23 / 11 / 2024
fuzul

Mersin turizmde uluslararası pazara açılıyor!

Mersin turizmde uluslararası pazara açılıyor!

Türkiye'nin küresel pazarlara çıkış kapısı Mersin, tarım ve turizmde de atağa kalktı. Şehir, yeni ulaşım altyapısı ve otelleriyle Türkiye'nin uluslararası alanda yeni turizm bölgesi olmayı hedefliyor




Mersin ekonomisi son dönemde adından sıkça söz ettirmeye başladı. İç turizmin güçlü oyuncuları arasında yer alan şehir, artık sanayi, turizm, ulaşım, tarım ve enerji projeleriyle de sıkça gündeme geliyor. Mersin sektörel çeşitliliği ile de rakip illerden ayrışmasını sürdürüyor. Petrol rafinerisi, cam sanayi, çimento, krom, soda sanayi, selüloz kâğıt, dokuma, gıda sanayi ve makina imalat sanayisi bugün şehrin en önemli imalat alanları arasında geliyor. 


İHRACATIN ÇIKIŞ KAPISI 

Yenilenen limanları özellikle ihracatı açısından kritik öneme sahip. Birçok firma ithalat ve ihracatını Mersin üzerinden gerçekleştiriyor. Öte yandan Türkiye'nin en büyük ikinci serbest bölgesi olan Mersin Serbest Bölgesi de burada yer alıyor. 433 şirkete ev sahipliği yapan bölge, özellikle istihdam açısından Mersin'e büyük katkı sağlıyor. Sanayinin nabzının attığı bir diğer nokta olan Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nde de 150'ye yakın firma faaliyet gösteriyor. 


TARIMDA ÇEŞİTLİLİK 

Türkiye turunçgil üretiminin, yüzde 64'ünün gerçekleştirildiği Akdeniz'de Mersin ciddi bir oyuncu konumunda. Son dönemde ise modern tarım imalatına yönelen şehir, 65 ülkeye de ihracat gerçekleştiriyor. Mersin aynı zamanda Türkiye'nin en önemli iç turizm merkezlerinden biti olarak gösteriliyor. Son yıllarda turizmde yapılan hamleler ve sahile yapılan yeni otellerle Türkiye'nin uluslararası alanda yeni turizm bölgesi olma yolunda. Şehrin hem karayolu hem de havayolundaki ulaşım sorunlarının çözülmesi Mersin'in bu alandaki hedeflerine ulaşmasında büyük avantaj sağlıyor. Mevcut yatırımlara ek olarak yat turizminin gelişmesi amacıyla uluslararası standartlara uygun 500 yat bağlama kapasiteli Mersin Ana Yat Limanı büyük potansiyel içeriyor. Halihazırda bulunan liman ve demiryolu taşımacılığının yanı sıra karayolu taşımacılığında da Mersin önemli bir noktada yer alıyor. 


ANAMUR'A YATIRIMCI AKINI

Mersin ilçeleri de özellikle ulaşım ağının güçlenmesi ile yatırım atağına kalktı. Muz yetiştiriciliğinde dünyaca ünlü Anamur, yepyeni bir dönemin heyecanını yaşanıyor. Etrafı Toros dağları ve Akdeniz ile çevrili olması nedeniyle yüzyıllardır zorlu yolların esiri olan ilçe, 2 milyar doları aşan tünel yatırımı ve yakın zamanda açılan Gazipaşa Havalimanı ile Türkiye ekonomisinin yeni bir oyuncusu olmaya hazırlanıyor. İlçe hem sanayicilerin hem de turizmcilerin gözdesi haline gelmiş durumda. 


MUZ SERALARI 5 KAT BÜYÜDÜ

Anamur Türkiye'de daha çok muz üretimi ile biliniyor. Türkiye'deki yerli muzun yüzde 90'ı Anamur-Bozyazı bölgesinden elde ediliyır. Yıllık üretim ise 180-200 bin ton civarında seyrediyor. Muz üretiminin son yıllarda patlama yaptığına dikkat çeken bölgedeki üreticilere göre, son 10 yılda Mersin'deki muz seralarının sayısı yüzde 500 oranında artış gösterdi. Bu alanda istihdam edilen kişi sayısı ise 4 kat arttı. 


GİRİŞİMCİYE FIRSAT

Mersin'de 1 dönüm muz serası kurmanın maliyeti 40-60 bin TL arasında değişiyor. Alınan ürün ise 10 tona kadar çıkıyor. Ağır işçiliği olmayan muz seracılığında üretici bir kilo muzu 2 liraya satıyor. Masraflar çıkarıldığında 1 dönümden yıllık ortalama 8-10 bin TL para kalıyor. Yerli muzun Türkiye'deki talebin ancak yüzde 50'sini karşılaması yeni yatırımları da cazip kılmaya devam ediyor.


İNOVASYONDA MERKEZ OLACAK

Mersin'de inovasyon kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla uygulanan RIS Mersin Plus Strateji Çalışması başlatıldı. Sektörlerde güncel ihtiyaçların belirlenmesi, uygulanan hedeflerin geliştirilmesi, kent için dinamik ve potansiyeli olan yeni alanların ortaya çıkması gibi hedeflerle hazırlanan RIS Mersin Plus projesi, 24 ayı uygulama aşaması olmak üzere toplam 40 ay devam edecek. Proje ile UNESCO ve AB'nin yaratıcı kentler, akıllı kentler şebekelerine Mersin'in de dahil edilmesi hedefleniyor. Çalışma ile Mersin'in ekonomik ve sosyal gelişimi, istihdamın artırılması, uluslararası marka değerinin güçlendirilmesi planlanıyor. Nihai hedef ise Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun sıralamasında Mersin'in ilk 10'da yer alması. Proje, Mersin Valiliği himayesinde ve Çukurova Kalkınma Ajansı koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile uygulanacak. 


Sabah 


Geri Dön