30 / 04 / 2024

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kimler ne kadar ödeyecek?

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kimler ne kadar ödeyecek?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde kira gelir vergisini detaylarıyla kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın 'Kimler ne kadar kira gelir vergisi ödeyecek?' başlıklı yazısı...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, kira gelir vergisini kaleme aldığı yazısında sene boyunca sağlanan kazancın ertesi sene beyan edilmesinin şart olduğuna dikkat çekti. Ahmet Karabıyık, köşesinde kimler için beyanname vermenin zorunlu olduğu, beyanname verenlerin vergi ödeyeyip ödemeyeceği sorularının yanıtlarını verdi ve kira geliri için bütün merak edilenleri anlattı. 

Ahmet Karabıyık, "Yıl boyu elde edilen kira gelirlerinin ertesi yıl mart ayında beyanı zorunlu. 2 milyondan daha fazla vatandaş kira geliri üzerinden vergi ödüyor, beyanname veriyor. Tabi ki; belirli tutarın altında elde edilen konut/işyeri kira gelirleri için beyanname verilmesi gerekmiyor. Beyanname vermesi gereken herkesin vergi ödemesi de gerekmiyor. Beyannameye yazılan kira gelirleri üzerinden düşülebilecek; istisnalar, giderler ve indirimler var. Beyanname verecek kişileri belirleyen kriterler de, beyanname hazırlanırken dikkate alınacak bir çok değer de her yıl güncelleniyor. Güncellenen tutarlar üzerinden kira gelirlerinin merak edilen tüm yönlerini bugünden itibaren beş gün boyunca ele alıyoruz" diyerek yazısına başladı. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kimler ne kadar ödeyecek?

Karabıyık, bugün, Mart'ın ve beyanname verme sürecinin ilk gününde, beyannameler için en az ne kadar kira gelirinin gerekli olduğunu, istisna miktarını, götürü gider ve gerçek gider farkını örneklerle ele alacağını belirtti. 

EN AZ KİRA TUTARI

Geçtiğimiz sene yani 2021 yılında elde ettiği konut kira gelirinin 7 bin TL'yi geçmeyen kişlerin beyanname vermeyeceğine vurgu yapan Karabıyık, " Beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üzerinde konut kira geliri olanlar, mart ayı içinde beyanname verecek. Hissedarlar için de aynı tutar geçerli. Kişi başı elde edilen konut kira geliri 7 bin lirayı geçmiyorsa beyanname verilmeyecek. Konut kira geliri; hissedar başına 7 bin lirayı geçtiği andan itibaren, her bir hissedar ayrı ayrı 7 bin liralık istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebiliyor. Bir kişi, birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirleri toplamına bir defa (7 bin lira) istisna uygulanabilecek." ifadelerini kullandı. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kimler ne kadar ödeyecek?

VERGİYİ AZALTAN GİDERLER

Ne kadar vergi ödenmesi gerektiğinin belirlenirken kira gelirinden istisna tutarının ve giderlerin düşürülebildiğini belirten Karabıyık, "(Ayrıca; bağışlar, eğitim, sağlık, sigorta masrafları da gelirden indirilebiliyor.) Kalan tutar (matrah) üzerinden vergi hesabı (Yüzde 15’ten, yüzde 40’a varan oranlarda) yapılıyor. İki farklı gider yöntemi var; belgesiz götürü gider ve belgeli gerçek gider. Götürü giderin avantajı herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmaksızın direkt yüzde 15 oranında hesaplanan tutar, kira gelirinden düşülebiliyor. Götürü gider yöntemini seçenler, iki yıl bu yöntemden vazgeçemiyorlar. Gerçek gider yönteminde ise (yüzde 15’lik sınıra tabi olmaksızın) belgeli giderler kira gelirinden düşülebilir. Gerçek gider yönteminde; söz konusu belgelerin beş yıl boyunca saklanması gerekiyor. Olası vergi incelemesinde; yetkililere bu belgelerin gösterilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Ahmet Karabıyık, konuyla ilgili yazısını şu şekilde sürdürdü:

"-Ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, MSİ, GMSİ ile diğer kazanç ve iratlarının tutarı yıllık 190 bin lirayı aşanlar 7 bin liralık istisnadan yararlanamıyor.

- 2021 kiralarının; her ay değişmeden aynı bedel üzerinden yıl boyunca tahsil edildiği varsayılmıştır.

- Mülk sahipleri, GV Yasası’nın 89. maddesinde yazılı olan ve ödenecek vergiyi azaltabilecek olan indirimleri de (özel sigorta prim ve katkı payları, bağış ve yardımlar, eğitim ve sağlık harcamaları) gösterilen sınırlar çerçevesinde vergi hesabına dâhil edebilir.

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kimler ne kadar ödeyecek?

ÖRNEK HESAPLAMA

GÖTÜRÜ gider yönteminde, mülk sahiplerinin 2021’de elde ettiği kira gelirleri için ne kadar vergi ödeyeceği aşağıdaki tablodan görülebilir. Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (7 bin lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.

VERGİ ORANLARI

Beyannamede önce kira gelirinin tutarının yazıldığına, sonrasında istisna, indirimler ve giderlerin düşülürken kalan miktara vergi oranı uygulandığına vurgu yapan Karabıyık, "24 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır" örneğini verdi. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kimler ne kadar ödeyecek?

PEŞİN ÖDENİRSE NE OLACAK?

Ahmet Karabıyık, kira geliriyle ilgili yazısını şu şekilde tamamladı: 

" Peşin tahsil edilen kiralar, hangi döneme aitse o yıla ait beyanname verilirken (sonradan) beyan edilir. Geçen yılki kira tahsilatları sırasında mülk sahibi eğer 2022’ye ait kira bedeline ait de tahsilat yapmışsa, yalnızca 2021’e isabet eden kira bedeli bu yıl mart ayında beyan edilip vergisi ödenecek. Geçen yıla ait tahsil edilememiş bir kira bedeli varsa bu yıl beyan edilmeyecek. Eğer 2021’de önceki yıllara ait (2020 ve daha önceki yıllar) kira bedeli gecikmeli olarak kiracıdan tahsil edilmişse, mart sonuna kadar verilecek beyannameye 2021 öncesine ait tahsil edilen bu kira bedellerinin de dahil edilmesi gerekecek."

Gayrimenkulü kirada olanlara şok! Resmen başlıyor!


Geri Dön