Milletvekilleri emekli maaşlarını tartıştı: Kirada oturup ev sahibi olmayan emeklilere kira desteği verilsin!
Milyonlarca emekli en düşük maaş olarak 10 bin TL alacak. Meclis'te bu maaşların kiraya bile yetmeyeceğine işaret eden milletvekilleri tek tek önerilerini paylaştı. İşte detaylar...
En düşük emekli maaşı yeni yıl için 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye yükseltilmişti. Emekliler bu rakamı yeterli görmedikleri için sık sık tepkilerini dile getirirken, en düşük emekli aylığı Meclis gündeminde de tartışma konusu oldu.
CHP Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Müzeyyen Şevkin, konuya ilişkin "En düşük emekli aylığı 10 bin lira ama onu da Hükûmet eline yüzüne bulaştırdı, hâlâ 7.500 lira ödeme yapılıyor. En az 17.500 lira alması gerekiyor emeklinin" ifadelerini kullandı.
En kötü kiraların 20 bin TL'ye yükseldiği bu dönemde 10 bin TL maaşın olamayacağına dikkat çeken Şevkin, "Emekliler insanca yaşayacak ücret almalıdır. Ayrıca daha öncesinde polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisine verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi söz verildiği gibi birinci kademeye gelen tüm memurları kapsamalı" dedi.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da en düşük emekli aylığının açlık sınırının altında kalmasının bu ülkenin bir gerçeği olduğunun altını çizdi ve "Emekli aylığının ev kirasından bile daha az kalması bu ülkenin gerçeğidir. Bizi kıskanan Avrupa, emeklisini diğer ülkeye gezmeye yollarken, bu yönde teşvik ederken bizim emeklimizin pazara bile gidemez hâle gelmesi bu ülkenin gerçeği" ifadelerine yer verdi.
2002 yılında emeklilerin, emekli ikramiyekeriyle ev ve araba alabildiğini dile getiren Köksal, "2001 yılında en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katıydı, demek ki bugün en düşük emekli maaşı 17.002x1,5=25.503 TL olmalıydı" diye konuştu ve "10 bin lirayla bu emekli kirasını nasıl ödeyecek; doğal gaz, elektrik faturasını nasıl
yatıracak?" sorularını yöneltti.
Köksal, Cumhuriyet Halk Partisi olarak verdikleri, en düşük emekli maaşının 17 bin TL, yani asgari ücret seviyesine çıkartılmasını önergesinin kabul edilmesini söyledi ve "Emeklileri biraz rahatlatalım" dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de konuya ilişkin açıklamasında "Sayın Cumhurbaşkanı 2024 yılını “Emekliler Yılı” olarak ilan etti. 7.500 lira en düşük emekli maaşını da 10 bin liraya çıkardıklarını açıkladı. Bununla ilgili kanun düzenlemesi Mecliste bugün görüşülecek ama emeklinin içindeki durumdan Sayın Cumhurbaşkanının haberdar olmadığını düşünüyorum çünkü bu ücret büyük kentlerde emeklilerin ev kirasını dahi karşılamayacak bir ücrettir" ifadelerini kullandı.
Emeklilerin durumunun kapsamlı şekilde Meclis tarafından ele alınmasının gerektiğine ve en düşük emekli maaşının asgari ücrete yükseltilmesi gerektiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, "Bu tutar emeklilerin kök aylığı kabul edilmelidir, diğer aylıklarda aynı oranda artış sağlanmalıdır. Emekliler arasında dengesizliği gidermek için acilen intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Aylık bağlama oranı katsayısı bir an önce yükseltilmelidir. Bayram ikramiyeleri emekli olan her kesime verilerek asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Emeklilikte adalete takılanların çığlığı duyulmalı ve emeklilikte yaş konusunda adalet ve denge sağlanmalıdır. Emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi uygulanmalıdır. Bir gün, bir ay, bir yıl geç sigortayla on beş yıl emeklilik yaşı beklenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Çırak ve staj mağdurlarının hakkı verilmelidir. İşbaşı yaptıkları gün emekliliğe esas sigorta başlangıcı kabul edilmelidir" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, kirada yaşayıp ev sahibi olmayanlara kira desteği verilmesi gerektiğini dile getiren Gürer, "Emekliler ile dul, yetim aylıkları belirlenirken söz ve karar sahibi olmalarının yolu açılmalıdır. Emeklilerde ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. Emeklilerin sosyal olanaklarını artırıcı çalışmalar şarttır. Emeklinin de insanca yaşama hakkı vardır -buna ereceği- düzenlemeler sağlanmalıdır. Tüm emekli maaşlarında iyileştirme yapılmalı, açlık sınırı altında emekli maaşı olmamalıdır" dedi.
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale de "2024 ve sonrasında nasıl bir Türkiye ve nasıl bir dünya bizi bekliyor? Bunlar emekliler ve yaş almış vatandaşlarımız için çok önemli. Bakın, burada bizler geçtiğimiz ay bütçeyi onayladık, hepimize hayırlı olsun. Bütçede görmek istediğimiz şeylerden bir tanesi geriatri bilimine yani yaşlı vatandaşlarımızı ilgilendiren o sektöre daha fazla yatırım yapılması gerektiğiydi, maalesef bunu göremedik" şeklinde konuştu.
Türkiye'de ortanca yaşın gittikçe arttığını dile getiren Ümit Özlale, "Eğer bizler şimdiden geriatri bilimine gerekli yatırımları yapmazsak, yaş almış vatandaşlarımızın sorunlarını çözecek yatırımları yapmazsak bunun sıkıntısını çok çekeriz. Eğer bu sektöre yatırım yaparsak sadece Türkiye'deki emekli vatandaşlarımızın sorunlarını azaltmayacağız, aynı zamanda sağlık turizmine de müthiş bir katkı yapmış olacağız" şeklinde konuştu.
Özlale, şehrin içinde kalan emeklilerin nefes alamadıklarını, çok yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.
Özlale, açıklamasını " Gelir paylaşımı modeliyle biz yaş almış vatandaşlarımızı, adına “ikinci bahar köyleri” dediğimiz yerlerde misafir edersek ve onların çok rahatlıkla karşılayabileceği bir finansman modeli geliştirirsek iki üç şeyi aynı anda başarmış oluruz. Bir: Emekli vatandaşlarımız en azından yaşamlarının sonbaharında şehrin dışında, yeşil, kendilerine yakışan, o şehrin gürültüsünden, stresinden uzak bir hayat yaşamış olurlar. İki: Şehrin merkezindeki barınma problemi azalmış olur, şehrin içerisinde barınma maliyetleri daha azalmış olur. Üç: Toplu taşıma başta olmak üzere, belediyelerin üzerindeki, şehir içi belediyelerin üzerindeki yükler de azalır" diyerek tamamladı.
En düşük emekli maaşı 17 bin TL olacak mı? Emekliler aman dikkat!
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 49,25 zam! İşte zam sonrası kalem kalem yeni kök maaşlar!
Türkiye Bankalar Birliği Başkanından dolar tahmini geldi: 39-40 TL olur! |