08 / 05 / 2024

Mersin'e iki ayda yeni köprü inşa edildi!

Mersin'e iki ayda yeni köprü inşa edildi!

Erdemli Sorgun mahallelilerinin yaklaşık 90 yıldır bekleyip hayalini kurdukları, yıllardır sözü verilen ancak bir türlü hayata geçirilmeyen köprü, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından iki ay içerisinde yapıldı.




Erdemli Sorgun mahallelilerinin yaklaşık 90 yıldır bekleyip hayalini kurdukları, yıllardır sözü verilen ancak bir türlü hayata geçirilmeyen köprü, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından iki ay içerisinde yapıldı.


Artık umutları kalmayan, vaatlere doyan ancak hizmet görmeyen Sorgun Mahallesi halkı Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde kendileri için hayati önem taşıyan hizmetle buluştu.


Yaşlılar bile ömürlerini, köyün aşağı ve yukarı yakasını birbirine bağlayan derenin olduğu bölgeye köprü yapılmasını beklemekle geçirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz gelip verilen ama tutulmayan onca sözün ardından yaklaşık 2 ay gibi bir sürede köylülerin umutla beklediği köprü sözünü yerine getirdi.


Yaşadıkları tüm olumsuzlukların neticesinde bu köprünün kendileri için bir hayale dönüştüğünden bahseden köy sakinleri çocukken dereyi yüzerek geçtiklerini veya ilkel yollarla kurdukları tahta köprülerle ya da büzlerle geçişi sağladıklarını anlattı. Mahalle halkı için hayati tehlike arz eden dereye vatandaşların düştüğünü belirten mahalle sakinleri köprü ile bu sorunların son bulduğu bilgisini verdi. 


Bahar aylarında karların erimesi sonucu dere suyla doluyor ve tahta köprü ile büzler sular altında kalarak köylülerin işlerini zorlaşıyordu. Bu ve benzeri durumlardan dert yanan mahalleli arazilerine ve köyün diğer yakasına geçişlerde sıkıntı yaşıyorlardı.


100’ün üzerinde sel gördüklerini anlatan mahalleli, köprü yapılmadan önce büz veya tahta köprü ile ulaşımı sağlamaya çalıştıklarını, sel anında büzlerin tıkandığını ve her seferinde kepçe çağırmak zorunda kaldıklarını aktardı. Bu yüzden de gece yarılarına kadar selin bitmesini bekleyip öyle evlerine gidebildiklerini söyleyen köylüler artık bu dertlerinin son bulmasından dolayı çok sevinçli.  


Muhtar Yıldız, “Bizim Bu Köprüye Çok İhtiyacımız Vardı”

Sorgun Mahalle Muhtarı Hüseyin Yıldız artık hiç kimsenin bu köprüye dair umutlarının kalmadığı, yetmişli seksenli yaşlarındaki mahallelilerin bile inançlarının kaybolduğu bir zamanda Başkan Burhanettin Kocamaz’ın gelip sözünü yerine getirmesinden dolayı duydukları mutluluğu aktardı.


Muhtar Yıldız, derenin üstüne kurulacak köprü için yaşadıkları sıkıntıları kaydettiği video görüntülerini ve fotoğrafları raporlaştırarak Büyükşehir Belediyesi’ne başvurduğunu ve artık kimsenin inanmadığı bir dönemde belediyeden olumlu yanıt aldıklarını söyledi. 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan köprü hakkında konuşan Muhtar Yıldız, “Bizim bu köprüye çok ihtiyacımız vardı. Defalarca ölçümler yapıldı ve vatandaşlarımıza ‘Arkadaşlar köprüyü yaptıracağız, hayırlı uğurlu olsun’ dedim. Yetmişli seksenli yaşlardaki amcalar bana ‘Muhtarım bizim yaşımız 80 oldu, şimdiye kadar bu köprü defalarca ölçüldü, sen onu boşuna ölçtürdün onun yapılması imkânsız’ dediler. Ben bunu bizzat Başkanımıza ilettim. Bizim uzun süredir yapılmayan köprüden dolayı beklentimiz yoktu ve umutlarımız kesilmişti. Şimdiye kadar bize böyle sözünün eri bir başkan gelmedi. Kendilerine görevlerinde başarılar diliyoruz. Sadece köprü değil 3 kilometrelik asfalt yapıldı. 3000 metre sulama borusu aldım. Köprü yapılmadan önce vatandaşlarımız kendi imkânları ile tahtadan bir köprü kurmuşlardı. Birkaç tane arkadaşımız motosiklet ile dereye uçtu. Sonra vazgeçtik yine zar zor bir büz atıldı. Her yağmurun yağmasında geceleri uyuyamadığım zamanlar olurdu. Şimdi bu sıkıntıdan kurtulduk, rahat bir uyku uyur olduk. Tüm dönemlerde herkes bize köprü sözü verdi ama Burhanettin Başkan yaptı” dedi.


Köprü yapılmadan önce dereden geçmenin zorluğunu dile getiren mahalle sakini Ahmet Heybet, “44 yaşındayım ve çocukluğum dahi bu mahallede geçti. Daha önceden buralardan geçmek dere olduğu için sorundu. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız şimdi bize bir köprü hediye etti. Daha rahat geçiyoruz. Daha önceden vatandaşın ilkel yollarla yapmış olduğu bir köprü vardı. Her bahar ayında sıkıntı yaşıyorduk. Herkes bahçesine giderken buradan geçemiyordu. Şimdi çok rahatladık. Önceden yüzerek veya ağaç köprüden geçiyorduk. Sonraları büz atıldı, her bahar ayı geldiği zaman bahçelerimize gitmek sorundu, gidemiyorduk, çalışma yapamıyorduk. Şimdi daha da kolaylaştı. Başkanımıza hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz” şeklinde konuştu.


Bahar ve kış aylarında suların erimesi ile dereden geçemediklerini anlatan Sorgunlu Harun Heybet, “Tarlamıza gidip gelmek için bahar ve kış aylarında buradan geçemezdik. Hepimiz bu köprünün olmayışından dolayı tarlalarımıza geçemiyorduk, zarar görüyorduk. Çok şükür şimdi köprümüz oldu. Belediye Başkanımızdan Allah razı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Başkanımızın çalışmalarının devamını bekliyoruz” dedi.


Köprü Genişletme Çalışması

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sorgun’da yaptığı köprünün yanı sıra Erdemli’nin Kızılen Mahallesi’nde bulunan dar ve tehlikeli köprüde de genişletme çalışması yaptı. Büyükşehir Belediyesi tarafından Sarıkaya-Kızılen Mahallesi arasında yapılan köprü genişletme çalışmasının yanı sıra yola asfalt döküldü.


Kızılen Mahallesi vatandaşı Bayram Eser, ulaşımın köprü genişletilmeden önce zor olduğundan ve karşıdan gelen bir aracın yol darlığından dolayı durmak zorunda kalışından bahsetti. Eser, “Köprünün genişletilmesi ile şimdi ulaşımımız çok iyi. Başkanımızdan memnunuz” diye duygularını dile getirdi.


Kızılen Mahallesi’nden Mustafa Korkut, “Bizlere bu gibi hizmetleri sunduğu için Allah Burhanettin Başkanımızdan razı olsun. Böyle başkanlara ihtiyacımız vardı. Sarıkaya’dan Kızılen köyüne geçecek bir vatandaş aracıyla burası dar olduğu için geçmiyordu. Şimdi ulaşım anlamında yolun kullanılması arttı ve memnunuz” dedi. 





Mersin Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön