30 / 04 / 2024

Mimar Hakan Kıran devlet desteği istiyor!

Mimar Hakan Kıran devlet desteği istiyor!

Mimar Hakan Kıran, "Yurt dışında iş yapabilmemiz için birlikte hareket etmemiz ve devlet desteği gerekli" dedi



Dünyanın sayılı Avrupa'nın en büyük emlak fuarı olan ve Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen MİPİM Uluslararası Emlak Fuarı'na katılan Türkiye'nin tanınmış mimarlarından Hakan Kıran, "Türkiye'de dünya çapında iş yapacak mimar, mühendis ve inşaat şirketleri var. Ama yurt dışında iş yapabilmemiz için birlikte hareket etmemiz ve devlet desteği gerekli" dedi.

Fuara katılan tek Türk mimarlık şirketi olduğunu ve "Türk mimarlığı"nı temsil ettiğini vurgulayan Kıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mimarlığının çok köklü bir geçmişinin bulunduğuna ve halen dünya çapında önemi olan mimarlık örneklerinin Türkiye'de yer aldığına işaret etti. Binlerce yıllık bu kültürün çağdaş yorumu ile dünyanın her yerine iş yapabileceğini belirten Kıran, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin, özellikle de İstanbul'un yatırım cazibesi çok yüksek. Bu tür fuarlar, hem dünyadaki gelişmeleri görmek hem de kendi potansiyelinizin dünyaya gösterilmesi açısından çok önemli. Türkiye'de dünya çapında iş yapacak mimar, mühendis ve inşaat şirketleri var. 'ama yurt dışında iş yapabilmemiz için birlikte hareket etmemiz ve devlet desteği gerekli. Burada Türk mimarlığı adına bulunuyoruz. Uluslararası düzeyde iş yapabilmek üzere kimliğimizi geliştirmeye istiyoruz. Paris'te bir ofis açtık. Dünyaya açılmak istiyoruz, ama bu ancak devlet desteği ile mümkün oluyor. Fransız mimarlar devlet tarafından destekleniyor. Yurtdışında büyük yatırım fırsatı yakalayan firmalar, mimarları, mühendisleri ile birlikte hareket ediyor. Türkiye'de bu birliktelik yok. Herkes sadece kendisi için iş almaya çalışıyor. Ülke anlamında birlikte ve güçlü değiliz. Aslında birlikte hareket etmek, sadece inşaat şirketlerine ve mimarlara değil, bankalara, pek çok sektöre de fırsatlar yaratır. Bu tür fuarlara, hem şehir, hem de ülke olarak gelmemiz lazım."

Hakan Kıran, Göktürk Evleri, Çintemani projesi ve İstanbul Belediyesi tarafından MİPİM'de de yabancı yatırımcılara sunulan yonca şeklinde 4 gökdeleni içeren PERPA projesinin de mimarı.

Fuarda stand açan Armada İş Merkezi'nin ortaklarından Besa İnşaat A.Ş'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sacit Güran da standta Çayyolu-Yaşamkent'de yaptıkları 620 konutluk lüks konut projesini tanıttıklarını, ancak esas amaçlarının konutları satmak değil, firmayı tanıtarak beraber iş yapılabilecek ortaklar aramak olduğunu söyledi.

-İNSANI ŞAŞIRTAN BÜYÜKLÜKTE VEYÜKSEKLİKTE PROJELER
Dünyanın sayılı emlak fuarlarından olan MİPİM'de, firmalar, şehir yönetimleri, ülkeler değişik yapı projelerini sergiliyor. Geleceğin şehirlerine ilişkin bu yapı örnekleri, şekilleri, büyüklükleri ve yükseklikleri ile insanı şaşırtıyor.

Fuarda en fazla ilgi gören projelerden biri de 30 Koreli firmanın bir araya geldiği Yongsan IBD'nin sunduğu dev kent projesi. Toplam 28 milyar dolarlık yatırım tutarı olan projenin 2016'da tamamlanması planlanıyor. Han Nehri kenarına kurulan projede yer alan binaların konumlanması, yüksekliği, büyüklükleri ve şekilleri dikkati çekiyor. Fuardaki standta sergilenen maketteki görüntüler, geleceğin şehir yaşantısı hakkında insanın düşünce sınırlarını zorluyor.

Fuarda bu yıl Polonya yılın ülkesi olarak yer almasına karşın, Paris, Londra bölgelerinin yönetimleri ile Rusya alanda kurdukları büyük özel çadırlarda yaptıkları tanıtımlarla fuara ağırlıklarını koydular. Paris ve Londra yönetimleri kendi şehirlerine ilişkin uygulama planlarını maketlerle filmlerle anlatıyorlar.

Rusya ise Novorosisk, Shoçi ve Krasnador bölgelerinde uygulamayı planladığı büyük projeler için yatırımcı arıyor.

Rusya, standını ve faaliyetlerini tanıtmak, ziyaretçilerin ilgisini standa yöneltmek için, ABD'de geliştirilen "cincir-sagwey" adı verilen ulaşım aracını da kullanıyor. Görevli Ruslar, sagwey ile fuar alanını ve çevresini gezerek, broşür dağıtıyor, ziyaretçileri standa yönlendiriyor.

Rusya standında, emlak fiyatlarında son bir yılda gerçekleşen düşüş ve yaşanan krize ilişkin bir animasyon dikkati çekiyor.

Animasyonda, cam duvar üzerinde ABD, Avrupa, Rusya ve diğer bazı ülkelerde emlak fiyatlarındaki düşüş kırmızı çizgili grafiklerle gösterilirken, cam duvarın dibinde "paraların yandığına" ilişkin canlandırma yapılıyor. Aynı animasyonun içinde, emlak fiyatlarındaki şişkinliğin, "balonun" söndüğüne işaret eden balon da yer alıyor.

Cannes film festivalinin yapıldığı alanda gerçekleştirilen ve bu yıl 80 civarında ülkeden yaklaşık 18 bin ziyaretçinin katıldığı fuar bugün sona eriyor.
AA


Geri Dön