05 / 05 / 2024

Mersin, Lübnanlı turistleri bekliyor!

 Mersin, Lübnanlı turistleri bekliyor!

Mersin tuzim sektörü ziyaretçi sayısını bu yıl yüzde 20 artırmayı hedeflerken Arap turist açığını ise Lübnan’la telafi etmeyi planlıyor



Suriye’deki sıkıntıların devam etmesi Mersin'deki turizm sektörünü düşündürüyor. Turizm temsilcilerini Lübnan’a yönlendiren Turizm Platformu’nun, yürüttüğü çalışmalar sonunda 11 Haziran’da Mersin-Beyrut feribot seferleri yeniden devreye giriyor.


Mersin, Arap turist açığını Lübnan’dan kapatmayı hedefliyor ayrıca bu yıl ayrıca Ağustos ayında başlaması düşünülen kruvaziyer turizmi ile Avrupalı misafirlerini de ağırlamayı planlıyor. Komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılara karşın Mersin bu yıl turizmdeki ziyaretçi sayısını yüzde 20 artırma hedefinde.


Geçen yıl 500 bin yabancı ziyaretçi Mersin’e gelimişti diyen Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, “Bu yıl da özellikle Suriye’de sıkıntı yaşanmasaydı en az yüzde 35-40 büyüme bekliyorduk ama yaşanan gelişmeler ışığında ziyaretçi sayımızdaki artışın yüzde 20 seviyesinde kalacağını tahmin ediyoruz” dedi. 


Numan Olcar: 2007’de 80 bin olan yabancı turist sayısını geçen yıl 500 bine ulaştırdık. Bu ivme doğrultusunda bu yıl da yüzde 35-40 büyüme bekliyorduk ancak Suriye’de devam eden sıkıntılar nedeniyle hedefte sapma yaşadık. Platform olarak sürekli alternatif geliştirmek durumundayız. Biz de Suriye’ye alternatif olarak Beyrut - Mersin feribotunu yeniden devreye alıyoruz. 11 Haziran’da başlayacak olan seferler pazartesi ve çarşamba olmak üzere haftada 2 kez gerçekleşecek. Bu sayede Beyrutlu ziyaretçiler, 3 ile 14 gecelik konaklamalar yapabilecek” açıklamasını yaptı. Lübnan’dan gelecek turistle Ortadoğu pazarını ayakta tutmaya çalıştıklarını dile getiren Olcar, başlangıçta seferlerin 1 gün olarak planlandığını ancak gerek armatörler gerekse operatörlerle yaptıkları görüşmeler sonucunda talebin iyi olduğunu görerek 2’ye çıkardıklarını açıkladı.


Fransız Club Med firmasına ait bir geminin Ağustos’ta Mersin’e geleceğini ifade eden Numan Olcar, yıl  sonuna kadar 8-11 arasında sefer beklediklerini anlatarak “Gerekli görüşmeleri yaptığımız Costa ve MSC gibi Akdeniz’in en büyük gemilerini ise 2013’te Mersin’de ağırlamayı hedefliyoruz” dedi.


Kruvaziyer yolcusunun kişi başına kente bıraktığı dövizin 100 dolar civarında olduğunu vurgulayan Olcar, “Bu parayı doğrudan çarşıya aktarılan bir para olarak görüyoruz. Bu nedenle yaz aylarında çarşı esnafının da hareketlenmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.


Mersin'e Beyrut seferleriyle gelecek olan turistler konaklamanın yanı sıra kent gezileri düzenlenecek ve ağırlıklı olarak alışveriş turizmine yöneleceğini bildiren Olcar, bu nedenle Mersin’de turizm gelirlerinin artacağına inandığını söyledi. Bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini de değerlendiren Olcar şöyle konuştu: 


Havaların serin gitmesi turizm sezonunu etkilemeyecektir. Yerli turizmde sezon okulların kapanmasıyla başlıyor. Okullar tatil olduğunda ikinci konutların, tesislerin dolmaya başlayacağını bekliyoruz. Yabancı turistler ise seyahat programlarını önceden planladığı için mevsim normallerine göre uçaklardaki artışlar devam ediyor ve onları da iklim şartları etkilemiyor. 


Forum AVM Müdürü Adem Erol da Suriye’deki gelişmelerin tüm kenti olumsuz etkilediğini belirterek, Beyrut seferlerinin ise buradan oluşacak açığı kapatmada büyük rol üstleneceğini söyledi. Lübnan’dan karayoluyla gelmek isteyenlerin çok rahat ulaşamadığını vurgulayan Erol, feribotun iyi bir alternatif olduğunu ve özellikle alışveriş turizmi adına buradan gelecek misafirlerin büyük önem taşıdığını kaydetti. Paralelinde başlayacak kruvaziyer turizminin de alışveriş turizmi adına önemli olduğunu vurgulayan Erol, bu sayede çarşı esnafının da iyi bir yaz geçireceğini tahmin ettiğini ifade etti.



Olbios Otel Sahibi Ruken Doğan Uzunadam: 


İyi bir turizm sezonu bekliyoruz. Haziran ayının 2’inci yarısından itibaren otellerin yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Özellikle otelimiz adına önemli bir sezona girdik. Sezon öncesi odalardan resepsiyona kadar tüm oteli yeniledik.


Spa merkezi, sauna, jakuzi, fitness center, bungalov evler ekledik. Böylece yalnızca yaz değil kış sezonunda da hizmet verebileceğiz. Profesyonel 100’er kişilik 2 toplantı salonumuzla toplantı turizminden de pay alabileceğiz. Bu yıl yalnızca Ramazan ayının turizm sezonuna denk gelmesi nedeniyle yerli turist açısından taleplerde düşüş yaşanabilir. O dönemdeki açığı da cazip kampanyalarla kapatmayı planlıyoruz.



Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) işbirliğinde 7-9 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek 3. Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentler Kongresi’nde Doğu Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği kurulmasının ilk adımının atılması da hedefleniyor. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, etkinlik çerçevesinde kongrenin yanı sıra Mersin’in turizm destinasyonlarını da katılımcılara gezdireceklerini belirterek, “Hedefimiz kruvaziyer turizmi başlatıp güçlendirmek. Davetli bazı firmaların kurvaziyer programına girdik ancak kurvaziyerle gelecek misafirlere tarihi mekanlarımızı göstererek birlikte çalışacağımız firma sayısını da artırmak istiyoruz” dedi. Hedefleri arasında Doğu Akdeniz Kruvaziyer Limanlar Birliği’ni oluşturmak da olduğunu vurgulayan “Kongreden sürdürülebilir ve somut sonuçlar çıkarabilmek adına Akdeniz Havzası’ndaki bakanların katılımını sağlayabilmeyi ve kongreyi bir bakanların zirvesine dönüştürebilmeyi diliyorduk. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımız destek sundu ve Sayın bakanımız imzalı davetler Akdeniz Havzasındaki ilgili bakanlıklara iletildi” dedi. MDTO BaşkanYardımcısı Jozef Atat ise Akdeniz’in 23 Akdeniz  Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) üyesinintüm oda ve federasyonları ile Akdeniz’in önde gelen  liman temsilcilerinin davet edildiği toplantının bu yıl 3. kez düzenlenmesi nedeniyle Dünya Kongreler Takvimine gireceğini açıkladı. Atat, bu kongreninen önemli sonuçlarından bir tanesinin  Mersin Limanı’nın öne çıkması olacağını söyledi.Atat, kongreye ayrıca Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Ulaştırma Bakanı Dr. Gala Mostafa Said ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner’in katılacağını açıkladı.



Dünya Gazetesi


Geri Dön