MESA, Ankara dışında yaptığı konut projeleriyle de adından söz ettiriyor!
MESA, Ankara dışında da iddialı M Müteahhitlik sektöründe 1969 yılından beri faaliyet gösteren MESA, Ankara kadar Ankara dışında faaliyete geçirdiği projelerle de adından söz ettiriyor...
Son dönemde Ankara'da Müteahhitler Birliği'nin genel merkezini inşa ettiklerini söyleyen MESA Yönetim Kurulu Üyesi Can Aynagöz, "Körfez'de Tüpraş için rafinerilerin kontrol merkezini inşa ediyoruz. Bu çok özel bir proje. Ayrıca İstanbul'da Tuzla, Kartal, Çamlıca, Halkalı gibi bölgelerde de iddialı projeler yapıyoruz" diyor.
Yaptığımız inşaatlara yönelik çelik kalıp yatırımı yapmak için harekete geçtik ve çelik kalıp fabrikasını kurduk. Şimdi 100'e yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Yaklaşık 5-6 yıl önce eski milletvekili lojmanlarının olduğu yerde ParkOran projesini inşa ettik. Şu anda Türkiye Müteahhitler Birliği'nin genel merkezini inşa ediyoruz. Bu projenin özel bir hikayesi var.
Mütehahhitler Birliği'nin 140 üyesi var. Müteahhitlerin çatı kuruluşunun binasını yapmak da kolay bir şey değil. İlginç bir 1969 yılında Ankara'da kurulan MESA hem Ankara hem de İstanbul'da iddialı. MESA Yönetim Kurulu Üyesi Can Aynagöz, Ankara'da Müteahhitler Birliği'nin genel merkezini inşa ettiklerini anlatırken, "Biz de 140 üyeli Müteahhitler Birliği'nin üyesiyiz. Genel merkezi bizim yapmamız için görüş birliği oluştu" diyor. Ankara'da lösemili çocuklar için 'LÖSEV kenti' inşası yapan MESA, ayrıca Yaşamkent'te de yeni bir konut projesi hazırlığı yapıyor. İstanbul'da da birçok projeye imza atan MESA'nın yürüttüğü projeleri Aynagöz şöyle anlatıyor.
Şirketiniz hakkında bilgi verir misiniz?
1969 yılında Ankara'da kurulmuş bir şirketiz. O günden bu güne aralıksız Ankara'da ilk toplu konut projeleri de dahil olmak üzere birçok proje yaptık. 1979 yılında o dönemde bu durum oldu, ben de yönetim kurulundayım. Israrla MESA tarafından yapılması konusunda görüş oluştu. Oy birliğiyle yönetim kurulunda 'MESA yapsın' denildi.
Nasıl bir bina oldu?
Biz hem üye hem de yöneticisi olduğumuz kuruluşta inşaat yapmaya baştan çok da sıcak bakmamıştık ama başarılı ve ilginç bir proje oldu. Çevrecilik açısından yeşil bina diye tabir ettiğimiz özelliklere sahip. Enerji kullanımı ve çevreye zararlar açısından minimuma indirgenmiş bir tasarım.
Ay sonu itibariyle de bitireceğiz.
LÖSEV için de bir proje yaptığınız biliyoruz...
Ankaraa İncek'de LÖSEV için yaptığımız 'Lösemililer Kenti' projesi var. Büyük bir hastane, okul ve otel inşaatı. Geçen sene sözleşmesini imzalamıştık. Lösemeli çocukların tedavisi uzun bir süreç. Yaşları itibariyle de ailelerin bakımına ilgisine muhtaç çocuklar. Hem okullarına devam etmesi hem ailelerin kalması için otel inşa edilecek. Açıkçası kar gayesi güderek giriştiğimiz bir proje değildi sosyal sorumluluk projesi gibi algıladık bunun projesi devam ediyor.
Ankara'da yeni konut projesi var mı?
Şu an Yaşamkent'te büyük bir konut projesine girişeceğiz proje çalışmaları son aşamaya geldi. Önümüzdeki yılbaşında ya da bu yıl sonunda başlarız. Proje bu bölgedeki standartlara, müşteri profiline uygun bir proje olacak. Sonuçta hedef kitle, gelir seviyesi, fiyat aralığı belli. Konsepti; alçak katlı apartmanlar bir de çok yüksek katlı apartman blokları var. Farklı müşteri beğenilerine hitap edecek. Alçak katlı binalarda daha klasik eskiden sofa tarzı tabir edilen mimari modeller var. Yine sosyal tesisler, yeşil alanlar olacak.
Ankara dışındaki projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle Körfez'de Tüpraş için rafinerilerin kontrol merkezini yapıyoruz. Tüpraş devasa bir rafineri, birkaç rafineri daha var Kırıkkale ve Aliağa'da. Bunların hepsinin elektronik kontrollerinin yapıldığı, yönetildiği bir merkez. Çok büyük bir bina değil aslında ama özellikleri var. Örneğin patlamalara, yangına karşı korunmuş bir bina. Tüpraş'ın teknik yönetim merkezi olacak. Ekranlarda bütün rafineri bilgilerinin aktığı bir merkez. İtalyanlar tarafından hazırlanmış bir proje. Balina sırtı gibi bir bina inşa ediyoruz. Yangına ve patlamaya dayanıklı, özel bir beton kaplaması var. Yangın çıktığında etkilenmeyecek yanmayacak mesela. Bütün operasyonları devam ettirebilmesi lazım. Nisan ya da mayısta başladık.
Gerçekten özel bir bina.
Başka nerelerde projeler yürütüyorsunuz?
Tuzla'da bir proje yapmıştık, teslimleri başladı. Kartal sahilde bir projemiz var. E5 üstünde 300 konutluk bir proje var. Çamlıca'da yeni bir projeye başladık. Üst düzey standartlarda bir proje sadece 115 konutluk. Halkalı'da ilk temapark projesi var. İlk değilse bile en büyüğü olacak. 3 bin 600 konut, alışveriş merkezi konaklama tesisleri olacak.
Ankara'daki konut piyasasını değerlendirir misiniz?
Ankara bir taraftan İstanbul'a kurumlar açısından göç veriyor bankalar gidiyor. Bir taraftan da Anadolu'nun göbeği, başkent belirli oranda da göç alıyor. Ankara'daki projelerin " 1981 'den beri libya pazarındayız" Aynagöz, Libya'daki faaliyetleri hakkında ise şunları anlatıyor: " İki ülke arasında genel çerçeve, bir protokol imzalanmaya çalışılıyor. Karşılıklı protokoller gitti geldi ama henüz bir sonuca ulaşmadı. Şu an kamu otoritesi yerleşemedi orada. Libya'nın harcama öncelikleri de farklı. Buna da saygı duymak lazım. Kısa vadede yılbaşına kadar bir hareket beklemiyorum bizim orada iki şantiyemiz var. Herşeyden önce 'şu işe başlayın' denilmesi lazım. Bunu demeden önce de Türkiye tarafının savunduğu geçmiş alacaklar ve zararlar ne olacak? Bizim bir şantiyemiz zarar gördü bunların nasıl tazmin edileceği ya da edilip edilmeyeceği baştan beri sorun.
Zor biraz, bekliyoruz. Yoksa biz 1981'den beri oradaydık.
Devam da etmek istiyoruz inşallah biran önce düzelir." zaman zaman fazlalığından dem vurulur. Orada önemli olan projenizin nerede, hangi bölgede olduğudur.
Eskişehir yolu aksı zaten gelişmesini beklediğimiz bir akstı.
Eskişehir aksı iyi gidiyor şu anda kaliteli binalar geliyor bir sürü yatırım yapılıyor. Genel olarak Eskişehir aksı gelişiyor.
Bu bölgenin özelliği ağırlıklı konut bölgesi olması ama bu konut bölgesinde şu anda bir alt merkez oluştu.
Ticari noktası var alışveriş açısından, eğlence, yemek içme noktaları açısından konut projesinde şu anda bir alt merkez oluşuyor. Sanki önümüzdeki dönemde kendi kendine yeterli olacak gibi gözüküyor bu alanlardaki yatırım ümit veriyor. Bir başka özellikle de metro hattı.
Onun getirdiği kolaylıklar olacak. Eskişehir yolu hem kamu binaları yönetim binaları hem de özel sektörün inşa ettiği iş merkezi, ofis alanları artı. Bu bölgede üniversiteler gelişiyor. Dolasıyla bu eksene baktığımızda gelişme potansiyeli var. Her noktasında aynı şey var mı yok zaman zaman doymuş noktalar oluyor.
Ankara'daki AVM'lerin durumunu değerlendirir misiniz?
4 yıl önce bana AVM'ler sorulmuştu, Batı standartlarına gelmediğini söylemiştim ama şimdi aynı şeyi söyleyemiyorum. AVM'ler bazı noktalarda çok yoğunlaştı. Bir mimar olarak bir inşaatçı olarak baktığınızda bunlar nasıl birarada bu kadar yapılabilir diye düşünüyorsun ama bazılarının da birbirlerine sinerji yarattıklarını görüyoruz. Oradan çıkıyor diğerine giriyor, bunun da bir sihri var herhalde. Matematiksel olarak baktığınızda niçin dip dibe olsun, iki tanesi üç tanesi yan yana diyorsunuz? Ancak artık doygunluğuna ulaştı demek lazım.
Ankara'da AVM yapılmayacak mı yapılacak elbette ama artık biraz daha farklı bölgelerde farklı nitelikte AVM'ler olacak. AVM'ler de trendi biz de takip ediyoruz.
Kapalı konsepte dünyada değişiklikler var. Her türlü kapalı bütün gün suni havalandırmanın olduğu klimalı ortamlardan, gürültü patırtının içinde olmaktan daha ne kadar hoşlanılacak?
Ekonomist