27 / 04 / 2024

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden Ekolojik Tarım Turizmi tepkisi: Tarım arazileri yapılaşmaya açılıyor!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden Ekolojik Tarım Turizmi tepkisi: Tarım arazileri yapılaşmaya açılıyor!

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu, ekoköy turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve tarım arazilerinin yapılaşmaya açıldığına dikkat çekti. İşte detaylar...



Ekolojik Tarım Turizmi, şimdi de tarım arazilerinin hızlı yapılaşmaya açılmasında gündeme geldi. İzmir’in Foça İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde, “Hayallerinizin ötesinde bir köy sizi bekliyor” başlığı ile satışa çıkarılan “Ekolojik Tarım Turizmi”  ismi altında tarım arazilerinde yapılaşmanın önünü açan projeye, meslek odalarından, yerel yöneticilerden eleştiriler geldi. 

TMMOB Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu, ekoköy tanımlamasının farklı amaçlarla, tarım dışına çıkarıldığına dikkat çekerek, alınması gereken önlemleri sıraladı. 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi nden Ekolojik Tarım Turizmi tepkisi: Tarım arazileri yapılaşmaya açılıyor!

İzGazete'de yer alan habere göre; TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamada, "Maalesef geliştirilen politikalar şehirleri ve kırsalı baskı altına alan imar rantına karşı tedbir alacak şekilde değil, aksine bu rantın gelişmesi üzerine kurgulanmıştır" iddialarına yer verildi. 

İzmir'de de şehrin bu olumsuzluklar nedeniyle kazandığı hızlı kentleşme eğiliminin, kırsal alanları imar baskısı ve kontrolsüz yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığı ifade edilen açıklamada, şehrin pek çoke yerinde tarım alanlarının yapılaştığı, tarım arazilerinin kontrolsüz bir şekilde bölündüğü ve tarım arazisi vasfından uzaklaştırıldığı işaret edildi. 

TMMOB'dan yapılan söz konusu açıklamada, "Tarım ve orman alanlarının bu durumdan etkilenmemesi adına yapılan planlama çalışmaları sonucunda 1/25000 Ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı’nda 11.04.2022 tarihinde plan notu ilavesi ve değişiklikleri yapılmış, özellikle kırsal bölgelerde gerçekleşen kontrolsüz yapılaşmalar plan notları ile ‘kontrol altına alınmaya’ çalışılmıştır" denildi, fakat yapılan bazı plan notu değişikliklerinin “Ekolojik Tarım Turizmi” adı altında tarım arazilerinde yapılaşmanın önünü açtığına dikkat çekildi. 

Mimarlar Odası İzmir Şubesi nden Ekolojik Tarım Turizmi tepkisi: Tarım arazileri yapılaşmaya açılıyor!

Süreç ile ilgili olarak TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesinin çalışmaları sonucunda oluşturulan görüş, belirlenen aykırılıklar ve kamu adına yanıtlanması istenen bazı sorular açıklandı. 

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü söz konusu parsellerin ifrazına izin vermiştir. Bu işlem esnasında hangi kriterler değerlendirilmiş ve uygunluk alınmıştır? Kamu yararı ve Toprak Koruma Kanunu dikkate alındı mı?" soruları yöneltildi. 

TMMOB Mimarlar Odası İzmir, Foça’daki ekoköy için Foça Belediyesi’ni, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü konu ile ilgili değerlendirmelerini davet etti. 

Ayrıca,  iklim krizi ve küresel ısınmanın etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiği, tarımda verimliliğin azaldığı, gıda erişiminin zorlaşmaya başladığı bu günlerde, bu gibi gerçeklerin dikkate alınarak kararın yeniden değerlendirilmesi de talep edildi. 

Hastane yapımı için hazineye devredilen arazi, sağlık turizm tesis alanı vasfı ile 776 milyon 678 bin TL'ye satılacak!

Altındağ Belediyesi, başkentte 120 milyon TL'ye arsa satıyor! 

Konut ve iş yerleri nasıl sigortalanmalı? 


Geri Dön