22 / 07 / 2024

Merkez Bankası'nın adımı önceden bilmişti. Dolar 37 TL...

 Merkez Bankası'nın adımı önceden bilmişti. Dolar 37 TL...

Merkez Bankası tarafından daha önce atılan adımı nokta olarak bilen bankadan dolarla ilgili dikkat çeken bir 37 TL açıklaması geldi.




Merkez Bankası'nın hamleleri yatırımcılar ve bankalar tarafından merak ediliyordu... Daha önce Merkez Bankası tarafından yapılan hamleyi doğru bilen bankadan yeni bir açıklama geldi. Bankanın dolar için 37 TL açıklaması bir hayli dikkat çekti. 

CNBC-e'deki Küresel Görünüm programına katılan Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, önemli değerlendirmelerde bulundu. Onay, dolar/TL ve faiz tahminleriyle dikkat çekti.

Onay, geçen yıldan bu yana ekonomik programın olumlu etkilerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını söylerken, bu durumun finansal piyasalarda güven yarattığını ancak en önemli gündem maddesinin enflasyon olduğunu belirtti. 

SÜREÇ DOYUM NOKTASINA ULAŞACAK 

"Kurda istikrar Merkez Bankası açısından çok önemli" diyen Onay, Merkez Bankası'nın döviz alımlarında "sürecin bir doyum noktasına ulaşmasını bekleyebiliriz" diye de belirtti. 

Geçen hafta gelen enflasyon verilerini olumlu değerlendiren Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti, piyasaların tepkisinin de olumlu olduğunu söylerken, net rezervlerdeki iyileşme için "Merkez Bankası kurun düşmesini istemiyor ancak kurun biraz yukarı gitmesine izin veriyor. Burada TL'nin reel değeri ön plana çıkıyor" dedi.

Onay, "Haziran ayı bize gösterdi, enflasyonda biraz iyileşme göstermeye başladık. Her ne kadar önümüzdeki süreç çok önemli olsa da kurda aslında kademeli ve düzeyli bir artış, enflasyon tarafında dinamikleri çok olumsuz etkilemeyecek diyebiliriz" diye belirtti. 

DOLAR İÇİN 37 TL AÇIKLAMASI

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentilerini 37 seviyesinde açıkladı. "37 seviyesine ulaşılırken oynaklığın da görece düşük kalmasını bekliyoruz" derken, "Burada sadece iç dinamikler etkili olmayacak. Dünyadaki gelişmeler de TL için önemli" diye de vurguladı. 

MERKEZ BANKASI'NIN BİR SONRAKİ HAMLESİ 

Onay, açıklamalarında faiz beklentisi için şunları söyledi:

Faiz indirimlerini önümüzdeki birkaç aylık dönem için konuşmak için erken ama yılın son çeyreği için bir imkan olduğunu düşünüyoruz. Kasım ayında 250 baz puan, aralık ayında 250 baz puan indirim beklentimiz var. Toplamda 500 baz puanlık bir indirim beklentimiz var. Dolayısıyla yıl sonu tahminimiz yüzde 45 diyebiliriz.

Faiz indiriminden önce ağustos, eylül, ekim aylarında Merkez Bankası'ndan ön sinyalleri alabiliriz.

YABANCI YATIRIMCILARIN BEKLENTİSİ

"Üçüncü çeyrekte etkiler daha da belirgin olacak" derken Onay, yabancı yatırımcının borsaya gelmek için Türkiye'deki faiz indirimlerini beklediğine dikkat çekti.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön