28 / 04 / 2024

Mimar Sinan Köprüsü'ndeki kaçak yapılar yıkılacak

Mimar Sinan Köprüsü'ndeki kaçak yapılar yıkılacak

Mimar Sinan Köprüsü'nün etrafındaki 18 kaçak yapının yıkılması gündemde



Büyükçekmece Gölü'nün yüzde 95'inin dolması üzerine başgösteren sel tehlikesine karşı, Mimar Sinan Köprüsü'nün etrafındaki 18 kaçak yapının yıkılması gündemde
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece'deki tarihi Mimar Sinan Köprüsü'nün etrafında ve üzerinde bulunan 18 kaçak yapıyı, sel tehdidi nedeniyle yıkacak. Devlet Su İşleri'nin Büyükçekmece Gölü'ndeki doluluk oranının yüzde 95'i aştığına ilişkin raporuna dayanarak alınacak tedbirler kapsamında, gölün üzerindeki 443 yıllık tarihi köprünün ayakları ve çevresinde bulunan yapılar kaldırılacak.

'BARAJ YIKILABİLİR' UYARISI
Yıkım kararına neden olan DSİ 14. Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan raporda şöyle denildi: "Önümüzdeki günlerde muhtemel yağışlarda kapakların açılması halinde, suların 4 metre kadar yükseleceği, Büyükçekmece iskan alanlarının büyük ölçüde taşkın sınırlarında kaldığı, kapakların yeterince açılmaması halindeyse suyun baraj gövdesi üzerinden aşarak barajın yıkılması riskiyle karşı karşıya kalınacağı, Büyükçekmece Barajı Model Deneyi sonucuna istinaden ifade edilmektedir." İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 11 Temmuz 2008 tarihli ve 12 Kasım 2009 tarihli kararlarına dayanarak yıkılması istenen yapılar arasında, özel işletmelere ait kaçak tesislerin de yer aldığı öğrenildi. İBB'den yapılan açıklamada, yıkılması gündemde olan 18 kaçak yapının Büyükçekmece Dizdariye Mahallesi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanı'nda bulunduğu kaydedildi.
Sabah/Zeynel Yaman


Geri Dön