Milas'ın Arkeoloji Müzesi projesi onaylandı!
Milas’ta Gümüşkesen Anıtı’na yapılması planlanan müze projesi onaylandı. Yeni müzenin yapımına yatırım programına alınması ve ihale sürecinin tamamlanmasıyla başlanacak.
Milas’ta Kültür ve Turizm Bakanlığınca planlanan biri tamamlanma aşamasında, üç yeni müze ilçedeki turizm hareketliliğine katkıda bulunacak. Gümüşkesen Mezar Anıtı’na yeni arkeoloji Müzesi, Uzunyuva Hekatomnos Anıt Mezarı Arkeopark Alanı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Beçin Kalesi, Ahmet Gazi Medresesi İslami Dönem Taş Eserler Müzesi, Bakanlığın Muğla genelindeki en önemli yatırımları arasında öne çıkıyor. Gümüşkesen’de yapılacak yeni Arkeoloji Müzesi’nin projeleri Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce onaylandı. Projenin yatırım programına alınması ve ihale sürecinin tamamlanmasıyla müze yaklaşık 1 yıllık süre içinde ziyaretçilere kapılarını açacak. Uzunyuva Hekatomnos Anıt Mezarı Arkeopark Alanı’ndaki çalışmalar da Milas Müze Müdürlüğünün kontrolünde sürüyor. İdari binanın hizmete alındığı müzenin, ziyaretçileri ağırlaması için de son hazırlıklar yapılıyor. Arkeopark alanında Milas Evi Müzesi, kafeterya, idari bina gibi bölümler bulunuyor. Hekatomnos Anıt Mezarı, bilimsel amaçlı korumaya alındığından ziyaretçilere gösterilmeyecek. Ziyaretçiler mezarı ancak görseller ve aslına uygun hazırlanan maket üzerinden inceleyebilecek.
BEÇİN’E TAŞ ESERLER MÜZESİ
Bir yandan arkeolojik kazı çalışmaları devam eden Beçin Kalesi’nde Menteşe Beyliği’nin kurucusu Ahmet Gazi’nin mezarının da bulunduğu medrese alanında da yeni bir müze planı bulunuyor. Özellikle Beçin Kalesi kazısında elde edilen buluntular, başta olmak üzere Milas bölgesinden çıkarılan İslami döneme ait taş eser, buradaki müzede sergilenecek. 2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girmesi için alan yönetimi çalışmaları da devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı ve Beçin Kalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, başkanlığında sürdürülen proje ören yerleri sınırlarının belirlenmesi ve peyzaj çalışmalarından başlatılarak, bölgenin sosyolojik yapısını da kapsayacak geniş bir projeyle UNESCO kalıcı listesine girmeye aday alacak.
Milliyet