29 / 04 / 2024

Mersin Teknopark'tan 50 dönümlük araziye Ar-Ge yatırımı!

Mersin Teknopark'tan 50 dönümlük araziye Ar-Ge yatırımı!

İhracatını 10 milyon dolara çıkarmak isteyen Mersin Teknopark'tan yatırım atağı. Bölge yönetimi Yaratıcılık ve İnovasyon Merkezi, Yeşil Medikal Ar-Ge Merkezi projelerinin yanı sıra 50 dönümlük bir alanı daha Ar-Ge yatırımlarına açacak.



Mersin Teknopark, bu yıl bünyesindeki 63 firma ile 200 milyon TL satış ve 10 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor. Türkiye'nin 9'uncu büyük teknoparkı olan bölge, Yaratıcılık ve İnovasyon Merkezi ile Yeşü Medikal Ar- Ge Merkezi'ni inşa etmek ve Ar-Ge faaliyetleri için 50 dönümlük bir alanı daha yatırımcıların hizmetine sunmak istiyor. 


Faaliyetlerine 2006 yılında başladıklarını belirten Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, "Bünyemizde 63 firma faaliyet gösteriyor. İhtisaslaşan teknoparkların dışında geniş yelpazede hizmet veren bir yapıya sahibiz. Bünyemizdeki firmaların I yüzde 50'si yazı- ; lım, yüzde 6'sı tıp, yüzde 10'u makine, yüzde 5'i tasarım, yüzde 5'i otomotiv, yüzde 3'ü kimya, yüzde 3'ü gıda, yüzde 3'ü.biyoteknoloj i ve yüzde 4'ü ise medikal alanlarında hizmet veriyor. 


Performans endeksi sıralamasında 52 teknopark arasında 9'uncu sıradayız. 300 mühendis kadrosu ile Mersin'in beyni konumundayız. 2013 yüı itibariyle 130 milyon TL ciroya ve 4 milyon doları aşan ihracata ulaştık. Firmalarının satış ve ihracat rakamlarında oldukça yükselen bir ivme gözleniyor. Bu yıl yaklaşık 8,5 milyon olarak hedeflenen yatırım rakamları ile 200 milyon TL satış ve 10 müyon dolar ihracat bekleniyor" diye konuştu. 


Türkiye teknoparkları arasında bir üke imza atarak Yaratıcüık ve İnovasyon Merkezi projesi tasarladıklarını ifade eden Durmaz, "Bu proje ile bölgedeki işletmelerin rekabet yeteneklerinin geliştirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması amaçlanıyor. Mersin İnovasyon Merkezi bünyesinde teknoparktayer alan çalışanlar başta olmak üzere, sanayi, akademi ve toplumun ilgili kesimlerine açık olan 600 metrekarelik bir alanda sinema salonu, spor alanı, oyun ve dinlenme salonlarından oluşan sosyal tesis bulunuyor" dedi. 


Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi kuracağız Mersin Teknopark'ın Türkiye'nin katma değerli üretim ve ihracat hedefleri doğrultusunda gelişmeye devam f ettiğini vurgulayan Durmaz, "Bölgedeki medikal sektörü potansiyelini değerlendirmek amacıyla Yeşil Medikal Ar-Ge binasını yapüandırmaya yönelik faaliyetlerimize hızla devam ediyoruz. Mersin Teknopark'ın kısa ve orta vade büyüme planları arasında 50 dönümlük yatırım alanını katma değerli Ar-Ge faaliyeti yürüten, üretim yapan sanayicilere açmak da bulunuyor. Bünyesinde Ortadoğu ve Doğu Avrupa'ya hizmet verecek bir Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi yapılandırmayı da hedefliyoruz" diye konuştu. 

Teknoparkta kuruluşundan bugüne sektörel gelişime katkıda bulunan 132 projenin tamamlandığını, 98 projenin ise devam ettiğini dile getiren Durmaz, "Bu projeler arasında anne karnındaki bebeğin kalp atış takibi sisteminden kalça çıkığı ameliyatı simülasyonuna, yapay zekâ tabanlı akıllı randevu sisteminden akıllı evler bina yönetim sistemlerine, beton santrali geliştirme prototipinden optik takip sistemlerine, kara aracı sürüşü eğitim simülatöründen navigasyon destekli akıllı market aracına kadar pek çok katma değeri yüksek ürün sayılabilir" dedi.


Dünya 


Geri Dön