23 / 12 / 2024

Mersin Akkuyu'da yapılacak Nükleer santralı teklifine inceleme

Mersin Akkuyu'da yapılacak Nükleer santralı teklifine inceleme

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mersin Akkuyu'da inşası planlanan ve Türkiye'nin ilk konvansiyonel nükleer enerji santraline ilişkin yaptıkları çalışmalarda, meseleyi sadece fiyat yönüyle değerlendirmediklerini belirttiler



Bakanlık yetkilileri, onay makamı Bakanlar Kurulu olacak olan ihaleyi fiyatı dışında, teknoloji transferi ve dünya nükleer elektrik eşiği gibi kriterler yönüyle de incelediklerini vurguladılar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mersin Akkuyu'da inşası planlanan ve Türkiye'nin ilk konvansiyonel nükleer enerji santraline ilişkin yaptıkları çalışmalarda, meseleyi sadece fiyat yönüyle değerlendirmediklerini belirterek, Türkiye'nin hayati projesini fizibl değerlendirmek için rahat çalışmak istediklerini kaydettiler.

İNCELEMEMİZ DESTEK OLACAK

Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik yaklaşık 50 yıldır gündemde bulunan nükleer enerji santralı konusunda sona gelinirken, enerji bakanlığı da “sonuç ne oldu” şeklindeki baskılardan bunaldı. Yeni Şafak'a değerlendirme yapan yetkililer, nükleer enerji santral ihalesinin Türkiye'nin en önemli ihalesi olduğuna işaret ederlerken, diğer ihalelerden farkının “onay makamının Bakanlar Kurulu olmasıdır” değerlendirmesini yaptılar. Bu kapsamda, siyasi iradenin alacağı karara etki yapacak unsurların fiyat dışında olacağını da belirten yetkililer, ayrıca teknoloji transferi ve dünya nükleer elektrik eşiği gibi kriterlerin de ön planda tutulduğunu kaydettiler.

ELEKTRİK ALIM İHALESİDİR

Nükleer santral ihalesinin Türkiye kamuoyunda “nükleer santral ihalesi” olarak yanlış şekilde nitelendirildiğini hatırlatan yetkililer, “Bu ihale elektrik satın alma ihalesidir. Devlet yüklenicilere diyor ki; gel santrali şu kadar sürede yap. Ben sana 15 yıl elektrik alım garantisi veriyorum ve en uygun fiyattan istiyorum” değerlendirmesini yaptılar. “Tek teklif geldiği için en uygun fiyat nasıl olur” şeklindeki bir soruya da, “Önümüzde dünya nükleer enerji santrallerinden elde edilen elektriğin fiyatları var. Ve daha da önemlisi hükümetin fiyat konusunda pazarlık etme imkanı var” yanıtını verdiler.

15 cent fiyat verildi dünyada 2-7 cent

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) Aralık 2008 tarihinde tasarımının dünya standartlarındaki nükleer güvenlik kriterlerini sağladığını tescil ettiği nükleer enerji santralinin inşaatı ve işletimi ihalesi için 11 firma dosya almıştı. Rus-Türk Ortaklığında Park Teknik (Ciner Grubu) ile AtomstroyExport-JSC (Rus Devlet Şirketi) teşebbüsleri teklif vermişti. Konsorsiyum teklifinde önce kilovat saati için 21 cent fiyat vermişti. Daha sonra, santral yapımının kendilerine verilmesi karşılığında, yarışmayı düzenleyen TETAŞ, Hazine'ye aktarılmak üzere 15 yıl boyunca kârdan yüzde 10 pay teklif ettiği ortaya çıkmıştı. Böylece kilovat saat fiyatı 15 cente çekilmişti. Ancak bu rakam yine çok yüksek bulunuyor. Çünkü dünyadaki nükleer santrallerden elde edilen enerji fiyatlarının 2-7 cent arasında olduğuna dikkat çekiliyor.

Teklifleri bir aya kadar sonuçlandırırız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz günlerde Milano Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Akdeniz İçin Ekonomik ve Mali Forum” toplantısında, Türkiye'de nükleer güç santralı kurulması konusunda, enerji çeşitlendirmesi çerçevesinde nükleer güç santrallerinin kurulmasıyla alakalı ilk anda 4800 megavatlık bir teklif aldıklarını belirterek, “Bu teklifi de bir ay içerisinde sonuca bağlayacağız” demişti.
Cahit Saraçoğlu/Yenişafak


Geri Dön