Ekonomi

Milyonlarca emeklinin gözü Meclis'te! Emeklinin ek zam farkı ne zaman yatacak? 

TBMM'nin tatile girmesi öncesinde yoğun mesai hafta sonunda da sürüyor. Buna göre, milyonlarca emekli ise en düşük emekli maaşını 12 bin 500 TL'ye yükselten teklifin TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi beklenmektedir.

Emekli Sandığı'ndan aylık alanların maaş zam farkı hesaplara geçmiş oldu. En düşük emekli aylığının da bugün oylanması beklenmektedir. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin ek zam farkı ne zaman yatacak?

NTV'de yer alan habere göre;  SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuz döneminde 6 aylık enflasyona göre yüzde 24,73 zam aldığı kaydedildi. Memur ve memur emeklisi ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme hesabıyla yüzde 19,31 zam almış oldu. 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı ise 12 bin 500 TL'ye çıkarılmış oldu. SGK'nın duyurusuna göre, Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alanların 2024 yılı temmuz dönemi zam farklarının ödemesi dün hesaplara geçti. Bu süreçte ise gözler en düşük emekli maaşının zam farkı ödemesinde. 

TBMM Genel Kurulu'nda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülmeye devam ediyor.

Şu ana kadar 27 madde kabul edilmiş oldu. 28’inci maddeyle bugün görüşmelere devam edilecek. Toplamda teklif içerisinde 54 madde yer alıyor. Bunlardan 26 madde oylanacak. 29’uncu madde ise en düşük maaşına ek zammı kapsıyor.  en düşük emekli maaşını yükselten maddenin bugün TBMM Genel Kurulu’nda oylanması beklenmektedir.

Yasa teklifinin Genel Kurul’da görüşülmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanması da gerekiyor. Yaklaşık 3 milyon 703 bin emeklinin zam farklarının da ağustos ayının başında yatırılması planlanmaktadır.

AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Farkın ne zaman yatması önemli değil. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olduğu için yatacağı belirtildi. Ay başında emekli maaşlarını alıyorsa 1 Ağustos'ta 12 bin 500 yerine 17 bin 500 alacaklar. Temmuz ayında farkları almayalı çok yüksek diye düşünüyorum" açıklamasında bulunmuştu.