Mimarların yatay ve dikey mimari tercihleri!
Yeni mimari akımlarda bazı mimarlar özellikle kalabalıklaşan ve arazi sıkıntısı yaşanan şehirlerde dikey mimaride ısrar ederken bazıları da hiçbir sıkıntıyı tanımayarak tercihini yatay mimariden yana kullanıyor
Beyrut 'ta modern bir rezidans projesi dikey, Nevada 'da ise orman içinde bir mahkeme binası yatay mimariden örnek oluşturuyor.
BEYRUT
Beyrut'un 'küp'ünde 19 aile yaşayacak
Yakın zamanda çok moda olan küp binalara bir örnek de Beyrut'tan geldi. İlginç projelerin geliştirildiği şehirde The Cube projesi Danimarkalı Orange Mimarlık tarafından hayata geçirildi. Lüks apartman binalarının yer aldığı projede bölgedeki yükseklik iznini sonuna kadar kullandı. Dikey bir mimarinin temel alındığı katların ise asimetrik küpler şeklinde yapıldığı The Cube, Beyrut'un en popüler projelerinden biri olacak. Her katta tek bir dairenin bulunacağı projede toplam 19 rezidans yer alacak. Projenin 2013'te tamamlanması bekleniyor.
NEVADA
Orman içinde mahkeme binası
Bugüne kadar mahkeme binalarında farklı mimarilere rastlandı ancak doğanın içinde sanatla iç içe bir mahkeme binası görülmemişti. ABD'nin Nevada eyaletinde yapılan mahkeme binası ise bu anlamda türünün ilk örneği oldu. Yatay bir konseptle hayata geçirilen proje bir mahkeme binasından çok bir alışveriş merkezini andırıyor. Ormanlık bir bölgede ağaçlar içinde yapılan projenin dış cephesinde ise bu konsepte uygun olarak ahşap kullanıldı. Projede ayrıca şeffaflığı temsil etmesinden dolayı cam kullanımına da özen gösterildi. Dış cephede kullanılan camların aksine ise binanın içinde kalın duvarlarla binadaki ısı kaybı önlenmeye çalışıldı.
MÜNİH
Enerji verimli 'parlak' ofis
Almanya merkezli Siemens'in Münih'teki merkez binalarından biri olan bu yapı Kopenhag merkezli Henning Larsen Mimarlık tarafından yapıldı. 2012 sonbaharında tamamlanacak olan proje enerji verimli bir bina olarak planlandı. Özellikle elektrik enerjisinin en verimli şekilde kullanımına örnek teşkil edecek projede voltaik piller kullanılacak. Yatay bina mimarisine ilginç bir örnek oluşturan proje şehrin tarihi bölümünü modern alanlarla birleştirmede rolünü üstlenecek. İçerisinden 12 bin kişinin çalışacağı proje ışıklandırma teknikleriyle 'parlak ofis' kavramına da vurgu yapacak.
HİNDİSTAN
Hintlilerin modern sarayı
Hint Sarayları şaşaaları ve abartılı mimarileriyle bilinir. Ancak küreselleşen mimari akımlardan Hintli mimarlardan da nasibini almış olacak ki, bu proje ortaya çıkmış. Haydarabat kentinde Park Hotel projesini hayata geçiren Skidmore, Owings and Merill (SOM) Mimarlık şirketi ultra modern mimarlık elementlerini şehirle tanıştırdı. Köhne ve eski binalar arasında modernliği ile dikkat çeken otelin görenleri en tedirgin eden özelliğini ise sıcak hava koşullarının hakim olduğu ülkede cam cephelerin kullanılması oluşturmuştu. Ancak enerji verimli teknolojilerin kullanılması sayesinde hem beklendiği gibi bir iklim otel içinde oluşması hem de enerji tüketimi yüzde 20 düştü.
UNMOON
Göl kenarında sosyal tesis
Tayvan'da hayata geçirilen bu proje uluslararası yarışmalar sonucunda belirlendi. Hsiangshan bölgesinde Sun Moon Lake kenarında yapılan sosyal tesis dağlık bir alanda V harfindeki binalardan oluşuyor. Projedeki yönetim binaları 180 derece göl manzarasına hakim. Teras katları ve otel ise projenin en popüler alanlarını oluşturuyor. Projenin mimarlar açısından en önemli bölümünü ise yatay mimarlık vurgusu oluşturuyor. Yarı mimari yarı doğal öğelerden temelini alan bu proje insan ile doğanın birbirinden ayrılmazlığını temsil ediyor.
Dilek Taş/Sabah Emlak