22 / 05 / 2024

Metinler melodiye dönüşüyor! Yapay zekada çığır açıyorlar 

Metinler melodiye dönüşüyor! Yapay zekada çığır açıyorlar 

Google araştırmacıları, DALL-E gibi sistemlerin yazılı komutlardan ( TechCrunch aracılığıyla ) görüntüler oluşturmasına benzer şekilde, metin istemlerinden dakikalarca müzik parçaları oluşturabilen ve hatta ıslıklı veya uğultulu bir melodiyi başka enstrümanlara dönüştürebilen bir yapay zeka geliştir



 Modelin adı MusicLM'dir ve kendiniz onunla oynayamasanız da, şirket modeli kullanarak 
ürettiği bir dizi örneği yüklemiştir .

Örnekler etkileyici. Bir tür, atmosfer ve hatta belirli enstrümanlar öngören paragraf uzunluğundaki açıklamalardan oluşturulmuş  gerçek şarkılara benzeyen şimdilik 30 saniyelik müzkler ve "melodik tekno" gibi bir veya iki kelimeden dizayn edilmiş beş dakikalık parçalar var. ” Belki de favorim, modele dayanak olarak bilgi istemleri arasında geçiş yapması için bir komut dosyası verilen bir "hikaye modu" demosu. Örneğin, bu istem:

Metinler melodiye dönüşüyor! Yapay zekada çığır açıyorlar 

Herkes için olmayabilir, ama bunun bir insan araılığı ile bestelendiğini tamamen görebiliyordum (Ben de bu yazıyı yazarken döngüde onlarca kez dinledim). Ayrıca demo sitesinde, modelin çello veya marakas gibi müzik aletlerinden 10 saniyelik klipler oluşturması arzulandığında ne ürettiğine dair örnekler (sonraki örnek, sistemin nispeten zayıf bir iş yaptığı örnektir), sekiz saniyelik klipler de yer alır.
 


Geri Dön