03 / 05 / 2024

Meskeniyet iddiası nedir?

Meskeniyet iddiası nedir?

Meskeniyet iddiası, İcra ve İflas Kanunu kapsamında gerçekleşen haciz işleminde söz konusu oluyor. Peki, meskeniyet iddiası nedir? Meskeniyet iddiası hangi durumlarda savunulur? İşte sorularınızın yanıtı...



Meskeniyet iddiası nedir?

Meskeniyet iddiası, İcra ve İflas Kanunu kapsamında gerçekleşen haciz işleminde söz konusu oluyor. Kanunun 82/12. maddesi gereğince, borçlunun ekonomik ve sosyal statüsüne uygun evi haczedilemiyor.


"Madde 82/12 - 

Borçlunun haline münasip evi (ancak evin kıymeti fazla ise bede­linden ha­line münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır)."


Yukarıda yer alan madde gereğince, borçlunun haline münasip evi haczedilemiyor. Bir meskenin borçlunun haline uygun olup olmadığı adı geçenin haciz anındaki sosyal durumuna ve borçlu ile ailesinin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. 


Meskeniyet iddiası ipotek..

Mahkemece, borçlunun sözü edilenlerle birlikte barınması için zorunlu olan haline münasip meskeni temin etmesi için gerekli bedel bilirkişilere tespit ettirildikten sonra, haczedilen yerin kıymeti bundan fazla ise satılmasına karar veriyor. 


Gerçekleşen satıştan işlemi sonrasında satış bedelinden yukarıda nitelikleri belirlenen mesken için gerekli olan miktar borçluya bırakılarak kalanı alacaklıya ödeniyor.


Bu kıstasları aşan nitelik ve evsaftaki yerlerle, makul ölçüleri geçen oda ve salonu kapsayan ve ikamet için zorunlu öğeleri içeren bir meskenin dışındaki yerler, maddede öngörülen amaca aykırıdır. Borçlunun görev ve sıfatı, kendisinin yukarıda belirlenenden daha görkemli bir meskende ikamet etmesini gerektirmez.


Mahkemece, ehil bilirkişi aracılığıyla borçlunun haline münasip evinin yukarıdaki kurallara göre belirlenmesi ve bunun değeri saptanarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.



Banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı?


Geri Dön