Emeklilikte yaşa takılanlar dikkat! EYT ne zaman çıkacak? İşte 5 adımlı yeni yol haritası!
Emeklilikte yaşa takılanların uzun senelerdir emekli olabilmek için beklediği düzenlemeye ilişkin 5 adımlı yol haritası gündeme geldi. İşte EYT'lilerin yüzünü güldürecek o yol haritası... Dr
Emeklilikte yaşa takılanların uzun senelerdir emekli olabilmek için beklediği düzenlemeye ilişkin konomist Prof. Dr. Volkan Öngel, çarpıcı açıklamalarda bulundu. EYT'liler için hazırlanan 5 adımlı yol haritasının yaz aylarında tamamlanarak Ekim ayı sonuna doğru meclisin ilgili komisyonuna sunulmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.
Emeklilik için yıl ve prim şartını tamamlayan ancak yaşa takılan milyonlarfca vatandaş için izlenecek yolun detayları da netleşmeye başladı.
Peki emeklilikte yaşa takılanlar için hangi düzenlemeler gündemde? EYT'liler için 5 adımlı yol haritası neleri kapsıyor? İşte merak edilenler...
Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili düzenleme, 8 Eylül 1999 öncesinde ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına karşın yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalıların sorunlarını çözmek amacına sahip. Ekonomist Prof. Dr. Volkan Öngel, EYT'liler ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
EYT'liler için belirlenen 5 adımlı yol haritasının yaz aylarında tamamlanarak Ekim ayı sonuna doğru meclisin ilgili komisyonuna sunulmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Öngel, “Özellikle 3600 ek gösterge, asgari ücret, memur ve emekli aylıklarındaki iyileştirmeler temelinde şekillenmeye devam eden enflasyonun yol açmış olduğu gelir tahribatına yönelik önlem çalışmaları için EYT düzenlemesi büyük etki oluşturabilir” ifadelerini kullandı.
Posta'da yer alan habere göre; “EYT sorununun çözülmesi ile birlikte sigortalılar emekli olarak emekli maaşı ve diğer sosyal yardımları almaya hak kazanacaklar” diye konuşan Öngel, gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse de ilgili Bakanların açıklamalarına bakıldığında halkın ekonomik sorunlarına çözüm olacak yeni tedbirlerin hızlıca hayatı geçirileceği öngörülebildiğini aktardı ve "EYT ile ilgili düzenlemelerin de yıl sonuna kalmadan bitmesi mümkün" diye konuştu.
İşte EYT'liler için hazırlanan 5 adımlı yol haritası...
1-KİMLERİN YARARLANACAĞI BELİRLENECEK
Yasanın kapsamı hazırlanırken, öncelikle kapsamı belirlencek ve böylece kimlerin hak sahibi olacağı tespit edilecek. Böylece yasa çıkar çıkmaz hemen emeklilik hakkı kazanacakların sayısı da belirlenmiş olacak. Genel çerçeveye bakıldığında EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı şekilde çalışmaya başlayan, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamayan sigortalılar meydana getiriyor.
Bu tarihten önce sigortalı olanlar için yaş dışında erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi koşulu bulunuyor. Fakat bu tarihten önce Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de yer alıyor. Bu tarihten önce SSK'lı olmuş şu anda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, farklı kurumlardan prim biriktirenler de mevcut ve bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.
2-EMEKLİLİK İÇİN KOŞULLAR TESPİT EDİLECEK
Kapsamın belirlenmesinin ardından emeklilik şartlarının da belirlenmesi gerekli. Primini ve yılını dolduranların başka şarta bakılmadan emekli olmalarına ilişkin bir öneri mevcuten, burada farklı kurumlarda çalışmış (memur, esnaf, Bağ-Kur gibi) kişilerin hangi statüde emekli olacaklarının da belirlenmesi gerekiyor.
Burada belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlara emeklilik verilmesi gibi bir formül de gündemde yer alırken, kademeli şekilde emeklilik hakkının tanınması da mümkün olabilecek. Aynı zamanda Avrupa modelinde olduğu gibi maaş kısıtı ile emeklilik de masadaki formüllerden.
3-MALİ BOYUT HESAPLANACAK
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili 5 milyon kişi gibi sayılar gündeme getirilse de kesin bir rakam bilinmiyor. Fakat farklı kurumlardan sigortalıların olduğu bir yapısı olması nedeniyle çoksayıda insan bu durumda.
Bu durumda kapsam belirlendiğinde sayı da ortaya çıkmış olacak. Bu yönüyle kaç kişinin emekli olabileceği ve kaç lira maaş alacağı belirlenecek, bu durumda kime hangi koşullarla maaş bağlanacağı da tespit edilecek.
4-UYGULAMA USULLERİ ORTAYA ÇIKACAK
Bu aşamada uygulamaya ilişkin detayların belirlenmesi gerekli. Yani sahiplerinin belirlenmesi, onların emeklilik işlemlerinin usul ve esaslarının tespit edilmesi önemli hale geliyor.
Mesela, 8 Eylül öncesinde sigortalı olmuş ancak şimdi memur şeklinde çalışan bir vatandaş, yasanın çıkmasının ardından hangi kurumdan emekli olacak? Bu kişi memurluğa devam etmek istiyorsa EYT'li diye resen emekli edilecek mi? Bu ve benzeri soruların yanıt bulması öngörülüyor.
5-TASARI MECLİS'E GÖTÜRÜLECEK
Tüm çalışmalarda sona gelinmesinin ardından uygulamanın başlayabilmesi için yasal çalışmanın da yapılması gerekli. Bunun için de bir taslak metnin hazırlanması ve bunun TBMM gündemine taşınması gerekli oluyor. Yasa Meclis'ten geçince, uygulanması amacıyla da yönetmeliklerin hazırlanıp çıkarılması gerekiyor.
Asgari ücrete ek zam konusunun görüşüleceği son tarih belli oldu! Artış yüzde 40 açıklanmıştı