08 / 05 / 2024

Mesai saatleri kısalıyor! Harekete geçildi

Mesai saatleri kısalıyor! Harekete geçildi

Türkiye, mesai saatlerinde büyük bir değişime gidiyor. TBMM, hem kamuda hem de özel sektörde çalışma sürelerinin nasıl optimize edileceğine dair bir çalışma yürütülüyor. TBMM, işçilerin çalışma ve dinlenme sürelerini dengede tutma amacı taşıyan bu tarihi adımı atmaya hazırlanıyor.



Avrupa'ya göre ortalama haftalık mesai saatlerinin 6,5 saat daha uzun olduğu Türkiye, büyük bir dönüşüme hazırlanıyor. İşte tüm detaylar...

Türkiye’de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat olarak belirlenmişti. AB ülkelerine göre haftalık mesaide 6,5 saat daha fazla çalışan Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28 olduğu belirlendi.

TBMM ÇALIŞMA SAATLERİ İÇİN RAPOR HAZIRLADI
TBMM Genel Sekreterliği Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, çalışma sürelerinin insan yaşamı üzerindeki etkilerine ilişkin yeni bir rapor hazırlıyor.

Çalışma ve dinlenme süreleri konusundaki tarihsel süreci irdeleyen ve bu alandaki güncel uygulamaları analiz eden rapor, çalışma sürelerinin ulusal ve uluslararası düzeyde nasıl bir azalma eğiliminde olduğunu araştırıyor.

Uluslararası düzeyde yapılan uygulamaların işyeri verimliliğini artırma hedefiyle hareket ettiğini belirten rapor, aynı zamanda çalışanların aile yaşantılarına daha fazla zaman ayırabilmesi ve insanca yaşama koşullarını iyileştirmesi adına atılan adımları mercek altına alıyor.

YÜKSEK ÇALIŞMA SÜRELERİ HASTALIK VE KAZA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Yüksek çalışma sürelerinin bir dizi olumsuz etkiye sahip olabileceğini vurgulayan rapor, uzun çalışma sürelerinin iş yerinde hastalık ve kaza riskini artırabileceği, bu durumun da devamsızlıkları beraberinde getireceğine dikkat çekiyor.

Daha az ve verimli çalışma saatlerinin ise, iş yerinin üretim kapasitesini artırabileceği ve işsizlik oranında düşüş sağlayabileceği belirtiliyor.

ÇALIŞMA SAATLERİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR
TBMM'nin başlattığı bu araştırma ve potansiyel düzenleme süreci, önümüzdeki günlerde kamu ve özel sektörde çalışma saatlerine ilişkin önemli değişikliklere yol açabilir. Yeni mesai saatlerinin ne olacağı ve bu konudaki düzenlemeler, çalışanları ve işverenleri yakından ilgilendirecek ve Türkiye'de iş yaşamını olumlu anlamda etkileyebilecek bir dönüşüme işaret ediyor.

Söz konusu rapor, yüksek çalışma sürelerinin bir dizi olumsuz etkiye sahip olabileceğine dikkat çekiyor. Uzun çalışma sürelerinin, iş yerinde hastalık ve kaza riskini artırabileceği, bu durumun da devamsızlıkları beraberinde getireceği ifade ediliyor. Daha az ve verimli çalışma saatlerinin ise, iş yerinin üretim kapasitesini artırabileceği ve işsizlik oranında düşüş sağlayabileceği belirtiliyor.

ÇALIŞMA SAATLERİNDE ULUSLARARASI DURUM
Rapor, farklı ülkelerdeki çalışma saatlerine de geniş bir yer veriyor. Türkiye’de haftalık çalışma saatlerinin 45 saat olduğunu belirtirken, bu durumu farklı ülkelerle karşılaştırıyor. Örneğin; Fransa’da haftalık yasal çalışma süresi 35 saatken, Almanya’da günlük çalışma süresi en fazla 8 saat olarak belirlenmiş. Belçika'da ise haftalık çalışma süresi maksimum 38 saat olarak uygulanıyor. Bu veriler, Türkiye'deki çalışma koşullarını uluslararası bir çerçevede değerlendirme olanağı sunuyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön