27 / 04 / 2024

Merkez Bankası'nın faiz hamlesi sonrası Avustralya'da 4 büyük banka konut kredisi faizlerini yükseltti

Merkez Bankası'nın faiz hamlesi sonrası Avustralya'da 4 büyük banka konut kredisi faizlerini yükseltti

Commonwealth Bank of Australia National Australia Bank, ANZ Group Holdings ve Westpac Banking Corp gibi Avustralya'nın önde gelen bankaları, konut kredisi oranlarını 25 baz puan artırdı.



Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) bu hafta başında nakit faiz oranını aynı oranda artırma kararının ardından, Commonwealth Bank of Australia National Australia Bank, ANZ Group Holdings ve Westpac Banking Corp gibi Avustralya'nın önde gelen bankaları, konut kredisi oranlarını 25 baz puan artırma kararı aldı.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜKSELDİ!

Ülkedeki en büyük kredi kuruluu Commonwealth Bank, faiz artırımını bugün açıkladı. RBA'nın nakit faiz oranını yüzde 4,35'e yükseltme kararı, dört aydır sürdürdüğü değişmeyen politikaya bir ara vererek, enflasyonun uzun bir süre daha yüksek seyretme riskine işaret eden son verilerden kaynaklandı.

National Australia Bank ve ANZ Group Holdings'in faiz artırımı 17 Kasım'da yürürlüğe girecek, Westpac Banking Corp ise bankalar tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamalara göre yeni oranlarını 21 Kasım'dan itibaren uygulayacak. Commonwealth Bank da konut kredisi değişken faiz oranı değişikliğinin 17 Kasım'dan itibaren geçerli olacağını söyledi.

Merkez Bankası nın faiz hamlesi sonrası Avustralya da 4 büyük banka konut kredisi faizlerini yükseltti

4 BÜYÜK BANKADAN DEV ATAK!

Avustralya'nın "dört büyük" bankasının konut kredisi faiz oranlarını artırmaya yönelik bu toplu hamlesi, ülkedeki değişen para politikası ortamını yansıtmakta. RBA'nın nakit oranını artırma kararı, enflasyonu kontrol etme yaklaşımında bir değişime işaret ediyor ve bu da potansiyel olarak daha geniş ekonomiyi ve finans sektörünü etkileyebilir.

KONUT PİYASASINI ETKİLEYECEK!

İnvesting'de yer alan habere göre; bu faiz artışları yürürlüğe girdiğinde, değişken faizli ipotek sahibi ev sahipleri kredi geri ödemelerinde bir artış görecektir. Bankaların RBA'nın faiz artışını müşterilerine yansıtma kararı, Avustralya'da son yıllarda bir büyüme dönemi yaşayan konut piyasasını potansiyel olarak etkileyebilir.

Bankaların konut kredisi faizlerini yükseltme hamlesi, finans sektörünün merkez bankasının para politikasıyla olan bağlantısının da altını çiziyor.

RBA, enflasyonu yönetmek için politikasını ayarlarken, bankacılık sektörü üzerinde bir dalgalanma etkisi yaratıyor ve bu da tüketiciler için borçlanma maliyetlerini etkiliyor.

Düşük faizli konut kredisinden kimler yararlanacak? Tek tek sıralandı!

ABD'de mortgage faizleri düşerken, başvurularda yükseldi

Geri Dön