13 / 05 / 2024

Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emekli maaşı, dul maaşı, kadın-erkek ödenek farkı, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamındaki birçok kalem için yapılan ödemeler ve başvuru şartlarına ilişkin detaylar açıklanmaya devam ediyor...



Emekli maaşı, dul maaşı, kadın-erkek ödenek farkı, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamındaki birçok kalem için yapılan ödemeler ve başvuru şartlarına ilişkin detaylar açıklanmaya devam ediyor. Peki SSK ve diğer güvencelerde hangi ödenek nasıl alınır?

A Haber'de yer alan habere göre; Sigortalının ölümü halinde, sağ kalan yakınları ölüm aylığı ile birlikte cenaze ve evlilik yardımı gibi bazı sosyal haklara sahiptir. Ölüm aylığının alınabilmesi  için kadın veya erkek farketmiyor. Eşini kaybeden erkekler de evlenmediği sürece ölüm aylığı alabiliyor. Çalışıyor olması veya emekli olmuş olması aylık almasında sorun olauşturmuyor.

10 YILDAN FAZLA HİZMET

Ölen kişinin Emekli Sandığı'ndaki hizmetinin 10 yıldan fazla olması durumunda SSK'da çalışan kız çocuğuna aylık ödeme yapılır. Erkek çocuk yüksek öğrenime devam ettiği sürece 25 yaşına kadar aylık bağlanır. Yetim aylığına hak kazanana, emekli sandığına katılan baba ve SSK sigortalı anneden ayrı olarak iki ayda bir tam olarak ödenir. SSK'dan emekli olunması halinde yetim aylığı kesilir. Emekli Sandığı'ndan alınan ise kesilmiyor. 

Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

Ölüm aylığı, geride kalan eş, çocuk ve anne-babaya bağlanabilir. Ölen kişi ile ölüm tarihinde yasal evlilik bağı bulunan eşe aylık bağlanır. Sigortalının eşinin çalışıp emekli maaşı alıyor olması bunu değiştirmez. Kız çocuklarına evli olmamak kaydıyla yaşlarına bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanmaktadır. Evlenen kızın emekli maaşı kesilir, boşanma halinde ise eski durumuna getirilir. Erkekler 18 yaşına kadar, eğitim görenler 25 yaşına kadar ölüm maaşı alırlar.

 Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

Yeniden evlenenin aylığı kesilir mi?

Ölen eşten alınan emekli maaşı çalışırken değil, yeniden evlendiğinde kesilir. İkinci eşin ölümü halinde ise istediği aylığı alabilir. Eşe her iki eş için de ölüm aylığı ödenmez.

 Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

Hizmet akdine tabi SSK'lı olarak çalışıyorum. Emekli Sandığı'ndan yetim aylığı alabilir miyim?

Ölen kişinin hizmeti 10 yıldan fazla ise, hizmet akdi ile SSK'ya tabi çalışan kız yetimlere Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanabilmektedir. Erkek yetimlere ise engelli ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanmaktadır.

Hak sahibi erkek çocuk, yükseköğrenime devam ettiği sürece 25 yaşına kadar aylık alabiliyor. İkinci bir üniversite okuması fark etmez. Doktora yapan erkek yetimin aylığı 25 yaşın altında olsa bile kesiliyor.

Eşimden dolayı Bağ-Kur malul dul aylığı alıyorum, aynı sigorta kolundan işe girmem halinde aylığı almaya devam edebilir miyim? Ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez.

 Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

SSK'lı olarak emekli aylığı alıyorum, aynı sigorta kolundan ya da Bağ-Kur'lu oğlumdan kalan aylığı alabilir miyim?

Anne ve babaya aylık olarak ödenmek üzere; Diğer çocuklardan elde edilen gelir ve aylıklar dışında, gelir veya aylık sahibi olmama şartı aranmaz.

Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

Ölüm aylığı sadece kadınlara mı bağlanıyor?

Hayatta kalan eşe ölen eş nedeniyle ödenen aylığa halk arasında dul aylığı denir. Kanunda kadın erkek ayrımı yapılmamakta ve sigortalının eşleri hak sahibi olarak tanımlanmaktadır. Eşini kaybeden erkekler de ölüm aylığı alabilir. Dul bir adamın çalışması veya emekli olması, onun ölüm aylığı almasına engel değildir.

2008 öncesi annemden dolayı 4B'den (Bağ-Kur) yetim aylığı alıyorum. 2008 öncesi babamdan aynı sigorta kolundan kalan yetim aylığını da alabilir miyim?

 Milyonlar dikkat! Hangi ödenek nasıl alınır?

Bağ-Kurlu velilerden ayrı olarak ölüm aylığı bağlanması halinde; Hak sahibi 18 yaşına kadar her iki emekli maaşını da alabilir. 18 yaşından sonra hak sahibine sadece daha yüksek olan emekli maaşı ödenir.

Emekli Sandığı iştirakçisi babadan (anneden) ve 4A (SSK) sigortalısı anneden (babadan) ayrı ayrı ölüm aylığına hak kazanılması durumunda her iki aylık tamdan ödenir.

Ölen sigortalının çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekiyor. 4A'dan yetim aylığı almakta iken 4A'dan emekli olan kişinin yetim aylığı kesilir.

Dul ve Yetim Aylığı tutarı en düşük ne kadardır?

Alt limit aylık hesaplaması nedeniyle vefat eden sigortalımızın hesaplanan emekli maaşı en az 1.500 TL olup hak sahiplerine payları oranında ödenmektedir. Ölen kişinin eşine %50 pay, yetim çocuğa ise %25 pay ödenir.

Dul ve yetim aylıkları zammı ne kadar oldu?

Hükümetten ihtiyaç sahiplerine 1.037 lira maaş! Düğmeye basıldı!

 

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön