20 / 11 / 2024

Mersin'in ulaşım sorunu Monoray ile çözülecek!

Mersin'in ulaşım sorunu Monoray ile çözülecek!

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Şevket Coşkun ile yaptığı röportajda Mersin'in trafiğine çözüm olacak proje Monoray ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kocamaz 9 aydır görevde.






Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz 9 aydır görevde. Kendisini Tarsus Belediye Başkanlığı yaptığı dönemden tanırım. Hırslı bir yapısı var. Kısa sürede Mersin'in görüntüsünü değiştirdi. En büyük sorun olan ulaşımı Manoray ile çözmeye kararlı. Başkan yeni projelerini anlattı T Güneyli, Mersin'in en çok gündeminde olan soruları sordu, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz cevapladı. 



Monoray ile ilgili bir açıklama yapar mısınız? 

Amacımız, Mersin trafiğini en güvenilir, en çabuk ve en az maliyetle hangi projeyle çözeriz onu araştırmak. Bu bağlamda seçeneklerimiz arasında yer alan Monoray sistemi ile ilgili daha önce bir firma, bize basının da iştirak ettiği bir toplantıda sunum yaptı. 



Konuyla ilgili olarak Ulaşım Daire Başkanlığımız da çalışmalarına devam ediyor. Yaptığımız çalışmada Monoray sisteminin güzergâhı, Mersin Tren Garı'ndan başlamakta, İstiklal Caddesi üzerinden GMK Bulvarı'nda seyretmekte ve GMK Bulvarı boyunca Mezitli Soli Kavşağı'na kadar olan bölümde yaklaşık 14 kilometreyi kapsamaktadır. Sistemin bir parçası olan 18 adet istasyon, zeminden yaklaşık 5 metre yukarıya kurulacaktır. 5 vagonlu aracın yolcu taşıma kapasitesi 200 yolcudur. Sistemin günlük yolcu taşıma kapasitesi 348 bin olacaktır. Araçlar elektrik kesintilerinden etkilenmeyecek, enerji kesintisine karşı akü sistemiyle donatılmıştır. Araç, her türlü iklim koşulunda çalışabilecektir. Kısa bir süre önce, Monoray sisteminin yaygın olarak kullanıldığı Almanya ve Japonya'da incelemelerde bulunduk. Kısa bir süre içinde gerekli adımı atacağız. 



Otogar ile Mersin gündemi meşgul oldu. Son durum nedir? 

Bildiğiniz üzere yeni otogarın bütün eksiklerini tamamladık ve şu anda hizmete hazır vaziyette. Bir süre önce yeni otogardaki dükkanların ve büroların kiralanmasıyla ilgili ihale sürecini başlattık ve yarıya yakın işletmenin kiralanması işi tamamlandı. Ancak bu noktada yargının verdiği karar doğrultusunda şu anda bekleme sürecindeyiz. Amacımız, Mersin Halkı'na ait olan bu dükkanların gerçek fiyatları üzerinden kiralanarak, yeni otogarın biran önce hizmete girmesini sağlamak. 



Mersin'in Tarsus girişi kötü bir görüntü arz ediyor. Bu konuda bir çalışma içinde olacak mısınız? 

Mersin'in Tarsus girişi sizin de belirttiğiniz gibi, maalesef yıllardır çok kötü ve çirkin bir görüntü içeriyordu. Göreve gelir gelmez Mersin girişindeki orta refüj çalışmalarına başladık ve burayı yeşillendirme, çiçeklendirme ve ağaçların bakımını yaparak güzel bir görüntüye kavuşturduk. Ahmet Taner Kışlalı köprüsünün karşısındaki belediyeye ait arazide canlı hayvan satışını da yasakladık. Çalışmalarımız devam ediyor. 



Mezitli-Kuyuluk gibi yerlerde hala kanalizasyon sorunu var. 

Çalışma var mı? 

Mezitli ve Kuyuluk bölgelerinde kanalizasyon hattı hinde tamamlanan Mezitli ön arıtmalı terfıden geçirtilerek derin deniz deşarjı ile bertaraf edilmektedir. 

Ayrıca Tece Davultepe bölgesindeki atık suların toplanarak, Mersin'in batı havzası atık sularının tamamının arıtılacağı bir ileri arıtma tesisinin yapımına başlanacaktır. 



Tece - Davultepe havzası kanalizasyon ana kolektörleri, terfi hatları, terfi merkezi ve kanalizasyon şebekesinin çalışmaları hızla devam ediliyor. Batı Havzası Kanalizasyon Ana Kolektörleri, Terfi Hatları, Terfi Merkezleri ve Kanalizasyon Şebekesi İnşaatı kapsamında bulunan 52 kilometrelik boru hattının bugüne kadar 20 kilometrelik kısmı döşendi. 


İnşaatı devam eden kanalizasyon şebekesi ile Mezitli ilçesi sınırlarından toplanan atık sular, Mezitli Kandak bölgesinde kurulacak olan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'ne gelecek ve burada biyolojik ve kimyasal işlemlere tabi tutulan atık sular, ekolojik dengeyi bozmadan, sahillerimizde atık sulardan kaynaklanan kirlenme oluşturmayacak şekilde deşarj edilecek. 




Taş Bina'da belediye hizmetleri sürecek mi? Taşınma var mı? 

Yeni büyükşehir yasası ile İl Özel İdareleri kapandı ve personel ile tüm taşınmazları Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Taş Bina yeterli olmamaya başladı. Bunun üzerine İl özel İdaresi'nin malı olan Kırmızı-Lacivert İş Hanı'nı restore ettirerek birçok daire başkanlığı ve personelini bu binaya yerleştirdik. Ancak bu elbette geçici bir çözüm. Mersin'in Tarsus çıkışında belediyemize ait yaklaşık 100 dönümlük bir arazide temelini atmayı planladığımız hizmet binası, içerisinde barmdıracağı birçok sosyal tesisle de Türkiye'de bir ilk olacaktır. 




İşçi Türünden Sorunları Bitirdik

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde bankamatik çalışanlar ile işe arada sırada gelenler vardı. Bunları bir operasyon ile çözdünüz. Bu gibi çalışmayan işçi türünden sorunlar bitti mi? 


Şu anda Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan kadrolu işçi, taşeron işçi ve memurlar arasında, işe gelmeyen veya ara sıra uğrayarak maaş alan bir tek kişi bulamazsınız. Çünkü eski dönemin bazı alışkanlıklarına müsaade etmeyeceğimizi tüm Mersin anladı ve gördü. Bizim, mesaisine zamanında gelip-giden, işini yapan ve namusuyla çalışan hiçbir personelle işimiz olmaz. Fakat eski dönemde işe geliş-gidiş saatleri düzensiz olan veya tam anlamıyla verim alınamayan personeli, değişik birimlerde görevlendirdik. 



Şimdi bu personel de artık işine zamanında gidip-gelmekte ve belediye adına bir şeyler üretmektedir. İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı bir kentte, işe gelmeden veya oturduğu yerden maaş alan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız. 




Habertürk Güneyli - Şevket Coşkun



Geri Dön