09 / 01 / 2025

Mersin'de gözler imar planında!

Mersin'de gözler imar planında!

2017 yılı iş dünyasında gözler, ‘1/100 Bin Ölçekli İmar Planı’na çevrildi. İmar planının onaylanması halinde yapılacak yatırımlar için yeni ihtisas OSB’leri kurulacak.



2017 yılında yapılacak yatırımlar için, yakından takip ettikleri 1/100.000 Ölçekli İmar Planı’nın onaylanmasını beklediklerine dile getiren, MTSO Başkanı Aşut, “İmar planı yeni yatırımcıların bölgeye gelmesi için çok önemli, onayın ardından ihtisas OSB’ler kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız” dedi. 


“KAOS ORTAMINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından, geride kalan 2016 yılı ve iş dünyasının 2017’den beklentileri ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.  Toplantıda, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa Çakır, Ekrem Sağlam ve Ali Fuad Budur’un yanı sıra MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sadık Çağatay Güneş’te yer aldı.  Basın toplantısı öncesi kısa bir açıklama yapan MTSO Başkanı Aşut, iş dünyası olarak terörün gündemi değiştirmesine ve bir kaos ortamı yaratmasına izin vermeyeceklerini dile getirerek,  terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. Toplantının genelinde 2017 yılından oda olarak beklentilerini anlatan MTSO Başkanı Aşut, oda çalışmaları ve hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.


YATIRIMLAR İÇİN, “İMAR PLANI” 

2017 yılında yatırımlar konusunda bazı adımları beklediklerinin söyleyen Başkan Aşut,  “Seka Limanı’nın özelleştirilme sürecini ve Serbest Bölge’nin genişleme çalışmalarını yakından takip ediyoruz. 1/100.000 Ölçekli İmar Planı’nı bölgeye gelmesini beklediğimiz yeni yatırımcılar açısında önemsiyoruz. Bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yasası’na göre OSB kurulma talepleri, gerekçesi hazırlanarak Valiliğe sunma yetkisi Ticaret ve Sanayi Odalarına ait. Bu sorumluluktan hareketle imar planının onaylanması sonrasında OSB’ler, ihtisas OSB’leri kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız” diye konuştu.


MERSİN’E “TİCARİ CAZİBE MERKEZLERİ”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın, 2017’de kent adına önem taşıyan birçok projenin paydaşı olacağını belirten Başkan Aşut, “ İmar Planı’nda ticari cazibe merkezleri oluşturulması talebimiz vardı. Mobilyacılar, beyaz eşyacılar sitesi gibi ticari bölgelerin oluşturulması gerekiyordu. Amacımız başarı hikâyeleri yazabilmek. Önümüzdeki süreçte yeni yatırımcıları bölgeye çekmek için ulusal ve uluslararası organizasyonlarımız sürecek.  Yatırımcıları bölgeye çekmek ve ticari cazibe merkezleri oluşturmak için öncelikle,  1/100.000 Ölçekli İmar Planı’nın onaylanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.


‘KATMA DEĞERİN’ ARTMASI PLANLANIYOR 

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ile tarım sektörü için önemli bir yere sahip olan bir proje hazırlandığının altını çizen Başkan Aşut, şu şekilde konuştu:  “Turunçgiller olmak üzere yaş meyve ve sebze sektörüne yönelik bir Ar-Ge ve Eğitim Merkezi kurulması çalışması yürütülüyor. Bu konuda ÇKA ile güdümlü bir proje hazırlandı. Biz de MTSO olarak bu projenin paydaşları arasındayız. Tarım sektörü için önemli bir yere sahip olan proje ile turunçgiller başta olmak üzere bahçe bitkileri sektöründe bir araştırma, geliştirme, eğitim çalışması yürütülecek.  Bu çalışmalar yoluyla ürün kayıplarının azaltılması, ürünlerin kalite ve katma değerinin artırılması, insan sağlığının korunması ve milli ekonomiye katkının arttırılmasını hedefleniyoruz”. 


MERSİS, TÜRKİYE’DE UYGULANACAK

MTSO tarafından 2017 yılında yapılacak çalışmalardan bahseden Başkan Aşut, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte Merkezi Sicil Sistemi Yazılımı’nın (MERSİS) yenilenmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalar bizim desteklerimiz ve danışmanlığımızla bakanlık tarafından yapılıyor.  Şubat ayında MTSO’da yapılacak bir törenle tüm Türkiye’de uygulamaya başlanacak. Yani projenin startı ikinci kez Mersin’den verilecek” diyerek sözlerine son verdi. 


“İHRACATIMIZ, İTHALATA DAYALI İLERLİYOR”

Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yönlendirilen projelerden bir diğerinin ise ‘Kimya Vadisi Projesi’ olduğuna değinen Başkan Aşut, “ Türkiye'nin ithal ettiği kimyasal ürünlerin yurtiçinde üretilmesine yönelik araştırma ve fizibilite raporu hazırlayıp, prototip üretim tesisi yapıp cari açığı kapatmak üzere yatırımcıların kullanımına sunulacak bir proje. İhracatımız maalesef ithalata dayalı ilerliyor. Kimya sektörü de ithal ettiğimiz önemli hammaddeler arasında yer alıyor. Bu alanda yapılacak bir çalışma cari açığın kapanmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Kısacası, katma değer yaratan sektörlerin peşindeyiz. TR-62 ve Doğu Akdeniz’i de kapsayan önemli bir proje.”



Mersin İmece


Geri Dön