22 / 12 / 2024

MIPIM 2016, Türkiye'nin büyük gösterisine sahne oluyor!

MIPIM 2016, Türkiye'nin büyük gösterisine sahne oluyor!

MIPIM, kapılarını açtı. MIPIM 2016’ya 350 firma ve belediye ile katılan, toplam katılımcı sayısının ise 820’yi bulduğu Türkiye, uluslararası yatırımcının büyük ilgisiyle karşılaştı.



Alkaş’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı dünyanın en büyük ve en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM’in ilk günü, Türk şehirlerinin ve gayrimenkul şirketlerinin büyük gövde gösterisine sahne oldu. 15-18 Mart 2016 tarihleri arasında 89 ülkeden 21.400 katılımcıyı yaklaşık 20.000 metrekarelik alanda bir araya getiren MIPIM 2016’da Türkiye’nin yurtdışında da büyük hedefler belirleyen gayrimenkul firmalarının yanı sıra iddialı projeleriyle uluslararası yatırımcıyla işbirliğine girmek isteyen şehirleri uluslararası yatırımcıdan büyük ilgi gördü.

Türkiye’nin toplamda 1.700 metrekarelik alanda temsil edildiği MIPIM 2016’da Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel öncülüğünde Antalya, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur liderliğinde Balıkesir, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe öncülüğünde Bursa, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş öncülüğünde Hatay, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar öncülüğünde İstanbul, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu öncülüğünde Kocaeli, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek öncülüğünde Konya ve Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekili Oktay Çanak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz öncülüğünde Ordu turizm, lojistik, sanayi ve kentsel dönüşüme yönelik mega projelerini sergiledikleri standlarda uluslararası yatırımcının odaklarından biri oldular. Diğer yandan, içinde 96 metrekarelik İstanbul Maketi’nin de yer aldığı 685 metrekarelik İstanbul Çadırı, tıpkı geçen yıl olduğu gibi MIPIM 2016’da bir kez daha yatırımcıların ilgi odağı oldu. 


MIPIM 2016’da ayrıca,  Ankara  Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, İstanbul Ticaret Odası Başkanı  İbrahim Çağlar,  İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan,  İzmir  Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çevik, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu da yer aldı.

 

MIPIM 2016’NIN İLK GÜNÜNDE 3 BÜYÜK ETKİNLİK

Fuarın ilk günü gerçekleştirilen üç önemli etkinlik ise, uluslararası yatırımcının ilgisinin Türkiye üzerine daha çok odaklanmasını sağladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın da katıldığı MIPIM 2016’nın Türkiye Resmi Açılışı 15:00’da gerçekleştirilirken, 15:15’te İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Yatırımcılar Kokteyli’nde uluslararası yatırımcı ile Türk yatırımcı ve Türkiye şehirleri bir araya geldi. Bakan Fatma Güldemet Sarı, 16:00’da gerçekleştirilen Türkiye’nin Marka Şehirleri ve İnşaat Sektörü isimli panelde uluslararası katılımcılara Türkiye’nin yatırım olanaklarını anlatırken, açıklamasında Türkiye’nin potansiyelini uluslararası alanda anlatabilmek açısından MIPIM’in taşıdığı önemin de altını çizdi.

MIPIM 2016’nın ilk gününde gerçekleştirilen üçüncü etkinlik ise  Kalebodur’un sponsorluğu ve gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde Türk Mega Projelerine Mimarlar Gözünden Bakış isimli  panel oldu. 16:15’te başlayan panelde ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Celal Abdi Güzer, Öncüoğlu + ACP Mimarlık Başkanı Mimar Enis Öncüoğlu, Tabanlıoğlu  Mimarlık Ortağı Mimar Murat Tabanlıoğlu ve İki Design Group Ortağı Mimar Murat Kader konuşmacı olarak yer aldılar. 


AVİ ALKAŞ: ULUSLARARASI YATIRIMCININ BÜYÜK İLGİSİNİ STANT ZİYARETLERİ VE İKİLİ GÖRÜŞMELER ORTAYA KOYUYOR

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2016’nın ilk gününde Türkiye’nin ortaya koyduğu performansa dikkat çekti. MIPIM’in bu yıl bir kez daha Türkiye’nin gövde gösterisine sahne olduğunu vurgulayan Alkaş, ancak, bu yıl, önceki yıllarla kıyaslandığında çok daha büyük ve nitelikli katılım rakamların ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu: 

“Ve bu, Türkiye’nin  MIPIM de çok daha etkileyici izler bırakması kadar, yeni işbirliklerinin ilk tohumlarının atılması anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye, MIPIM’e sadece dev gayrimenkul şirketleriyle değil, iddiasını giderek yükselten daha çok sayıda şehirlerimizle katıldı. Bugün fuardaki ilk günümüz ve henüz ilk gün itibariyle uluslararası yatırımcının büyük ilgisini stant ziyaretlerinden ikili görüşmelerden izlemek mümkün. MIPIM 2016, gerçek anlamda Türkiye’nin çıkarmasına sahne oluyor, diyebilirim.  

Bu büyük ilgide kuşkusuz, Türkiye’nin gayrimenkul firmaları kadar MIPIM’de belediye başkanlarının başkanlarımızın öncülüğünde standları ile yer alan şehirlerimizin büyük bir etkisi oldu. Bugün Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu sergiledikleri yüz milyarlarca dolarlık projeleriyle dünyanın yatırımdaki yıldız şehirleri arasına kendi şehirlerini de sokmaya kararlı olduklarını net olarak ifade ettiler. Üstelik, sadece belediye başkanlarımız değil, sanayi ve ticaret odalarımızın başkanları da MIPIM’de Türkiye’yi temsil ediyorlar. Bu güçlü katılımın da etkisiyle MIPIM 2016’dan uluslararası işbirliklerinin temellerinin atıldığı ilişkilerle döneceğimizden eminiz. Bu, sadece şehirlerimiz ve gayrimenkul firmalarımızın değil, Türkiye’nin de kazancı olacaktır.” 


YONCA AKÖZER: MIPIM 2016’YA YÖNELİK BÜYÜK KATILIMDA İKİLİ GÖRÜŞME ETKİSİ

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, ise Türkiye’nin MIPIM 2016’da tam anlamıyla yatırım potansiyelini ortaya koyduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu potansiyelin anlatılmasında gayrimenkul şirketlerimiz kadar şehirlerimiz de önemli bir rol üstlendi. MIPIM 2016’ya stantla katılan Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu; geleceğin dünyasında “yatırım şehri” denilince akla gelecek ilk şehirler arasında olmak için iddialı projelerle fuarda yer aldılar. Gayrimenkul şirketlerimiz de benzer bir çalışma içinde. MIPIM 2016, tam anlamıyla Türkiye’nin gövde gösterisine sahne oldu. Bunun en önemli kanıtlarından biri de Türkiye’nin MIPIM’de temsil edildiği alanın yüzde 30’luk büyümeyle 1.700 metrekareye yükselmesi.

Bu noktaya ulaşmamızda geçtiğimiz yıl 2.875’e ulaşan B2B uluslararası görüşme ve bu doğrultuda alınan sonuçlar, uluslararası yatırımcıyı Türkiye’nin şehirleri ve gayrimenkulcüleriyle bir araya getiren toplantılar önemli nedenler arasında. Ayrıca, hem gayrimenkulcülerimiz hem şehir yöneticilerimiz dünyanın başka hiçbir gayrimenkul etkinliğinde alanın etkin uluslararası kuruluşlarını bir arada göremeyeceklerini net olarak biliyorlar artık. MIPIM 2016’nın çok verimli geçeceğine inancımız tam.” 

Yonca Aközer’in dikkat çektiği bir diğer konu, Türkiye ile ilgili etkinlikler oldu. Fuarın ilk günü Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın Türkiye’nin Marka Şehirleri ve İnşaat Sektörü isimli paneldeki konuşmasının ulusal ve uluslararası pek çok katılımcı tarafından ilgiyle izlendiğini belirten Aközer, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği Yatırımcılar Kokteyli’ne de pek çok uluslararası yatırımcının katıldığının altını çizdi. Günün son paneli olan Türk Mega Projelerine Mimarlar Gözünden Bakış ile Türkiye’nin bir kez daha dikkatleri üzerine topladığını vurgulayan Aközer, şöyle konuştu:

“Henüz ilk gün itibariyle Türkiye’ye büyük bir ilgi söz konusu. Gerçekleştirilen panellere uluslararası katılımcının gösterdiği ilgi; bunun en somut göstergelerinden biri. MIPIM 2016’nın ikinci ve üçüncü günü gerçekleştirilecek oturumlarda da benzer bir durumun söz konusu olacağından eminiz. 


İstanbul çadırında gerçekleştirilecek Türkiye’deki Gayrimenkul Yatırım Olanakları ve Yeni Fırsatlar ile Yenilenen Istanbul oturumları, Tabanlıoğlu Mimarlığın konuşmacı olacağı Şehirlerin Geçmiş ve Geleceği oturumu, Efekta Mimarlığın konuşmacı olacağı Anadolu’daki Açıkhava Müzeleri oturumu, Seramik Tanıtım Grubu’nun düzenleyeceği Türk ve uluslararası yatırımcıları biraraya getiren kokteyl, İstanbul’un Manchester ve Bologna ile bir araya geleceği Metropolitan Şehirler: Konutta Arz ve Talep Birbirini Karşılıyor Mu  isimli panel, Esas Gayrimenkul’un ev sahipliğinde Türk yatırımcıları buluşturacağı Kahvaltı; bunlardan sadece birkaçı. Bu arada Seramik Tanıtım Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen MIPIM Ödül Töreni’nde iki proje ile finale kaldık. Geleceğin Mega Projesi alanında 3. Havalimanı projesi ve Geleceğin Projesi alanında APS Ambalaj’ın ICI PLants & Headquarters isimli projelerinin Türkiye’ye ödülle döneceklerinden eminiz.


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM, bin 700 metrekarelik alan ve 850 kişilik katılım ile Türk şehirlerinin ve gayrimenkul şirketlerinin gövde gösterisine sahne oluyor. Türkiye, fuarda en yüksek katılım gösteren 5 ülkeden biri konumunda.

Dünyanın en büyük gayrimenkul ve inşaat fuarlarından MIPIM Uluslararası Gayrimenkul Fuarı, Fransa'nın Cannes şehrinde kapılarını açtı. 


Dünya genelinde 89 ülkeden yaklaşık 22 bin gayrimenkul profesyoneli ile 4 bin 800 yatırımcı ve finans kuruluşunu bir araya getiren, bin adet projenin yer aldığı fuarda Türkiye göz kamaştırıyor.


Toplamda 20 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda İstanbul Ticaret Odasının, Emlak Konut GYO'nun destekleriyle hayata geçirdiği, en görkemli yerde, Paris ve Londra çadırlarının arasında yer alan İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı dikkati çekiyor.  685 metrekarelik bu çadırda İstanbul ve Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı yatırımcıların yanı sıra konuklar ağırlanıyor.


Türk misafirperverliğinin en güzel şekilde yaşatıldığı çadırda, 96 metrekarelik maketle İstanbul'un dört mevsimi ses ve görsel efektlerle konuklara aktarılıyor. İstanbul, adeta şovla tanıtılıyor.


Çadırda ayrıca Üçüncü Havalimanı ile Avrasya Tüneli gibi Türkiye'yi ileriye taşıyacak projelerin maketleri de yer alıyor. Öte yandan Türk mutfağından eşsiz örneklerin sergileniyor, yiyecek ve içecek ikramı yapılıyor. Misafirler, taze demlenmiş Türk çayından içmeden çadırdan gönderilmiyor.


- Türkiye, katılımcı açısından ilk 5'te

Türkiye, toplamda 850  katılımcı ve kapladığı 1700 metrekarelik alanda iki 89 ülke arasında ilk 5'te yer alıyor. Fuarda Türk kurum ve kuruluşlarına ait 50 stant bulunuyor.


Toplamda 20 bin metrekare alan üzerine kurulan fuarda Türkiye'den katılan kamu kurum ve kuruluşları ile inşaat şirketleri bin 700 metrekarelik yere sahip.


Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu büyükşehir belediyeleri stantla katıldığı fuarda, 19 belediye başkanı hazır bulunuyor.


Fuara stantla katılan şirketlerin arasında İTO ve Emlak Konut GYO'nun yanı sıra Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak – Yenigün – Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu+ACP Mimarlık, Özer+Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme bulunuyor.


- Fuarda yer alan büyükşehirlerin projeleri

MIPIM 2016'ya katılan büyükşehirlere yoğun ilgi gösteriliyor. Şehirlerin projeleri yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor. 


Antalya Büyükşehir Belediyesi "Kruvaziyer Limanı", "Kaleiçi Yat Limanı", "Boğaçayı ve Konyaaltı Sahili"nin yanı sıra spor ve yayla turizmine yönelik dev projelerle birlikte dünya film endüstrisinde yer almak için geliştirdiği projelerle katılımda boy gösterirken Balıkesir Büyükşehir Belediyesi "Bandırma Organize Sanayi Bölgesi", "Ayvalık Kruvaziyer Limanı", "Sarımsaklı Kıyı Plajı Düzenlemesi", "Port Gömeç", "Tuzla Önü Projesi ve Ayvalık Köprüsü" gibi pek çok projeyi sergiliyor.


Bursa Büyükşehir Belediyesinin sergilediği projeler arasında sağlık turizmine odaklanmış Sıcak su Kentsel Dönüşüm, İpekiş Termal Turizm ile Uludağ Kirazlıyayla Sürekli Eğitim Merkezi ve Sur Yapı AVM Rezidans projesi yer alıyor.


Hatay Büyükşehir Belediyesi, turizmden ticarete uzanan pek çok yatırım projesiyle fuarda yer bulurken, Konya Büyükşehir Belediyesi "Mevlana Kültür Vadisi", "Metro Konya", "Meram Teleferik", "Karapınar Güneş İhtisas Endüstrisi", "Hüyük Rüzgar Enerjisi Üretim Tesisi", "Sebze ve Meyve Hali", "Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgesi" ile rekreasyon, yaşam merkezi ve dönüşüm projeleriyle Fransa'da sahneye çıktı.


Ordu Büyükşehir Belediyesi ise "Ordu-Giresun Havalimanı", "Ünye Konteyner Limanı", "Melet", "Çambaşı Yaylası Kış Sporları Kayak Merkezi" ve Çambaşı Ekolojik Tatil Köyü projeleri ile fuara katılım gösteriyor.


- Bakan ve büyükşehir belediye başkanları katılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın Fransa'ya bu akşam gelmesi, yarın fuar alanında konuşma yapması ve bazı görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.


Öte yandan şehirlerindeki projeleri tanıtmak ve yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz şehirde etkinliğe katılıyorlar.

Kayseri fuara stantla katılmazken Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çevik ise burada hazır bulunuyor.


- "Türkiye, MIPIM 2016'da yatırım potansiyelini ortaya koyuyor"

Fuarın Türkiye temsilcisi Alkaş şirketinin genel müdürü Yonca Aközer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin MIPIM 2016'da tam anlamıyla yatırım potansiyelini ortaya koyduğunu vurgulayarak, bu potansiyelin anlatılmasında gayrimenkul şirketleri kadar şehirlerin de önemli bir rol üstlendiğini söyledi.


Fuara stantla katılan Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu'nun geleceğin dünyasında "yatırım şehri" denilince akla gelecek ilk şehirler arasında olmak için iddialı projelerle burada yer aldığını anlatan Aközer, gayrimenkul şirketlerinin de benzer bir çalışma içinde olduğunu aktardı.


Aközer, "MIPIM 2016, tam anlamıyla Türkiye'nin gövde gösterisine sahne oldu. Bunun en önemli kanıtlarından biri de Türkiye'nin MIPIM'de temsil edildiği alanın yüzde 30'luk büyümeyle bin 700 metrekareye yükselmesi" dedi.


- Türkiye'nin kentsel dönüşümü uluslararası platforma taşınıyor

Aközer, Türkiye'nin kentsel dönüşümünün MIPIM 2016 aracılığıyla uluslararası platfırma taşındığını kaydederek, "Kentsel dönüşüm ile tarih ve kültür birlikteliğini, gayrimenkulde markalaştığımızı uluslararası yatırımcılara gösteriyoruz" diye konuştu.


Fuara katılan Türk kurum ve kuruluşlarının, şirketlerin uluslararası yatırımcıların yanı sıra fonlarla da görüşme gerçekleştirme fırsatını yakaladığını anlatan Aközer, böylece bu yatırımcı ve fonların Türkiye'ye yönlendirildiğini ifade etti.


Aközer, MIPIM 2016'ya katılımın kamu-özel ortaklığının güzel bir göstergesi olduğunun altını çizerek, "Uluslararası yatırımcı böylece devlet kurumlarının garantisini görebiliyor" yorumunu yaptı.


Uluslararası bir otel zincirinin geçen yıl fuarda Balıkesir Büyükşehir Belediyesini gördükten sonra buraya girmeye karar verdiğini ifade eden Aközer, inşaatın başladığını söyledi.


AA


Bu haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye’den şirketler ve belediyeler, dünyanın en önemli gayrimenkul fuarı MIPIM’e çıkarma yaptı. Türk katılımcılar, Fransa’nın Cannes kentindeki fuarın bu yılki teması olan ‘çevre’nin de içini dolduran projeleriyle yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.


 Yaklaşık 90 ülkeden uluslararası yatırımcılar, iş geliştiriciler, mimarlar, şehir plancıları ile yerel ve kamu yöneticilerini Fransa’nın Cannes kentinde buluşturan gayrimenkul fuarı MIPIM başladı. 20 bini aşkın gayrimenkul profesyonelini buluşturan fuarın bu yılki teması ‘küresel iklim değişikliğinin gayrimenkul sektöründeki etkileri’. Paris’te birkaç ay önce gerçekleşen İklim Zirvesi’nin ardından çevre vurgusuyla öne çıkan MIPIM’de Türkiye’nin hem niceliksel varlığı hem de temanın içini ‘doldurması’ dikkat çekti. 


MIPIM 2016’da Türkiye’nin büyük gayrimenkul firmalarının yanı sıra iddialı projeleriyle uluslararası yatırımcıyla işbirliğine girmek isteyen şehirleri uluslararası yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Türkiye’den pek çok belediye başkanı ve ticaret odası başkanının kendi şehrini temsil ettiği MIPIM’de ülke açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı gerçekleştirdi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Yatırımcılar Kokteyli de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası yatırımcı ile Türk yatırımcı ve Türkiye şehirlerini bir araya getirdi.


Star




Bu haber Takvim Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı olarak bilinen MIPIM, Fransa'nın Cannes şehrinde kapılarını açtı. 26 bin 500 gayrimenkul profesyonelini bir araya getiren fuara, İstanbul adeta çıkarma yaptı. Gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen firmaları, en yeni projeleri, enerjisi ve potansiyeli ile MIPIM fuarında 4 gün boyunca Türkiye rüzgarı estirecek. İstanbul Ticaret Odası da Cannes'da 89 ülkeden uluslararası gayrimenkul sektörü profesyoneline yaptığı İstanbul tanıtımını Avrupa başkentleri ölçeğine taşıdı. Bu doğrultuda İstanbul, kiralanan ve tercih edilen alan itibarıyla MIPIM'de bu yıl devler ligine girdi. İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı fuarın kalbinde konumlanırken, çadırda İstanbul kent maketi özel bir video haritalama sunumuyla yer alıyor.


Takvim


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


İstanbul'un 24 saatinin ses ve görüntü efektleriyle anlatıldığı 96 metrekarelik 'Yaşayan İstanbul Maketi" yabancı yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 


MIPIM 2016'da İstanbul Ticaret Odası (İTO), Londra ve Paris çadırlarının ortasında yer alarak fuar alanının en önemli bölgesinde konumlanan İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadın'nı açtı. İstanbul'un 24 saatinin ses ve görüntü efektleriyle anlatıldığı 96 metrekarelik "Yaşayan İstanbul Maketi" ile 3'üncü havalimanı ve Avrasya Tüneli gibi projelerin maketlerinin yer aldığı çadır, yabana yatırımcıların akınına uğradı. İTO Başkanı İbrahim Çağlar "Geçen yıl 300 metrekare olan İstanbul Çadırımızı 685 metrekareye çıkardık. Temamız 'Star of Housing' yani 'Kentleşmenin Yıldızı İstanbul'dur" dedi.

 

İTO Başkam Çağlar, İstanbul çadırı maket kurulumu, maketin görsel şovlan, teknik kurulumlar, yer kirası ve iç dekorasyonunun toplam maliyetinin yaklaşık 4 milyon liraya mal olduğu bilgisini verdi. 


KONUT SATIŞI DESTEKLENMELİ 


İnşaat sektöründeki en küçük yavaşlama ya da canlılığın 160 sektörü birden etkilediğine dikkati çeken Çağlar, 2015 yılında Türkiye'de yatırım yapan yabancılara yaklaşık 5.5 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığım hatırlattı. 


Çağlar, yatırım ortamım iyileştirerek bu rakamın orta vadede 15 milyar dolar seviyesine çıkarılabileceğini vurguladı. Yabancıya konut satışının desteklenmesyçin bazı adımların atılması gerel&pne değinen Çağlar, "Müteahhitte 'inşaat yapıyorum, daire satabilecek miyim' endişesi olmamalı. Bu açıdan MIPIM fuan önemli bir fırsat. Yabana konut sattıkça, iç piyasa hareketlenecek. Dış pazarlan geliştirmek için proje üretmemiz, iç pazardaki durgunluğu aşmamıza da yardımcı olabilir" diye konuştu 


YABANCILARDA TERÖR KORKUSU 

İstanbul Tamtım Çadırı'na gelen yatırımcılarla görüşmelerinin fuar boyunca devam edeceğini söyleyen Çağlar, terör olayları nedeniyle yatırımcılarda çekingenlik olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, şu değerlendirmede bulundu: "Çekingenlik illa yaşanıyor. Artık bu olaylar dünyanın her yerinde olabiliyor. Bugün Londra ne kadar güvenli ise İstanbul o kadar güvenlidir, bugün Paris ne kadar güvenli ise Ankara o kadar güvenlidir." 


Sözcü


Geri Dön