16 / 05 / 2024

Mersin'de MİT'in kazı yaptığı 'gizemli ev' turistik mekana döndü!

Mersin'de MİT'in kazı yaptığı 'gizemli ev' turistik mekana döndü!

Mersin'in Tarsus ilçesinde, 4 gecekondulu bir sokakta MİT gözetiminde 2016'da başlayarak 1 yıl boyunca devam eden kazının gerçekleştiği 'gizemli ev' meraklı vatandaşların ilgisini çeken mekan haline geldi.



Ankara'da oluşturulan 20 kişilik özel ekibin, MİT ve özel harekât polisleri gözetiminde Mersin'in Tarsus ilçesi  82 Evler Mahallesi'nde bir gecekonduda 13 Kasım 2016 yılında başlatılan kazı, 3 Kasım 2017'de sona erdi. Hürriyet'te yer alan habere göre; kazı çalışmalarını gerçekleştiren ekipler malzemelerini toplayıp, alandan ayrıldı. Müze Müdürlüğü yetkililerinin kazı alanında yaptığı incelemeler sonrasında yer teslimi yapıldı. St. Paul'ün İncili ve Kral Dakyanus'un hazinesinin arandığı da iddia edilen kazı alanında incelemerde bulunan CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, birçok kez gitmesine rağmen alana alınmadı.

 Mersin de MİT in kazı yaptığı gizemli ev turistik mekana döndü!

Kazılarla ilgili uzmanların rapor hazırlayıp, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne gönderildiği belirlendi. 82 Evler Mahallesi'nde 3'üncü derece arkeolojik SİT alanında yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili  2 Kasım 2017 tarihli uzman raporunda, kazı çalışmalarında 1 adet bronz sikke, kırık sütun parçası, etütlük halinde seramik parçaları haricinde envanterlik nitelikte taşınır- taşınmaz kültür varlığına rastlanmadığı açıklandı.

'BURASI TURİSTİK BİR YER DEĞİL'

Alınan yoğun güvenlik önlemleri ve neden kazı yapıldığı açıklanmayınca 'gizemli ev' olduğu düşünülen kazı alanı ise aradan geçen yaklaşık 3 yıla rağmen hale birçok kişinin ilgisini çekiyor. Gizemli evin etrafından ikamet edenler, bulundukları bölgeyi merak edenlerin uğrak noktası olduğunu, fotoğraf çekilmek isteyenlerin sık sık sokağı gezdiğini kaydetti. Kazı sonrasında harabeye dönen 4 ev ise terk edilmiş halde bulundukları ilçenin simgesi haline geldi.

 Mersin de MİT in kazı yaptığı gizemli ev turistik mekana döndü!

Kazı yapılan evlerden birinin sahibi olan Ali Atasever, gerçekleştirilen kazının ardından evlerinin turistik bir mekana döndüğünü söyleyerek, "Burası aktif bir yerdi kazıdan önce. Sonra oturulamaz hale geldi. Kazıdan önce ailem, çocuklarım ve komşular burada yaşıyordu ancak bizden başka kimse kalmadı. Şimdi en az haftada bir gün birileri gelip burada fotoğraf çekiliyor. Herkes kendini bizim yerimize koysun. Burası turistik bir yer değil" açıklamasında bulundu.

 Mersin de MİT in kazı yaptığı gizemli ev turistik mekana döndü!

Refik Harput isimli mahalle sakini ise sokakta yaşayan kimsenin kalmadığını ve evlerin tahliye edildiğini söyleyerek, sokağın sessizliğe büründüğünü söyledi. 


Geri Dön