26 / 12 / 2024

Mimarlıkta yenilenen bir anlayış: İşbirliğinin gücü!

Mimarlıkta yenilenen bir anlayış: İşbirliğinin gücü!

İnsan ve tasarım arasındaki derin ilişkileri keşfetmeye odaklanan PIN Mimarlık Ofisi, eğitim, sanat ve teknolojik araçlarla destekledikleri ortak çalışma temelli bir tasarım yaklaşımını benimsiyor.



İnsan ve tasarım arasındaki derin ilişkileri keşfetmeye odaklanan PIN Mimarlık Ofisi, eğitim, sanat ve teknolojik araçlarla destekledikleri ortak çalışma temelli bir tasarım yaklaşımını benimsiyor. Bu yaklaşımdan hareketle PIN sektörde alışılagelmişin ötesinde farklı mimar ve tasarımcılarla birlikte ortak hedefe odaklanan bir “işbirliği modelini” hayata geçiriyor. 

Yüksek katlı konut/ofis yapıları ve karma kullanımlı projelerde uzmanlaşan Salih Küçüktuna ve Fikret Sungay kurdukları PIN Mimarlık Ofisi’nde bir yandan büyük ölçekli projeler üretirken diğer yandan da düşük bütçeli küçük ve orta ölçekli çelik yapılar, konteyner konut/ofisler ile Ekolojik Park, Afet Barınakları, sismik izolatorlü yapılar gibi sosyal sorumluluk projeleri üzerinde çalışıyorlar. 

Sektörün yakından tanıdığı iki mimar Salih Küçüktuna ve Fikret Sungay, bir yıl önce Project International Architecture (PIN) adıyla yeni bir oluşuma imza attı. Kurucularından daha çok iş felsefeleri ve fikrin hayat bulduğu projeleriyle konuşulmak isteyen PIN kadrosu, başarılarını benimsedikleri “işbirliği modeli”ne bağlıyorlar. Güvenç Topçuoğlu, Ebru Ulu, Deniz Manisalı Leba, Gökhan Karakuş, UraStudio Emir Uras, Atölye İstanbul ve Dome+Partners gibi alanında isim yapmış global ve yerel ölçekte projeler üreten mimar ve tasarımcılarla ortak projeler geliştiren PIN inovasyon odaklı projelerin farklı bakış açılarından beslenmesini şart koşuyor ve bu anlayış yaygınlaştığında Türk mimarların daha hızlı yol alacağına, daha fazla sayıda ses getiren projeye imza atılacağına inanıyor. 


PIN kısa zamanda çok farklı ölçeklerde projelere imza attı. Bazen bir yapı bazen endüstriyel bir ürün bazense toplumsal bir projeye form veren PIN “Make, Create, Innovate-Yap, Tasarla, Geliştir” tasarım yaklaşımıyla hareket ediyor.  Birçok kişiye ters bir işleyiş gibi gelen inovasyon odaklı bu yaklaşım, detaya hakim olmayı ve işverenle aynı masada oturup, ortak hedefe birlikte ulaşmayı sağlıyor. 


Odaklandığımız kilit kelime: Niçin?

İş ve sermaye kaygısı olmaksızın önce ofis kurup sonra projelere başlamalarını zanaatkar mimarlık anlayışlarının bir sonucu olduğuna vurgu yapan Mimar Salih Küçüktuna “Klasik anlayışta iş alınır, fon bulunur, ofis açılır, iş üretilir. Oysa bir zanaatkar gider köşeye açar dükkanını Biz de önce ofismizi açtık” Küçüktuna: “Ne ve nasıl? sorularının sorulduğu sektörde bizim odaklandığımız temel soru “niçin” oluyor. Sektör “niçin” sorusunu fazla irdelemiyor. Niçin sorusunu yanıtladığınızda doğru adımı atar, fark yaratırsınız” diyor.


Tasarım proje yönetimi ve maliyet kontrolüyle bir bütün

Mimar Fikret Sungay “Biz PIN çatısı altında birleşen büyük bir ekibiz. Tasarımdaki gücümüzü proje yönetiminden maliyet kontrolüne kadar farklı alanlarda da hissettiriyor, yapılardan önce müşterinin özlediği güven ortamını yaratıyoruz Yaratıcılığı görsellikle sınırlamıyor, malzeme seçiminden maliyet kontrolüne kadar bir bütün olarak ele alıyoruz” diyor.



Geri Dön