Kira

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren 30 gün detayı! Bunu yapan kiracı yandı: Ev sahibi tahliye kararı aldırabilir!

Temmuz ayında yüzde 25 kira sınırının kaldırılması ile ev sahiplerinin kiralara yapacağı zamlar merak edilirken, milyonlarca kiracıyı ilgilendiren 30 gün detayı gündeme geldi. İşte ayrıntılar...

Temmuz ayında yüzde 25 kira sınırının kaldırılması ile kiralık piyasasında neler olacağı en çok merak edilen konulardan oldu. Milyonlarca kiracı, ev sahiplerinin kiraları ne kadar artıracağını merak ediyor. 

Avukat Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Habertürk canlı yayınına konuşan Avukat Ali Kiraz, Temmuz ayında kira fiyatlarında uygulanan yüzde 25 artış oranının kaldırıldıktan sonraki süree ilişkin kiracıları uyardı. 

Oda TV'nin aktardığına göre, Avukat Ali Güvenç Kiraz, 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) temel alınarak kira artışlarında yeni bir dönemin başladığını dile getirdi ve "Artık kira artışları, 12 aylık TÜFE oranını aşamayacak" dedi. 

Bu durumun hem kiracılar hem de ev sahipleri için önemli bir gelişme olduğunu belirten Kiraz, "Büyükşehirlerde tahliye süreçlerinin 2,5 ila 3 yıla ulaşabildiği gerçeği de göz ardı edilmemeli" şeklinde konuştu. 

Kiraz, kiracıların kirasını geciktirmesi halinde ev sahiplerinin haklarına da değindi ve "Kiracı kirayı ödemediği takdirde, ihtarlı ödeme emri yöntemi ile kiracıya 30 günlük bir süre tanınır. Bu süre içinde kiracının borcunu ödememesi durumunda tahliye davası açılabilir ve kiracı evden çıkarılabilir" dedi. 

Temmuz ayında kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Avukat Ali Güvenç Kiraz, şu ifadelere yer verdi:

"Yüzde 25 döneminde bu sınırın üzerinde zam yapan ve bankaya itirazlı kayıt koyan konut sahipleri, 5 sene geriye dönük olarak ödemiş olduğu bütün bedellerin farklarını talep edebilirler."

BU AY KİRALARA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR? 

TÜİK tarafından Temmuz ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, Ağustos ayında kiralara yapılacak zam oranı da belli oldu. Buna göre TÜFE, temmuzda  on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 şeklinde oldu.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak açıklandı. 

Bu şekilde Ağustos ayında kira artış oranları yüzde 65,93 şeklinde olacak. 

Ağustos ayı kira zammı hesaplama örneği;

Mevcut Kira Bedeli: 10 bin Türk Lirası

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ağustos 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 65,93

Kira Artış Tutarı:  6 bin 593 Türk Lirası

Aylık Yeni Kira Tutarı: 16 bin 593 Türk Lirası

Kiralara tepki çığ gibi büyüyor! Bir yıldır enflasyonun üstünde artıyor!

Kiralara yeni artış dalgası geliyor: Kiralık ev bedelleri en az yüzde 20 ile 30 artacak!

Japon uzman Moriwaki, onlarca şehri işaret etti, Türkiye'de deprem beklediği yerleri açıkladı: Domino taşı gibi...