Merkez Levent`e taşınacak
Yılmaz, toplantı sırasında gelen bir soru üzerine, taşınma meselesinin para politikasında herhangi bir yavaşlamaya, gerilemeye, tereddüte ve endişeye yer vermemesi gerektiğini söyledi.
2008 yılının ilk enflasyonunu açıklamak için basın mensupaşrının karşısına geçen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a toplantıda, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınma konusu da konuşuldu. Yılmaz, toplantı sırasında gelen bir soru üzerine, taşınma meselesinin para politikasında herhangi bir yavaşlamaya, gerilemeye, tereddüte ve endişeye yer vermemesi gerektiğini söyledi.
Yılmaz, toplantı çıkışında ise gazetecilerin "İstanbul'da bankanın taşınacağı arsayı gördünüz mü" sorusu üzerine, Levent'teki arsayı gördüğünü, buranın toplam 20 dönümlük bir arsa olduğunu, 2 kilometresinin yola gitmesi nedeniyle 18 dönümlük bir arsa olduğunu söyledi.
Önceki tartışmalarda Merkez Bankası'nın Ataşehir'e taşınacağı belirtiliyordu ancak Yılmaz'ın bu açıklamasıyla Merkez Bankası'nın İstanbul'da Levent'e taşınacağı anlaşıldı. Merkez Bankası, Levent'teki söz konusu araziyi 1987 yılında satın almıştı.Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel dalgalanmaya karşı ihtiyatlı olunması uyarısında bulundu.
Yılmaz, "Küresel dalgalanmanın ortasındayız, her an sürprizle karşılaşabiliriz. Tüm ekonomik birimler, ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalıdır"dedi. 2008 yılının ilk Enflasyon Raporu'nu açıklamak için dün bir basın toplantısı düzenleyen Durmuş Yılmaz, 2008 yıl sonu enflasyonunun yüzde 4 hedefini aşacağını da açıkladı.
Yılmaz, yüzde 70 olasılıkla, 2008 yıl sonu enflasyonunun orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 arasında gerçekleşeceğini bildirdi. Ekim 2007 Enflasyon Raporu'nda 70 dolar olarak esas aldıkları petrol fiyatı tahminini 85 dolara çıkardıklarını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Petrol fiyatlarında yapılan bu güncelleme 2008 yılı enflasyon tahminlerimizi 0,5 puan yukarı çekmiştir. Ayrıca, son dönemdeki elektrik ve doğalgaz fiyat ayarlamalarının 2008 yıl sonu enflasyonu üzerindeki doğrudan etkilerinin yaklaşık 0,6 puan olması beklenmektedir" dedi.
ABD KADAR İNDİREMEYİZ
Gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Yılmaz, "küresel ekonomide sert bir yavaşlama olma riski de gözardı edilmemelidir" derken, FED'in faiz indirimlerine ilişkin olarak da geçmiş değerlendirmesine benzer şu açıklamayı yaptı: "Dış alemdeki gelişmeler de çok önemli. Ama dışarıdaki gelişmeleri birebir bizim içeriye yansıtmamız ne söz konusu, ne de doğru olur. ABD faiz indirdi biz de indirelim, gibi bir yaklaşım söz konusu değil, mümkün değil, olmamalıdır da."
Yılmaz, istihdam paketinde yer alan 5 puanlık prim indiriminin yıllık 5 milyar dolarlık maliyetinin sorulması üzerine de, "Maliye politikasında böyle bir durum ortaya çıkarsa para politikası duruşunu değiştirecektir. Biz de para politikası duruşunu bu çerçevede gözden geçir eceğiz, söylediğiniz rakam küçük bir rakam değil" yanıtı verdi.
(Bugün)