Kent Haberleri

Milletvekilinden çarpıcı öneri: Büyük deprem hazırlığı için İstanbul nüfusu diğer bölgelere dağıtılmalı!

Son günlerde Marmara'da yaşanan depremlerin ardından, beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündem oldu. Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, kentsel dönüşüme dikkat çekerek, İstanbul depremi hazırlığı için önerilerini paylaştı.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, Meclis genel kurulunda devam eden bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. 

Doğan Demir, söz konusu açıklamasında son noktaya gelene dek hiçbir çevre sorununa karşı müdahale edilmediğinin altını çizdi. 

Gazete Duvar'dan Anıl Mert Özsoy'un haberine göre; Demir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2024 bütçesi ve politikaları özellikle, iki sene içinde 680 bin yıkılmış binanın yeniden inşası gibi büyük bir vaadin gerçekleştirilmesindeki finansal yetersizlikler ve planlama eksikliklerinin açıkça görüldüğünü belirtti.

İSTANBUL'DA BİNALARIN YÜZDE 1'İ BİLE YIKILSA 500 BİN İNSAN TEHLİKEDE

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, deprem bölgesindeki vatandaşlar için ayrılan bütçenin yetersizliği, İstanbul ve Türkiye genelinde riskli konutların dönüşümü için hedeflenen maliyetler ile bakanlığın bu amaç için ayırdığı bütçe arasındaki uçurumun kaynak yönetimindeki eksikliklere işaret ettiğini de dile getirdi.  

"Ülkemizin dahası dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’umuz bilindiği üzere yakın bir gelecekte deprem tehdidiyle karşı karşıya. Yerbilimcilerimizin ve jeoloji mühendislerimizin yaptığı araştırmalar, hesaplamalar ve ölçümler sonucunda olası bir depremde maalesef ki İstanbul’umuz yerle bir olma riski içerisindeyken; riskli konutların dönüşümü ve kentsel dönüşüm için özel bir bütçeye ihtiyaç bulunuyor" diye konuşan Doğan Demir, ülke nüfusunun yüzde 25’nin yaşadığı İstanbul’da yapılan araştırmalara göre şehirdeki yapıların sadece yüzde 1’inin yıkılması halinde bile 500 bin vatandaşın yaşamını yitireceğine dikkat çekti. 

"İstanbul’umuzda maalesef ki binaların yüzde 25’i riskli, yüzde 5’in ise çok riskli nitelikte. İstanbul'daki 7,5 milyon bağımsız bölümün, özellikle 600 bini için acil dönüşüm gerekli, bu konuda yeterince etkin ve hızlı hareket edilmiyor" ifadelerine yer veren Demir, 2012 yılından bu güne 00 bin bağımsız bölümün dönüştürüldüğünün belirtilmesine karşın devam eden 170 bin 941 bölümün dönüşümü ve 5 yıl içinde planlanan 1,5 milyon bağımsız bölümün dönüşümü için ayrılan 127 milyar TL'lik bütçenin, şehrin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz olacağının altını çizdi. 

İSTANBUL DIŞINA TAŞINMALAR BAŞLAMALI

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Demir, Yarısı Bizden Projesi’ne yapılan 1 milyon 233 bin başvuruya karşın anlaşma sağlanamayan 14 bin binada sadece 77 bin bağımsız bölümün önceliklendirilmesinin, projenin kapsayıcılığının sorgulanmasına neden olduğunun altını çizdi. 

Demir, "Bu durum, hükümetin İstanbul'un deprem riski ve kentsel dönüşüm ihtiyaçları konusunda yetersiz olduğunun apaçık bir göstergesi" diye konuştu. 

Büyük bir deprem riski olan megakentte, kentsel dönüşüm ve depreme hazırlığın hayati önem taşıdığını vurgulayan Demir, "İstanbul'daki mevcut yapıların birçoğu deprem standartlarına uygun değil. Acil kentsel dönüşüm programı, öncelikle riskli binaların yeniden tespiti, güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden inşa edilmesi üzerine odaklanmalı. Bu konuda, yerel halkın mağdur edilmemesi, tarihi ve kültürel dokunun korunması ve şeffaf bir süreç yönetimi esas olmalı" açıklamasında bulundu. 

Demir, İstanbul'un nüfus yoğunluğunun azaltılmasının deprem riskinin yönetilmesinde önemli bir strateji olduğunu aktardı ve "Bu hedefle, ekonomik ve sosyal teşvikler yoluyla, nüfusun diğer bölgelere dağıtılması ve böylece hem İstanbul'daki yoğunluğun azaltılması hem de diğer şehirlerin kalkınmasının desteklenmesi gerekli" şeklinde konuştu. 

Tersine göç politikalarının izlenmesi gerektiğine, insanların İstanbul dışındaki şehirlere taşınmaları için gerekli altyapının hazırlanmasının ve yaşam kalitesini artırıcı tedbirlerin bir an önce alınmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Demir, "Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Silivri’den İzmit’e kadar olan kısmı büyük bir gerilme içerisinde olup bu kısım tek parça halinde deprem ürettiği takdirde 7,2-7,6 büyüklüğünde bir depremin olacağı ve yaklaşık 2 dakika kadar süreceği yine yapılan araştırmalarla belirlenmiş durumda" ifadelerini kullandı. 

EKONOMİK ÇÖKÜŞ YAŞANABİLİR 

"Marmara Denizinin dibinde olası bir kayma durumunda İstanbul 5 ila 8 metre arasında dalga boyuna sahip bir tsunami riski de bulunuyor. Deprem risk analizi bakımından İstanbul’umuzun ilçelerini değerlendirecek olursak; Bakırköy’ün Florya ve Yeşilköy tarafları, Eyüpsultan’ a bağlı Kemerburgaz tarafları, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Kartal’ın sahile yakın kısımları, kil tabakası üzerinde bulunan ve sürekli kaymaların yaşandığı Avcılar ilçemiz, Tuzla, Maltepe sahili ve sahile yakın yerleşimler, çok fazla dolgu yapılmış olan Beşiktaş, Adalar zemin olarak sağlam olsa da çok güçlü bir sarsılmaya maruz kalacağı için en riskli ilçelerimiz arasında yer alıyor" diye konuşan Demir, olası bir İstanbul depreminin ardından ülkemizin ekonomik olarak büyük bir çöküşle burun buruna gelebileceğini vurguladı. 

Park Yaşam Antalya yüzde 15 indirimle satışta! Antalya'da 1.400 konutluk yeni proje!

Mehmet Atmaca'dan rezerv alan uygulamasından vazgeçilsin önerisi!

İstanbul'da kentsel dönüşüm ne durumda? Müteahhitler metrekare başına ne kadar istiyor?