29 / 04 / 2024

Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devir süreci devam ediyor!

Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devir süreci devam ediyor!

Milas Bodrum Havalimanının Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından birisi olduğunu belirten Birdal, yurt içi ve yurt dışı turizme olan katkılarıyla Türkiye'nin turizm ve ekonomi açısından önemli merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.



Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Genel Müdürlük toplantı salonunda gerçekleştirilen, Milas-Bodrum Havalimanı Terminallerinin işletme hakkının devri ihalesi öncesinde yaptığı açıklamada, iki hafta önce Dalaman Havalimanı terminallerinin kiralama suretiyle işletme hakkının devredilmesiyle ilgili ihalenin yapıldığını, sürecin devam ettiğini söyledi.


Milas Bodrum Havalimanının Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından birisi olduğunu belirten Birdal, yurt içi ve yurt dışı turizme olan katkılarıyla Türkiye'nin turizm ve ekonomi açısından önemli merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.


Söz konusu havalimanında toplam uçak trafiğinin 2003'te 13 bin 994 iken, 2013'te yüzde 147 artışla 30 binin üzerine çıktığını anlatan Birdal, şöyle konuştu:


"2003'te 1 milyon 500 bin yolcuya hizmet verirken, 2013 yılı sonu itibariyle 3 milyon 631 bin yolcuya hizmet veren havalimanı haline geldi. 2013'te taşınan yolcunun yüzde 52’si dış hat, yüzde 48’i iç hat olarak gerçekleşti. 2013'te iç hatlarda 6 havayolu şirketi Milas Bodrum'u 7 noktaya tarifeli seferle bağladı. Dış hatlarda da 4 kıtadaki 35 ülkenin 122 noktasına Milas-Bodrum Havalimanımızdan doğrudan uçuş sağlandı."


2012'de Milas-Bodrum Havalimanının Avrupa yolcu sıralamasında 103. sırada olduğunu 2013'te 75. sıraya yükseldiğini anlatan Birdal, havalimanının, Türkiye geneli havalimanları arasında dış hat yolcu sıralamasında 6., iç hat yolcu sıralamasında  8. sırada yer aldığını ifade etti.


Havalimanının, modern bir havalimanında bulunması gereken tüm tesis ve imkanlara sahip olduğunu bildiren Birdal, "Bugün 20 yıl süreyle işletme hakkı devredilecek yolcu terminallerinden mevcut dış hatlar terminali, kuruluşumuzun yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirdiği bir terminaldir. Bu terminalin işletme hakkı 22 Ekim 2015'te sona erecek. İç hatlar terminali ise sözleşme imzasını müteakip şartnamede belirtilen süre için ihale edilecek" bilgisini verdi.


- İhalede 4 teklif geldi


İhale Komisyonu Başkanı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Zafer Topuz ise 18. kamu-özel işbirliği projesi olan Milas-Bodrum Havalimanı terminallerinin kiralanması ihalesi için 6 firmanın ihale dosyası aldığını, 5 firmaya yer görme belgesi düzenlendiğini belirterek, "4 adedinin dosya teslim ettiğini görüyoruz" dedi.


Bugün önce dış zarfların açılacağını anlatan Topuz, "Şartname ve eklerine uygun olan isteklilerin duyurusu yapılarak iç zarfları açılacak. Dış zarflarda şartname ve eklerine göre eksiklik bulunan isteklilerin ise iç zarfı açılmadan iade edilecek. Değerlendirme dışı kalma nedenleri bilahare yazılı olarak bildirilecek. İç zarfı açılan istekli sayısının 1'den fazla olması ve iç zarfta yer alan belgelerin de uygun olması halinde teklif edilen imtiyaz bedellerinin tespiti ve duyurusu yapılarak en düşük bedel teklif eden istekliden başlamak üzere açık artırma başlatılacak" diye konuştu.


En yüksek imtiyaz bedeli veren isteklinin teklifinin en uygun teklif olarak kabul edileceğini söyleyen Topuz, "Milas-Bodrum Havalimanı Terminallerinin işletme hakkının devri ihalesine Fraport-IC İçtaş, Astaldi-ROMAIRPORT-Göçay, TAV Havalimanları Holding ve YDA İnşaat teklif verdi" dedi.


AA


Geri Dön