06 / 05 / 2024

Mermercilik sektörü 10 bin kişiye iş sağladı!

Mermercilik sektörü 10 bin kişiye iş sağladı!

Diyarbakır'da son 15 yılda büyük gelişme gösteren mermercilik sektörü sayesinde 10 bin kişinin
istihdam edildiği belirtildi



Türkiye'de işsizliğin en yoğun yaşandığı kentlerin başında yer alan Diyarbakır'da yaklaşık 15 yıl önce bir kaç yerel firmanın girişimiyle küçük sermayelerle kurulan ve tesisler halinde başlayan mermercilik, başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere yapılan ihracat sayesinde kısa sürede hızlı gelişme gösterdi. Diyarbakır'da halen 23 mermer fabrikasında yıllık 270 bin metre küp (750 bin ton) mermer üretiliyor. 23 fabrika ile 45 mermer ocağında toplam 3 bin 500 kişi istihdam edilirken, mermerciliğe bağlı olarak gelişen yan sanayi ile birlikte Diyarbakır'da istihdam imkanı bulananların sayısı 10 bine ulaştı. 2009 yılında dünya genelinde yaşanan ekonomik krize rağmen Diyarbakır'dan 50'yi aşkın ülkeye 90 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleştirdi.

-"REKABET İÇİN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR"-
Diyarbakır Mermerciler Derneği Başkanı Zeki Tutal AA muhabirine, son 15 yılda gelişen mermercilik sektörü sayesinde Çermik, Çüngüş, Lice, Hani, Kulp ve Silvan ilçelerinin kırsal alanında kurulan 45 ocaktan mermer çıkarıldığını belirterek, bu mermerlerin 23 fabrikada işlendiğini söyledi. 2009 yılında Diyarbakır'da 270 bin metre küp mermer üretimi yapıldığını ve bu mermerlerin yüzde 90'lık bölümünü yöreye özgü "bej" mermerin oluşturduğunu bildiren Tutal, bunların büyük kısımının dünya genelindeki 50'yi aşkın ülkeye ihraç edildiğini kaydetti.

Tutal, Diyarbakır'daki mermer işleme fabrikalarından 5-6 tanesinin son teknolojiyi kullandığını ve dünyadaki sayılı tesis arasında yer aldığını belirterek, şöyle dedi:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi çok büyük mermer yataklarına sahip bulunmaktadır. Bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Diyarbakır başta olmak üzere bölgede işsizliğin azaltılmasına büyük katkı sunabilir. Ancak bunun için bölgedeki mermercilik sektörünün desteklenmesi gerekiyor. En büyük sıkıntımız ihraç edeceğimiz ürünü limana ulaştırmadaki yüksek nakliye fiyatıdır. Bugün ürettiğimiz ihraç edilecek ürünleri Mersin Limanına ulaştırmak için kara yolunu tercih ediyoruz. Bunun bize maliyeti ton başına 40 liradır. Bunun için sektörümüze yönelik akaryakıtta ÖTV indirimi sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra teşvik kapsamına alınmalı, sigorta pirimi ile enerji giderinde indirim kolaylığı sağlanmalı. Diyarbakır'da mermercilik sektöründe 3 bin 500 kişi direkt istihdam ediliyor. Bunun ötesinde bu sektör Diyarbakır'da farklı sektörlerin oluşmasını sağladı. Sadece 500 kamyon mermer taşıyor. Ambalaj ve naylon üretimi sektörümüz için kuruldu. İş makinesi bakım servisleri kuruldu. Sektör yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiye iş sağladı. Sadece akaryakıtta ÖTV indirimi sağlanırsa mermercilik sektörü en az 20 bin kişiye istihdam sağlar."

-"ÇİN MERMERİMİZİ İŞLEYİP SATIYOR"-
Tutal, dünya genelinde Türk mermerine büyük talep olduğunu ve Türkiye'de tespit edilen 620 çeşit mermerin bulunduğunu ifade ederek, dünyanın en çok mermer çeşitliliğine sahip ülkesinin Türkiye olduğunu söyledi.

Dünyada son 2 yıldır yaşanan krize rağmen zor şartlarda ayakta durmayı başardıklarını, geçen yıl toplam 90 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Tutal, ihraç edilen mermerlerin yaklaşık yüzde 40'lık bölümünün Çin'e gönderildiğini söyledi.

Çin'e ihraç edilen mermerlerin büyük kısmının blok mermer olarak yollandığını anlatan Tutal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çin, mermercilik sektörüne büyük destek veriyor. Bunun yanı sıra Çin'de işçilik ücreti çok düşük. Çinli firmalar blok olarak bizden aldığı mermeri fabrikalarında işledikten sonra dünya pazarına sunuyor. Bizim bu firmalarla
rekabet edebilmemiz için desteğe ihtiyacımız var. Ancak desteklenmediğimiz için Çinli firmalarla rekabet edemiyoruz. Bu nedenle sektörümüz sıkıntı yaşıyor ve daha da büyüyemiyoruz. Oysa akaryakıt, sigorta pirimi ve enerji maliyeti düşük olursa bu mermerlerin işleneceği tesisler ülkemizde kurulacak ve işsizlik
azalacak. Bu yapılırsa sadece Diyarbakır'daki firmaların yıllık ihracatı 200 milyon dolara ulaşır. Türkiye'nin yıllık mermer ihracatı 1 milyar 250 milyon dolar civarındadır. Destek sağlanırsa bu rakam çok daha yukarılara taşınmış olur. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Yetkililerden destek bekliyoruz."
AA


Geri Dön