Mesai saatlerinde kritik gelişme! Çalışma saatleri değişiyor mu?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kısmi ve geçici süreli çalışmalarla iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesini gözetecek düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Peki çalışma saatleri değişecek mi?
Son zamanlarda en çok merak edilen konulardan olan mesai saatlerinin düşürülmesine ilişkin teklif yer alıyor.Birçok Avrupa ülkesisinde mesai saatlerinin kısaltılmasının artından gözler Türkiye'ye çevrildi. Peki Çalışma saatlari değişiyor mu?
BU SAATTEN FAZLASI FAZLA ÇALIŞMAYA GİRİYOR
Yaklaşık yüz yıldır çalışma saatleri dünyanın birçok ülkesinde 8 saat uygulanmakta. İş Kanunu'na göre Türkiye'de genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat uygulanıyor. Bu saatlerin üzerinde çalışılması 'fazla çalışmaya' olarak adlandırılıyor.
ÇALIŞMA SAATLERİ 37,5 Mİ OLACAK
Mesai saatlerine ile ilgili muhalefetin TBMM'ye sunduğu haftalık çalışma saatinin 45 saatten 37.5 saate düşürülmesine yönelik teklifinden sonra gözler alınacak olan karara çevrildi.
Pandemi sonrası esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşması nedeniyle çalışma saatleri sürelerinin azaltılması dâhil farklı formüller üzerinde duruluyor. Çalışma sürelerinin uygulama şekilleri İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile düzenleniyor.
ARA DİNLENME KAÇ SAAT?
Ara dinlenmeler fazla mesaide hesaba dahil edilmiyor Mesela 08:00-20:00 saatleri arası çalışılıyor ve günde toplam 1.5 saat ara dinlenmesi kullanılıyorsa günlük çalışma süresi 12 saat değil 10.5 saat olur.
İş Kanunu'na göre ara dinlenme süresi yarım saat olup işveren isterse bunu uzatabiliyor. Günde 7.5 saatten fazla çalışanın ara dinlenmesinin en az bir saat olması gerekiyor.
FRANSA'DA HAFTALIK 38 SAAT ÇALIŞILIYOR
Meclis araştırmasında, Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, İsveç gibi birçok ülkedeki uygulamalara yer verildi. Buna göre, Fransa'da yasal haftalık çalışma süresi 35 saat, Belçika, Avustralya'da 38 saat, İsveç 40 saat, İngiltere'de fazla mesai dâhil 48 saati geçmemekte.
Portekiz ve Danimarka'da bazı şehirlerde, İspanya'da 250'den az çalışan şirketler 4 günlük mesai uygulamasına geçti. Çalışma sürelerinin sınırlandırılmasının ekonomik, sosyal, teknik bir zorunluluk olduğu ve bunun tarafların iradesine terk edilemeyeceği belirtiliyor.