Ekonomi

1.2 milyon EYT'linin gözü Meclis'te! EYT son dakika gelişmesi var mı?

1.2 milyon EYT'linin gözü meclise çevrilmiş durumda. Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik yeni çözüm önerileri gelmeye devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesi çalışmış olup emekli olamayan herkesin dâhil olduğu EYT'lilere ilişkin son dakika gelişmelerinin tamamını sizler için derledik...EYT'de son durum ne? EYT ne zaman çıkacak? gibi soruların yanıtları ise tüm çözüm bekleyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son dakika gelişmeleri yoğun bir şekilde araştırılıyor. EYT'de son durum ne? EYT ne zaman çıkacak? gibi soruların yanıtları ise tüm çözüm bekleyen vatandaşlar tarafından merak ediliyor. EYT düzenlemesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, yeni bir gelişme yaşandı. İşte EYT'de son dakika gelişmeleri.. 

Meclis'te EYT düzenlemesinin yapılmasıyla birlikte kimlerin emeklilikte hak sahibi olduğu ortaya çıkacak. Hak sahiplerinin belirlenmesinin hemen ardından emeklilik şartları da belirlenecek. Milyonları ilgilendiren EYT ile ilgili yeni formüller gündeme geldi. 

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik yapılan yeni düzenlemelerde yıpranma, prim ve yıla dayalı formüller masaya yatırılıyor. Süre tamamlanması, kısmi emekliliğin yanı sıra ağır meslekler için yıpranma seçeneği de gündemde konuşulanlar arasında yer alıyor. Kısmi emeklilikte, 3600 gününü dolduran kadınların 50, erkeklerin de 55 yaşında emekliye ayrılması planlanıyor.

Kadınların 7200, erkeklerin 9 bin günü tamamlaması halinde yaşa takılmaksızın emekli olması da talepler arasında yer alıyor. 

Emekli aylığı hesaplanırken tüm çalışma dönemindeki prime esas kazançlara bakılıyor. Aylığı yükseltecek en kolay çözüm ise prime esas kazanç tutarının yükseltilmesi oluyor. Uzun yıllar çalışmak, prim gününün çok olması değil prime esas kazancın yüksek olması emekli aylığını yükselten etken olarak karşımıza çıkıyor. Emekli aylığı prime esas kazançla paralel olarak yükseliyor.

Yıpranma hakkı olmayan ağır işlerde çalışanlara, emekliliğine 3-4 yılı kalanlara her yıl için yüzde 4-5 gibi bir oranda kesinti yapılarak erken emeklilik sağlanmasıda EYT için konuşulan bir başka formül olarak karşımıza çıkıyor.  

EYT'de konuşulan başlıklardan biri olan Prim tamamlama modelinde ise  Eylül 1999'dan önce işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü isteniyor. Bu prim gün sayısını  tamamlayanların yaşına bakılmaksızın emeklilik verilmesi isteniyor. 

EYT NEDİR?

8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) konuldu. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması gerekiyor.

Emeklilere 2.750 TL ek ödeme başladı! Hesaplarınızı kontrol etmeyi unutmayın!

Başvuru yapana anında 10 bin TL nakit para! Sizde alabilirsiniz...