Ekonomi

Milyonlarca araç sahibini kapsıyor! O bedeli ödemek zorunlu oldu: Ödemeyenin başı dertte!

Yargıtay, trafik kazalarında 'kullanım kaybı tazminatı' konusunda emsal teşkil eden bir karar verdi. Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, trafik kazası sonrası kiralanan aracın kira bedelinin geri alınmasını talep eden bir kişinin açtığı davanın reddini hukuka aykırı buldu. Yargıtay, kaza nedeniyle aracı kYargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, trafik kazası sonrası kiralanan aracın kira bedelinin geri alınmasını talep eden bir kişinin açtığı davanın reddini hukuka aykırı buldu

Yargıtay, trafik kazalarında 'kullanım kaybı tazminatı' konusunda emsal teşkil eden bir karar verdi. Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi, trafik kazası sonrası kiralanan aracın kira bedelinin geri alınmasını talep eden bir kişinin açtığı davanın reddini hukuka aykırı buldu. Yargıtay, kaza nedeniyle aracı kullanamayan kişiye araç kiralama bedelinin tazmin edilmesi gerektiğine karar verdi. Detaylar burada...

ARAÇ SAHİPLERI DİKKAT! YARGITAY'DAN EMSAL KARAR: MAHRUMİYET BEDELİ ÖDENECEK

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 2019 yılında Denizli'de yaşayan bir kişiye başka bir sürücünün kullandığı başka bir araç çarptı. Onarım döneminde aracını kullanmaktan mahrum kalan ve ikame araç kiralayan kişi, dava açtı. araçta meydana gelen maddi hasar ve değer kaybının yanı sıra kiralama bedelinin de karşılanması davası.

MAHKEME DAVAYI REDDETTİ

Denizli 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, bilirkişi raporuna dayanarak, araçta meydana gelen 5.270 TL'lik zararın davacıya sözleşme süresi içinde ikame araç kiralandığına dair belge bulunmaması nedeniyle ödenmesine hükmederek, davanın reddine karar verdi. 


YARGITAY DEVREYE GİRDİ

Adalet Bakanlığı'nın kararın kanun lehinde iptali talebiyle dosya Yargıtay'a geldi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, itirazı inceledikten sonra yerel mahkemenin davanın reddine ilişkin kararını hukuka aykırı bularak, davayı sonuca etki etmeden iptal etti. Daire, kararında, olayın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan Türk Borçlar Kanunu'na göre, aracın kiralandığına dair herhangi bir belgenin ibraz edilmediği durumlarda, davaya bakan hakimin görevi olduğunu belirtti. zararı belirlemek için. Bu kapsamda kararda, mahkemenin bilirkişi raporu düzenleyerek davanın kabulüne karar vermesi gerektiğine işaret edilmiş, ret kararının doğru olmadığı belirtilmiştir.

İŞTE O KARAR

Kararda, "Mahkeme, araçtaki maddi hasarın niteliğine göre makul onarım süresi ve davacının ödemek zorunda olduğu miktara ilişkin bilirkişi raporu dikkate alınarak davacının kullanım kaybı tazminatı talebinin kabulüne karar vermeliydi" denildi. bu süre zarfında ikame araç ücreti ödenirken, davanın reddi kararı doğru görülmemiştir."