29 / 04 / 2024

Milyonların hayali gerçek oluyor! 1999-2000-2008 girişli olanlar için son dakika erken emeklilik kararı!

Milyonların hayali gerçek oluyor! 1999-2000-2008 girişli olanlar için son dakika erken emeklilik kararı!

Erken emeklilik için önemli bir düzenleme konusunda hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce 2036 yılında emekli olması planlanan kişilerin, yeni düzenleme ile beraber emeklilik yaşları öne çekilme ihtimali bulunuyor. İşte detaylar...



Kısmi emeklilik olarak bilinen 15 yıllık prim gün sayısını dolduranlar, 1999 yılı öncesi için kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 2014 itibarıyla emeklilik yaşları kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, talepler dikkate alınarak kadınlarda emeklilik yaş sınırı 58'den 50'ye, erkeklerde ise 60'tan 55'e düşürülmesi öngörülüyor. Böylece, 15 yıllık prim gün sayısını ve 3600 günü doldurmuş kişiler, emeklilik haklarından yararlanabilecekler.

 Milyonların hayali gerçek oluyor! 1999-2000-2008 girişli olanlar için son dakika erken emeklilik kararı!

Sabah gazetesinin haberine göre, düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile beraber, emekli olmak için gerekli koşulları sağlayan EYT'liler, emeklilik haklarından daha erken faydalanabilecekler.

HİZMET TESPİT DAVASI

Burada iki önemli konu bulunuyor. İlki, yurttaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) arşiv kayıtlarının incelenmesi için eğer günsüz girişleri varsa ve aynı zamanda 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalıştığından eminse SGK'ya başvuracak ve arşiv kayıtları incelenecek. Bu kapsamda, günün tespit edilmesi önemli.

Öte yandan, 4 aylık dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günü görünmüyor. 8 Eylül 1999 yılından önce ise emeklilik hakkını elde edemiyor. Daha sonraki yıllarda emeklilik koşulları değiştiği için pek bir önem atfetmiyor.

 Milyonların hayali gerçek oluyor! 1999-2000-2008 girişli olanlar için son dakika erken emeklilik kararı!

PRİM GÜN SAYISI ÖNEMLİ

Bunun yanı sıra, tamamlaması gereken prim gün sayısı olarak 5 bin gün ile 5 bin 973 gün aranıyor. Bu aradaki günler arasında günü yoksa müracaat etmenin önemi kalmıyor.

TBMM, emeklilik reformunun da yer aldığı yeni bir torba yasa için yoğun mesaisini sürdürecek. Yeni torba yasada Bağ-Kur'luları kapsayan çok önemli adımlar atılacak. Primin indirilmesi ve yaş şartına yönelik iki yenilik bu torba yasa ile uygulamaya konulacak.

Diğer taraftan, çalışanların alacağı asgari ücrete yapılacak ara zam toplantılarıyla başlayan maraton emekliler ve memur için çıkartılan zam kanunuyla sürdü. Şimdi sıra yeni emeklilik için gerçekleştirilecek reform çalışmalarına geldi.

TBMM’nin açılmasıyla beraber 2’nci önemli torba yasa gündeme gelecek. İlk torba yasa ile emekli ve memur aylıkları düzenlemesi gerçekleştirildi. 2’nci torba yasada Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulması ve emeklilik için iki büyük reformun olması öngörülüyor.

Emeklilik reformu çerçevesinde atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lu vatandaşlar için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler de dahil olmak üzere toplam 1 milyon Bağ-Kur'lu vatandaşın prim gün şartını 9 bin günden 7200 güne düşürecek çalışmayı tamamlayacak.

Milyonlarca emekliye yeni müjde! En düşük emekli maaşı 9 bin 894 TL! Kimin ne kadar alacağı tek tek belli oldu!

Evde bakım maaşı alanlara son dakika Ağustos 2023 müjdesi! Hemen açıklanan karara bakın!

SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C’lilere Ocak 2024 zammı müjdesi! İşte en düşük emekli maaşı hesaplaması...

Geri Dön