16 / 11 / 2024

Mersin'de öğrenci yurdu kapandı kiralar 2 kat arttı!

Mersin'de öğrenci yurdu kapandı kiralar 2 kat arttı!

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde hizmet veren YURTKUR’a ait 192 kişilik erkek öğrenci yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. İlçede ortalama 300 lira olan kiralar, 600-700 liraya yükseldi.





Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi'nde hizmet veren ve Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksek Okulu öğrencisi 192 gencin kaldığı Yurtkur Erkek Öğrenci Yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Durumu fırsata çeviren ev sahipleri, daha önce aylık kirası ortalama 300 lira olan evleri için 600-700 lira istemeye başladı. Çoğu orta gelir grubu ailelerden gelen üniversite öğrencileri ne yapacağını şaşırdı. 


İŞSİZ kalacak 

Taşucu'nun eski Belediye Başkanı Emin Güleç, "Yurdu belediye başkanı olduğum 1991-1992 eğitim öğretim yılında yüksekokulla birlikte hizmete açtık. 22 yıldır hizmet veren yurdun bu yıl yeni yasayla depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatıldığını öğrendim. 192 öğrenci kapasiteli yurdun kapatılmasıyla öğrencilerimiz mecburen kiralık konut arıyor. Aylık kirası 300 lira olan konut kiraları iki katına çıktı. Ayrıca aşçı, temizlikçi, özel güvenlik gibi yurt hizmetinde çalışan yaklaşık 25 kişi de işinden olacak" dedi. 


ÇÖZÜM ŞANSI VAR 

Yurtkur'a ait kız öğrenci yurdunun yanında bulunan ve Kültür Bakanlığına ait olan binanın tadilatının bitmek üzere olduğunu söyleyen Güleç, buranın 200 öğrenci kapasiteli bir bina olduğunu ve yurtsuz kalan öğrenciler için tahsis edilebileceğini, böylelikle de öğrencilerin mağduriyetinin de giderilmiş olacağını söyledi. Yurt sorununun çözülmemesiyle birlikte birçok sorunun da yaşanacağına dikkat çeken Güleç, "Öğrenci tercihlerinde okulların bulunduğu kentlerin fiziki yeterliliği önemlidir. Bunlar arasında da yurt olanakları çok önemlidir. Bu kentte okuyan öğrencilerin sosyo-ekenomik durumları bellidir" dedi. 


'PARALEL YAPI' TEHLİKESİ 

Emin Güleç bir başka tehlikeye ise şöyle dikkat çekti: Cumhurbaşkanımız, Başbakanlık görevindeyken 'Paralel Yapı' olarak adlandırılan grubun yurtlarında kalan öğrencilere, devlet yurtlarına gelmeleri için çağrı yapmıştı. Bu gerçek göz önüne alındığında, mevcut devlet yurdunun öğrencilerinin sokağa terk edilmesini anlamak mümkün değildir. Öğrencilerimizin; ulaşımı-barınma-beslenme-sağlık-eğitim-öğretim sorunlarının çözümünde ilçemizin değerli yöneticilerine, halkımıza önemli ve ivedi görevler düşmektedir." 


ÖĞRENCİYE TURİST TARİFESİ 

Öte yandan Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu ve Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek Okulu öğrencileri duruma isyan etti. Çoğu arkadaşının yurt olmadığı için kaydını dondurduğunu söyleyen öğrenciler, "Evini yazın pansiyon yapan ev sahipleri bize de aynı muameleyi yapıyor. Öğrenci değil, sanki turistiz. Yurt konusunda da sıkıntı baş gösterdiğinde kimse önlem almadı" diyerek isyan etti. 


ERDEMLİ'DE KALIYOR 

Diyarbakır'dan geldiğini söyleyen MEÜ Silifke Uygulamalı İşletmecilik Meslek Yüksekokulu hazırlık sınıfı öğrencisi Süleyman Akar (18), "Yurt kapandığı için ev kiraları yükseldi. Ben bütçeme göre ne yurt bulabildim ne de ev. Erdemli'de aylık 180 TL'ye kalacak bir öğrenci dairesi buldum. Oradan geliş-gidiş yapıyorum. Bunun da maliyeti bana 250 TL'ye patlıyor. Silifke'de özel yurtlar aylık 350 TL'den başlıyor ve yeme içme hariç. Yetkililerin bu duruma bir an önce el atması gerekiyor" dedi. 


Sabah


Geri Dön