27 / 11 / 2024

Mersin turizm sektöründe yeni projelere odaklanacak!

Mersin turizm sektöründe yeni projelere odaklanacak!

Kentin en büyük sorunu olarak işsizliği gösteren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 2015 yılında işsizlikle mücadele için sanayi, tarım ve turizm sektörlerinde yeni projelere odaklanacaklarını ifade etti





Kentin en büyük sorunu olarak işsizliği gösteren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 2015’ten itibaren çalışmalarını bu sorunla mücadele üzerinde yoğunlaştıracaklarını söyledi. Sorunun ise 1/ 5.000 ve 1/100.000’lik imar planlarının tamamlanmasıyla çözümlenebileceğine dikkat çeken Kocamaz, “Kentimizde imarlı yatırım arazisi kalmadı. OSB’de yatırım yapılabilecek yer yok. İkinci OSB’nin üst kısmı genişletilebilir ama yetmez. Göç alan, işsizliğin yoğun olduğu yerde süratle yatırımların çapı büyütülmeli” dedi. 


Kentin uzun süredir imar planları üzerinde çalıştığını ancak henüz meclisten çıkamadığını hatırlatan Kocamaz, “Yapılan planlara itirazlar çok oldu. Bu plana Tarsus’tayken biz de itiraz etmiştik. Mersin daha önce Karaman’la eşleşmişti. Yapılan yanlıştan bu itirazla dönüldü. Sonrasında ise Mersin  Adana  ile eşleşti. Eşleşme sonrası yapılan planlamada, yatırımcıya verilebilecek arazinin olmadığını görüyoruz”diye konuştu. İmarlı alanların her geçen gün azaldığını vurgulayan Kocamaz, bu durumun arazi spekülatörlerinin işine yaradığını söyledi. Arazi fiyatlarının son 1,5-2 yılda 2,5-3 katına çıktığını kaydeden Kocamaz, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar rant üretilmediğini önümüzdeki dönemde önceliği bu sorunun çözümüne vereceklerini dile getirdi. 


Bünyemizde Tarım Daire Başkanlığı oluşturduk 


Mersin’de sanayi yanında tarımın da istihdam için göz ardı edilebilecek bir sektör olmadığını vurgulayan Başkan Kocamaz, yürürlüğe giren en son yasayla, büyükşehir belediyelerine tarıma destek verme yetkisinin geldiğini ve istihdam için bu yetkiyi de iyi değerlendirmek istediklerini söyledi. Belediye olarak sektöre nakit desteği veremediklerini, bunun yerine soğuk hava depoları, konsantre tesisleri, salamura tesisleri ve şok merkezleri gibi yatırımlar yapmak için karar aldıklarını anlatan Burhanettin Kocamaz, bu hedefe ulaşmak adına da belediye bünyesinde Tarım Daire Başkanlığı oluşturduklarını bildirdi. Özellikle kırsal kesimdeki vatandaşa öncülük yapıp onların sorunlarını tespit edip çözüm yolları arama gayretinde olduklarını dile getiren Kocamaz, istihdama açık her türlü konu üzerinde durduklarını vurguladı. 


Turizmin de istihdam adına önem taşıdığına dikkat çeken Kocamaz, “Bölgedeki turizm yatırımları artmalı. Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’yle ilgili verilen sözler yerine getirilmedi. Altyapı ve yolun yapılmaması, bölgedeki yatırımcıları zora sokuyor. Oysa bizim beklemeye tahammülümüz yok. Karboğazı Kayak Merkezi’nin çalışmaları başladı. En azından bir telesiyej yaparak insanların dikkatini Karboğazı’na çekmek istiyoruz. Çalışmalar başarılı olursa yatırımcı bölgeye gelir. Karboğazı’nın planlarını hazırlatıyoruz. İlk olarak bölgedeki elektrik sorununu çözmeye çalışıyoruz. Planlar tamamlanınca orayı bir turizm bölgesi ve spor merkezi haline getirmek istiyoruz” dedi. Bölge insanının kayak yapmak için Erciyes’e gittiğini bildiren Kocamaz, Karboğazı’ndaki çalışmalar tamamlanıp tesisler açıldığında 1 saatte bölge halkının bu imkanlardan yararlanabileceğini söyledi. 


Denizi kirleten unsurları ortadan kaldıracağız 


Turizmin canlanması adına temiz denizin büyük önem taşıdığına da değinen Burhanettin Kocamaz, deniz kirliliğini azaltıcı yönde çalışmalar yaptıklarına da değindi. Altyapı hizmetlerini ve arıtma tesislerini tamamlayıp, çevreci belediye mantığı ile denizi kirleten diğer unsurları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Kocamaz, özellikle kente giriş çıkış yapan gemilerden kaynaklanan kirliliğin üzerine büyük bir titizlikle gidip denetimleri artırdıklarını bildirdi. Denize sahip çıkmak için Denizcilik Daire Başkanlığı oluşturduklarını kaydeden Kocamaz, deniz suyunun laboratuvarlarda incelenmesinden sahillerin düzenlenmesine kadar denizlerle ilgili tüm konuların bu başkanlık tarafından takip edildiğini açıkladı. 


Mersin’in kentsel dönüşüm ve ulaşım sorunu üzerinde de 2015’te yoğun çalışmalar sürdüreceklerini anlatan Kocamaz, “Trafik önemli bir sorun haline geldi. Sorunu çözmek için raylı sistemi kurmak adına çalışmalara başladık. Almanya ve Japonya’da incelemelerde bulunacağız. Ayrıca kent trafiğinin rahatlatılmasına yönelik belli kavşaklarda battı çıktı yapılacak” dedi.


‘Nükleer santral en büyük handikap’ 


Burhanettin Kocamaz, Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının kredi sorunu nedeniyle sekteye uğradığını belirterek, “Havalimanı inşaatının biran önce tamamlanmasını bekliyoruz. Bu proje turizm ve tarım ürünlerinin değerlendirilmesi noktasında Mersin’in önünü açacak, hareket sağlayacak” diye konuştu. Öte yandan turizm ve tarımın gelişmesi noktasında da handikaplar yaşandığını vurgulayan Kocamaz şöyle devam etti, “Bunların başında da Gülnar’ın Akkuyu Beldesi, Büyükeceli Mevkii’nde inşası devam eden nükleer santral geliyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu ihtiyacın karşılanması sırasında çevreye ve insanlara zarar verilmemesi, insanların kafasında soru işareti oluşmaması gerekir. Hem tarım hem de turizm bölgesiyiz. Nükleer santralin her iki tarafında ilan edilmiş turizm bölgeleri var. Belediye ve Mersin Turizm Altyapı Birliği olarak santralle ilgili tepkimizi ortaya koyduk. Nükleer santralin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek bir tavsiyede bulunduk. Bakanlık; bölgede yapılacak termik santrallerden ise vazgeçildiğini bildirdi. Yeşilovacık bölgesine yapılacak termik santral kararından vazgeçildi, ama aynı sahaya büyük bir çimento fabrikası yapılıyor. Bu inşaatlar turizm alanı olan Yeşilovacık bölgesinde olmamalıydı. Maalesef inşaat bitme noktasında. İşimiz kolay değil. Bu sorunların tamamı belediye gayretiyle çözülemez. Kentin tüm dinamikleri ortak hareket etmeli.”


Dünya


Geri Dön