02 / 05 / 2024

Millet Bahçeleri kararı devrim niteliğindedir!

Millet Bahçeleri kararı devrim niteliğindedir!

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var, "Millet Bahçeleri kararı, kentlerdeki yeşil alanların artırılması açısından devrim niteliğindedir" dedi...



Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var, Anadolu Ajansı'ndan Asena Akçay'a açıklama yaptı. Mustafa Var, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Millet Bahçeleri Projesi'nin, kentlerin çehresini değiştirebilecek bir düşünce olduğunu, nitelikli, temalı tasarımlarla desteklenmesi halinde kentsel kimliğe olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Var, Millet Bahçeleri projesinin şehirlerdeki yeşil alanları artıracağını söyledi.

İlk planda 21 yerde millet bahçesi yapılmasının planlandığını ifade eden Var, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

Var sözlerine şöyle devam etti; "Sadece İstanbul'u örnek verirsek; İstanbul 2 bin 500 bitki taksonunu bünyesinde barındırırken ondan 100 kat büyük yüzölçüme sahip Fransa'nın bitki çeşitliliği iki kat bile değildir ya da yaklaşık 55 kat büyük yüzölçümüne sahip İtalya'da bitki çeşitliliği yaklaşık 1,5 katıdır." 

"Millet Bahçeleri kente bitkisel kimlik katmak için çok önemli fırsattır"

"Millet Bahçeleri'nin kente bitkisel kimlik katmak için çok önemli fırsat sunduğunu ifade eden  Var, şöyle devam etti: "Pek çok kentimize gittiğinizde kentin girişinde 'Kirazın (Giresun), fındığın (Ordu), zeytinin (Gemlik) anavatanına ya da başkentine hoş geldiniz' yazıları ya da sloganları ile karşılaşıyoruz ama kenti gezerken ne Giresun'da kiraz, ne de Ordu'da 10-15 metre boy yapan, Avrupa'nın park ve bahçelerini süsleyen fındık ağacını göremezsiniz. Bu nedenle Millet Bahçeleri kente bitkisel kimlik katmak için çok önemli fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz."

"Bahçeler kültürümüzün önemli göstergesidir"

Var, dünyanın en tanınmış kent parkları Golden Gate Parkı, Amerika-Central Park, İngiltere-Hyde Park, Japonya-Ueno Park'ın en çok ziyaretçi alan parklardan olduğuna işaret ederek, iyi bir tasarımla İstanbul'da yapılacak millet bahçesinin gerek büyüklük gerekse içerik olarak bu bahçelerden çok daha üstün olacağını belirtt. 

Var, şunları kaydetti:

"Kentte kimlik sadece yapılar ve onların büyüklükleri, dış görünüşleri ve tasarım şekilleri ile oluşmaz. Tarihi, sosyokültürel yapısı ve özellikle bitkisel dokusu da o kente kimlik kazandıran ögelerdir. Bahçeler kültürümüzün önemli göstergesidir. Türk bahçesi karmaşadan uzak, basit ama estetik ve işlevselliği bir arada barındıran, huzur verici mekanlar olmuştur. Bu nedenle gündemimizde olan Millet Bahçeleri bizim için çok önemli fırsatlar sunuyor. Buralarda gerek yapısal gerekse bitkisel tasarımlar milli ve kültürel yapımıza uygun değerler taşımalıdır."

İstanbul Millet Bahçesi görücüye çıktı!
 


Geri Dön