14 / 05 / 2024

Metin Ağma: Projeyi çok iyi sunamazsanız çok iyi bir projeyi bile satamazsınız!

Metin Ağma: Projeyi çok iyi sunamazsanız çok iyi bir projeyi bile satamazsınız!

Emlakkulisi.com ev sahipliğinde gerçekleşen 5. Konutta Satış ve Pazarlama Buluşmaları kapsamında konuşan Düzlem Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ağma toplantıda satış ofisi elemanı niteliklerinden bahsetti



Düzlem Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ağma'nın konuşması: 


Düzlem Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ağma ben. 14 kişilik bir grubuz. Biz de tabii inşaat mühendisi, makine mühendisi, işletmeci... Bu işi okulunda yapanlar da var fakat baktığımız zaman farklı bir şekilde gidiyor sermaye. 


Biz de satış temsilcileri aldığımız zaman... Departmanlarımız var. Ben satış bölümüne bakıyorum. İnşaat mühendisi ve işletmeciyim. İşletme üzerine iktisat yaptım. Satış bölümüne eleman aldığımız zaman yaşının genç olmasına bakıyoruz. 22-30 yaş arası… 


Metin Ağma: Projeyi çok iyi sunamazsanız çok iyi bir projeyi bile satamazsınız!


Çünkü gerçekten öncelikle müşteri kapıdan girdiği zaman etkilenmesi gerekiyor. Görüntü önemli. Sadece görüntüyle de kalmaması lazım bunu doldurması lazım. İnsan ilişkileri çok önemli. Projeyi çok iyi sunması lazım. Projeyi çok iyi sunamazsanız çok iyi bir projeyi bile satamazsınız. Sunum da çok önemli, eğitim önemli. 


Hedefler yok... Kısa zamanlarda çalışıyorlar ve iş değiştiriyorlar. Eğitimlisini bulmak çok zor gibi. Ben şu anda mesela kendime yine satış müdürü arıyorum. Satış müdürü çok uzun zamandır çalıştığım bir insan kurumsallaşma adına işinde daha çok uzmanlaşmış yanımda çalışan elemanları da koordine etmesi lazım. 


Bayanlarla yaşadığımız zaman çok sık problemler oluyor. Biz 14 ortağız. 14'ümüz erkeğiz. Biz de tartışmıyor muyuz çok güzel tartışmalarımız var. Ama sonunda bitiyor. Bayanlar da kişiselleşiyor.


Bir de prim usulü de çok önemli. Burada tabii biz de mesela kendimden örnek vereyim; satan elemanın ücreti daha fazla oluyor. Ama kaç kişi çalışıyorsa bir havuz oluşturuyoruz. En azından kendi aralarındaki iletişim bozukluğunu kaldırmak için ihtiyaç var. Yine de bozukluklar yaşıyoruz. Satış elamanı olarak çalışanlar çok para bekliyorlar çok kısa zamanda... Çok önemli çok ilginç görüşmelerim oldu satış elemanlarıyla ilgili şaşırabiliyorsunuz. 


Ben bunu sormak istiyorum. Nitelikli bir satış elemanını nasıl bulabiliriz? Genelde ne yapılıyor... Kariyer.net'e vererek bekliyoruz elemanları. İstediğiniz elemanları sıraladığımız zaman ya çok hayali ya çok şey istiyoruz. Denk gelmiyoruz. Bence bu kadar satış elemanı ve müdürün olduğu yerde bunların bir örgütlenmesi lazım. İşverenler olarak da aradığımız zaman gerçekten nitelikli insanlara ulaşıyor olalım. Bunlar olmadığı sürece bizler hep ilk defa başvuran, 3-5 ay çalışmış insanları alıp bir yere getiriyoruz. 


Sonra bir bakıyorsunuz senelerce önem verdiğiniz insanı alıp gidiyor. Kartvizitle almak istemiyorum. İnsanlar hakikatten baktığınız bilirsiniz bu eleman burada çalışmış hiçbir sıkıntı yok biliriz. 


Geri Dön