08 / 07 / 2024

Merkez Bankası'ndan tarihi 142,9 milyar dolar açıklaması

Merkez Bankası'ndan tarihi 142,9 milyar dolar açıklaması

Merkez Bankası tarafından yapılan dolar açıklamaları, vatandaşlar tarafından merak ediliyor... Banka tarafından yapılan 142,9 Milyar dolar açıklaması da dikkat çekti. Banka tarafından yapılan açıklama bir hayli dikkat çekti.



Dolar alacak vatandaşlar, dolar piyasasındaki son durumu araştırmaya devam ediyor. Vatandaşların dolar konusunda en çok görüşünü merak ettiği kurumlardan biri olan Merkez Bankası ise vatandaşları sık sık bilgilendiriyor. 

Merkez Bankası tarafından son olarak gerçekleştirilen 142,9 Milyar TL'lik açıklama da bir hayli dikkat çekti. 

MERKEZ BANKASI'NDAN 142,9 MİLYAR DOLAR AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 28 Haziran itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 3 milyar 662 milyon dolar azalışla 84 milyar 833 milyon dolara düştü. Brüt döviz rezervleri, 21 Haziran'da 88 milyar 495 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bu dönemde altın rezervleri de 1 milyar 50 milyon dolar azalışla 59 milyar 127 milyon dolardan, 58 milyar 77 milyon dolara düştü.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 28 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 712 milyon dolar azalarak 147 milyar 622 milyon dolardan, 142 milyar 910 milyon dolara geriledi.

TARİHİ BİR ZİRVE OLDU

Net uluslararası rezervler ise 4 milyar dolar artarak 43,4 milyar dolara yükselirken Merkez Bankası'nın nette 5,3 milyar dolar döviz alımı yaptığı hesaplanıyor.

CNBC-e'de yer alan ve Ekonomist Ali Orhan Yalçınkaya'nın yaptığı hesaplamaların paylaşıldığı habere göre 28 Haziran haftasında Merkez Bankası rezervi 142,9 milyar dolar düzeyindeydi.
Bir önceki hafta 11,6 milyar dolar düzeyinde bulunan swap hariç net rezervler ise 6,5 milyar dolar artarak 18 milyar dolara yükseldi.  Merkez Bankası, rezerve ilişkin açıklayacağı son verileri perşembe günü saat 14.30'da duyuracak.

"TÜRKİYE DOĞRU YOLDA" 

Öte yandan ABD'li yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers de Türkiye'nin yatırım politikası hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Rogers, Türkiye'ye yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye döneceğini ifade eden Rogers, "Türkiye şu anda doğru adımları atıyorsa çok iyi bir yatırım olacaktır" dedi. 'Yatırım Gurusu' olarak tanınan Rogers, "Ben ve diğer yatırımcılar Türkiye piyasasına yeniden yatırım yapmaya başlamalı" dedi.

Bir süredir Türk piyasasını takip etmediği için yatırımı bulunmadığını ifade eden Rogers, şöyle devam etti:

 Ancak belki de yeniden (Türk varlıklarına yatırım) başlamam gerekiyor. Türkiye'nin ekonomi politikalarını değiştirmesiyle yabancı yatırımcı geri dönecektir ancak bu biraz zaman alır.

 Birçok uluslararası yatırımcı Türkiye'nin ne yaptığını izliyor şu anda. Türkiye'nin ekonomik olarak makul adımlar atmasıyla yatırımcılar geri gelecek. Türkiye şu anda doğru adımları atıyorsa, çok iyi bir yatırım olacaktır.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön