26 / 11 / 2024

Metropollerdeki göz yorucu projeler!

Metropollerdeki göz yorucu projeler!

Mimarlar bu yıl kimi zaman göz alıcı güzellikte ve dinginlikte projeler yaparken kimi zaman ise New York gibi metropollerde şehrin karmaşasına katkıda bulunan göz yorucu projelere imza attılar




İngiltere'nin Stratford kentinde hayata geçirilerek Royal Shakespeare Tiyatrosu yenileniyor. İçerisine tiyatro binasının yanı sıra restoranlar, okullar gibi sosyal alanlar da eklenecek. 100 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek projede 1000 koltuk kapasiteli bir tiyatro sahnesinin yanı sıra sahne ile koltukları arası seyirciyle sanatçılar arasındaki iletişimi daha yakınlaştırabilmek için 27 metreden 15 metreye indirildi.

Zarf şeklinde performans sanatları merkezi
Ünlü mimar Moshe Safdie'nin Almanya'da yaptığı Kaufmann Performans Sanatları Merkezi 304 milyon dolarlık bir proje. İçinde 1800 koltuk kapasite opera ve bale salonu, 1600 koltuk kapasiteli konser salonu ve çalışma odalarıyla birlikte toplam 356 bin metrekare alan üzerinde kurulu. Zarf konseptinden harekete geçilerek yapılan projenin arka bölümündeki katlar yukarıya doğru yükselirken ön kısım ise tamamen cam cepheden meydana geliyor. Özellikle geceleri altın rengi ışıklarla ışıklandırılıyor. Cam duvardan oluşan giriş bölüm kokteyl gibi organizasyonlara ev sahipliği yaparken arka taraf teras bahçelere açılıyor. Projenin 2011'de tamamlanması planlanıyor.

Beyaz kütüphanede kültür şoku!
Avrupa'nın en ünlü mimarlık şirketlerinden OMA Fransa'daki ilk kültürel binasını yapıyor. Caen şehrinin bulunduğu yarımadanın en büyük kültürel projesi olacak BMVR Kütüphanesi şehre adeta beyaz bir örtü gibi serilecek. 12 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek ve birbirine çapraz şekilde bağlanan iki binadan meydana gelecek kütüphanede transparan yapısıyla dikkat çekiyor. Proje yerle iklim şartlarına ayak uydurarak enerji tasarrufu da sağlayacak.

Çöl sıcağında bile teras keyfi yarattılar
Perkins + Will mimarlık, son dönemde hayata geçirdiği üç projeyle sürdürülebilir mimariye örnek oluşturdu. Bunlardan ilki olan Dubai Tower'ın ilk 60 katı karma kullanım alanlarına kalan bölümleri ise rezidans katlarına ayrıldı. Gökdelenin tüm cepheleri bölge iklimini kaçınılmazlarından olan kum fırtınalarına karşı dikey bölümler ve metal koruyucularla korundu. Perkins'in yaptığı bir diğer sürdürülebilir proje ise Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da hayata geçirildi. Sarmal bir minare konseptinden yola çıkılarak hazırlanan proje, çöl iklimine rağmen açık terasları ile dikkat çekiyor. Binada kullanılan yeşil enerji teknolojileri sayesinde çöl havasında açık teraslarda oturma lüksü iklimlendirme teknolojileri ile mümkün hale getirildi. En sonuncu proje ise Cidde'deki Kempinski Otel ve Rezidans projesi oldu. Her ne kadar ilk bakışta çok sıradan bir proje gibi gözükse de rüzgar ve güneş enerjisi teknolojilerinden sonuna kadar yararlanıldı.

Gehry'den New York'a buruşturulmuş çelikten gökdelen
Ünlü mimar Frank Gehry, New York'a yeni bir gökdelen daha kazandırıyor. Yoğun ve kalabalık tasarımıyla dikkat çeken Beekman Tower 76 katlı bir rezidans projesinden oluşuyor. Brooklyn Köprüsü ile City Hall Plaza'nın güneyi arasında konumlanan gökdelen içinde lüks apartman dairelerinin yanı sıra dışarıdan gelenlere de hizmet verecek olan bir hastane ve okul da yer alıyor. Projenin otoparkı ise arazi geliştirme sıkıntısı olan şehirde yer altında halledilmiş durumda. Binanın yapısal formu dikkate alındığında dış cephedek, 1.1 milyon metrekare alan üzerinde edate buruşturulmıuş izlenimi veren paslanmaz çelik kullanıldı. New York'un yüksek binaları arasında eklenecek olan Beekman Tower bu yılın sonlarında açılacak.

İspanyol kültürünün modern yansıması olacak
İspanyol mimarlık şirketi A-cero Architecture Studio tarafından hazırlanan bu butik ev projesi, Madrid'in en pahalı konut projelerinden biri olması açısından önem taşıyor. La Finca adını taşıyan proje bin metrekareden oluuyor. İspanyol mimarlar evde küçük açıları geniş ve rahat kullanılabilen alanlara dönüştürerek huzurlu bir yaşam ortamı oluşturdular. Hayat kalitesini en yüksek seviyeye çekebilecek teknik detayları ile dikkat çeken projenin başarısını imkansız açıların evde denenmesi ve sonuçta dikkat çekici kullanm alanlarının yaratılmasıyla ortaya çıktı. İspanyol kültürünün modern yansıması olacak evin dış cephesinde ise İtalyan mermeri kullanıldı.
Dilek TAŞ/Dilek Taş 


Geri Dön