21 / 05 / 2024

Mevduat faizleri 12 puan geriledi! Sistemden 500 milyar lira çekilecek!

Mevduat faizleri 12 puan geriledi! Sistemden 500 milyar lira çekilecek!

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada iki konu öne çıktı. Erkan, mevduat faizlerinin yüzde 40’dan 30’a indiğini belirtirken, piyasadan 500 milyar lira çekileceğini belirtti.



Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yaptığı sunumu değerlendirdi. Bakır’ın yazısı şöyle: Merkez Bankası, enflasyon hedeflerinde, gerçekçi biçimde revizyona gitti. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini 35,7 puan artışla yüzde 22,3’ten yüzde 58’e, 2024 yıl sonu tahmini 24,2 puan artırılarak yüzde 8,8’den yüzde 33’e çıkardı.

Hafize Gaye Erkan, bunda döviz kuru gelişmelerinin temel belirleyici olduğunu belirtirken, “Gıda fiyatlarındaki tahminlerimizi 2023 için 8,5 puan, 2024 için ise 6 puan yukarı doğru çektik” ifadesini kullandı.

Sistemden 450 milyar ile 500 milyar lira arasında likidite çekileceğini belirten Erkan, finansal kaynakların tüketime yönelerek fiyat istikrarını bozmasını da engellemeyi amaçladıklarını belirtti. Bu nedenle taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2’ye, yatırım, ihracat, tarım ve esnaf kategorileri dışında kalan diğer ticari kredilerde yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2,5’e çekildi. Kredi kartı nakit kullanımları ve kredi mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranlarını da yükselterek iç talebin dengelenmesi desteklendi.

Mevduat faizleri 12 puan geriledi! Sistemden 500 milyar lira çekilecek!

Yılın ilk yarısında bireysel kredi kartlarında yüzde 70’i, taşıt kredilerinde yüzde 68’i aşan artışlara dikkat çeken Erkan, bireysel kredilerin toplamda yüzde 40 artarak 2 trilyon liranın üzerine çıktığına işaret etti.

Yurt içi belirsizliklerin etkisiyle mayısta 700 baz puanın üzerine çıkan 5 yıl vadeli CDS priminin, hazirandan itibaren belirgin bir düşüş eğilimine girdiğini ve 435 puana gerilediğine dikkat çeken Erkan, bu düşüşle birlikte hazirandan itibaren 1,5 milyar doları aşan net portföy girişi gerçekleştiğine dikkat çekti.

MB-PİYASA FAİZİ MAKASI KAPANACAK

Para politikasının etkinliğinin güçlendirilmesine yönelik iki önemli başlık belirlediklerini hatırlatan Erkan, “Birincisi, piyasa faizleri ile politika faizi arasındaki farkın azaltılmasıdır. Haziran’daki ilk PPK kararından önce politika faizi yüzde 8,5’ken mevduat faizi yüzde 40’ın üzerine yükselmişti. Atılan adımların hemen sonrasında 3 aya kadar vadeli mevduat faizi yaklaşık 12 puan gerileyerek yüzde 30 seviyelerine gelmiştir” diye konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön