel Güvenlik Limited Şirketi ile ortağı Mehmet Erdoğan (1 yıl), Malatya Devlet Hastanesinin ihalesine katılan İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı Datel Teknolojik Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi ile ortağı Yonca Deniz Gürol, İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı Artel Elektrifikasyon Ürünleri Limited Şirketi ile ortağı Mehmet Cengiz Gürol, İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı MCG Sigorta Aracılık ve Pazarlama Hizmetleri ile ortağı Mehmet Gengiz Gürol (1 yıl), Hatay İskenderun Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı Dilek Ticaret İsa Avcı (6 ay),  Adana  İl Sağlık Müdürlüğünün ihalesine katılan Adana Ticaret Odasına kayıtlı Ak-Kar Petrol Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile ortağı Kenan İşçimen (1 yıl), Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı Alaca Ticaret-Reşit Yakut (6 ay), Antalya Alanya Devlet Hastanesi Baştabipliğinin ihalesine katılan Adana Ticaret Odasına kayıtlı HGM Bilgisayar Otomasyon Yazılım Donanım Turizm Temizlik Yemekçilik İnşaat Taahhüt Gıda Tıbbi Malzemeler ve Ürünleri Kırtasiye İthalat İhracat ve Ticaret Pazarlama Limited Şirketi ile ortağı Halis COP (1 yıl), Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yapılan ihaleye katılan Konya Ticaret Odasına kayıtlı Nobel Medikal Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (1 yıl)"

Söz konusu kişi ve firmalar belirtilen süreler içerisinde yapılacak olan ihalelere katılamayacak.

-4734-4735 SAYILI KANUNLAR-
4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu "yasak fiil veya davranışları" düzenliyor. Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor:
"Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek."

-İÇİŞLERİ BAKANLIĞI-
Bu arada İçişleri Bakanlığı, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre toplam 4 kişi ve firmayı 6 ay süreyle ihalelerden men etti. Mersin İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleye katılan ve Van'da bulunan "Cacimler İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi" ile Gümüşhane İl Özel İdaresinin yaptığı ihaleye katılan Gümüşhane Ticaret Odasına kayıtlı "Kaya Büyükbayraktar" İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak olan ihalelere katılamayacak. Ardahan İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleye giren, Muş Ticaret Odasına kayıtlı "Gültaç İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile Ağrı Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı "Doğan Karataş" ise tüm ihalelerden men edildi. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu, "ihaleye fesat karıştırmak, ihale hükümlerini yerine getirmeme ya da eksik getirme gibi durumlarda ilgililere değişik sürelerle ceza verilmesini öngörüyor.
AA


Geri Dön