Milyonların gözü kulağı burada! İşte kıdem tazminatında ilk 6 ay tutarı!
2023’ün ilk altı ayı için geçerli olacak kıdem tazminatının tutarı belli oldu. İşte o tutar!Belirlenen tavan tutarını geçen ücretlilere; her bir yıllık çalışmalarına bakılarak tavan tutarı kadar tazminat ödeniyor
Kıdem tazminatı, her bir çalışma yılı için çalışana, bir aylık ücret tutarı hesaplanarak ödeniyor. Belirlenen tavan tutarını geçen ücretlilere; her bir yıllık çalışmalarına bakılarak tavan tutarı kadar tazminat ödeniyor.
2023 yılına girilmesiyle ilk altı ayı için geçerli olacak kıdem tazminatı tutarı da netliğe kavuştu. İşte detaylar!
EYT yasasının çıkmasıyla birlikte ilk aşamada 1.5 milyondan fazla çalışanın emekli olacağı öngörülüyor. Bundan dolayı da işverenler; daha önce akıllarına gelmeyen bir tazminat yükü ile karşılaştılar. Bu yükü hafifletmek için düşük faizli Kredi Garanti Fonu (KGF) devreye alınarak işverenlere kredi imkanı sunuluyor. KGF teminat oranları da artırılarak firmaların teminat yaratma ve kredi limiti bulma sorunlarına da destek sağlayacağı düşünülüyor.
KIDEM TAZMİNAT TUTARI HESAPLAMA!
İşverenlerin aldıkları kredinin, başka bir hesaba transfer etme seçeneği olmaksızın, “direkt çalışanların banka hesabına ‘tazminat ödemesi’ adı ile transfer edilebilecek şekilde” kredi mekanizmasının kurgulandığı da belirtiliyor. Aksi halde amacına uygun olmayan kredi kullanımı yapanlar için yaptırımlar da tasarlanıyor.
Hürriyet gazetesinden Ahmet Karabıyık'ın haberinde; 2023’ün ilk altı ayı için geçerli olacak kıdem tazminatı tutarı 19.982.83 liradır. Örnek verildiği zaman ise, 2023 aylık brüt ücreti 15 bin lira olan bir EYT’li ancak son işyerindeki 10 yıllık çalışması karşılığı olarak işvereninden 150 bin lira kıdem tazminatı alacak. Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilmiyor, sadece binde 7.59 oranında damga vergisi de hesaba katılıyor. 15 bin lira brüt ücreti olan çalışan için ise 10 yıllık hizmeti baz alındığı zaman damga vergisi kesintisi sonrası ödenecek kıdem tazminatı tutarı net 148 bin 862 lira olarak hesaplaması yapılacak.
BORÇLANMA YAPAN EYT'Lİ NE YAPACAK?
Emekli olacak EYT’lilerin, ilk işe girişinin 8 Eylül 1999 öncesi olması, 20 yıl kadın için ve 25 yıllık da erkek için sigortalılık süresinin olması ve en az 5.000 gün SGK’ya prim ödenmiş olması isteniyor. EYT’lilerden bazıları; diğer iki koşulu sağlamış olsa dahi henüz 5.000 günlük prim ödemesi koşulunu yerine getirmemiş olunabilir. Bu 5.000 prim günü koşulunu sağlayamayanlar, askerlik veya doğum borçlanması yoluyla da eksik günlerini 5.000 güne tamamlama olanakları bulunuyor.
SGK’ya askerlik veya doğum prim borçlanması yapıp çalışmaya da devam edecek EYT’liler diğer yandan vergi avantajı da elde ediyorlar. Borçlanma prim tutarlarını gösterir belgeleri işverenlerine veren çalışanlar, ücret bordrolarında borçlanma tutarlarının vergi matrahlarından düşüldüğünü de göreceklerdir. Böylelikle de bordrolarında vergi hesaplanmadığını da görecekler. Emeklilikten sonra çalışmaya devam eden, borçlanan kişi, EYT’lilerin, bordrolarında vergi görünmediğinden dolayı bu kez net maaşları da kendiliğinden artış sağlanacak.