29 / 04 / 2024

MIPIM'e yeşil projeler damga vurdu!

MIPIM'e yeşil projeler damga vurdu!

Uluslararası arenada en önemli gayrimenkul fuarı olarak gösterilen MIPIM'e, dünyanın dört bir köşesinde planlanan yeşil projeler damga vurdu. 2011 yılının en çok tartışılan konularından biri de 'çevre' oldu...  



Mart ajanın sektör açısından en önemli etkinliği, hiç kuşkusuz Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen MIPIM fuarı idi. Gayrimenkul sektörünün kalbi, her yıl aynı yerde atıyor. Dünyanın her yerinden yüzlerce yeni projeye ev sahipliği yapan fuar, binlerce yatırımcıyı, proje geliştiriciyi, danışmanlık ve finans alanında hizmet verenleri bir araya getiriyor. Bu yıl, 8-11 Mart tarihleri arasında düzenlenen MIPIM 17 binin üzerinde ziyaretçi ağırladı. Bunların 200 kadarı Türkiye'den katıldı. 5 Türk şirketi, fuarda stand açtı. Zorlu Gayrimenkul, MIPIM'in açılış davetin sponsoruydu ve Riviera Bölümü'nde stand açan ilk Türk şirketi oldu. Torunlar GYO, Nata Grup, IMS ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de MIPIM'de stand açtı. Fuara ziyaretçi olarak katılan Türkler arasında ise Dumankaya İnşaat'm yönetim kurulu üyeleri Ali ve Uğur Dumankaya, Fer Yapı'nın ortağı Ramadan Kumova, Ofton'un Eşbaşkanı ismail Hakkı Altun, Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu'nun da aralarında bulunduğu pek çok isim yer aldı.

HAMBURG ÖNDER OLDU
Torunlar GYO'nun Mail of istanbul'u, Zorlu Gayrimenkul'ün Zorlu Center'ı ön plana çıkardığı MIPIM'de, dünyanın pek çok ülkesinden yepyeni projeler de sahnedeydi. Bu projelerin çoğunun en önemli ortak noktası ise 'yeşil proje' olarak ifade edilen; sürdürülebilir, enerji tasarrufu sağlayan, çevreye duyarlı ve çevreyle bütünleşen projeler olmalarıydı. Hamburg bu konuda öncü oldu. Almanya'nın gayrimenkul sektöründe patlama yaşayan bu kenti, 2011-Avrupa'nın Yeşil Başkenti Unvanıyla sürdürülebilir projelerini tanıttı. Kentteki yeni yatırımların enerji verimliliği ve çevresel duyarlılığın üst seviyede gözetilerek yapıldığı anlatıldı. Dünyanın birkaç yıl önce keşfettiği ve hızla yaymaya çalıştığı yeşil proje kavramına dair ingiltere, Avustralya, Polonya'nın da aralarında bulunduğu ülkelerde hayata geçirilecek projelerden örnekler verildi. MIPIM, 2011'de, Türkiye'de de yaygınlaşmasına çalışılan yeşil projelerin dünyadaki örneklerinin sergilendiği, çevre odaklı konuların tartışıldığı bir platform oldu.

Bakü'nun gözdesi
Azerbaycan'ın başkenti Baku, içinde pek çok farklı fonksiyon barındıran devasa bir projeye ev sahipliği yapacak. Yeşil proje olarak hayata geçirileceği açıklanan White City'de rezidanslardan alışveriş merkezine, konser salonundan modern sanat galerisi ve gösteri merkezine kadar pek çok farklı bölüm var.

230 metrelik kule
İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve inşaatı 2010'da tamamlanan Heron Tovver da MIPIM'de boy gösterdi. 230 metrelik kule, sürdürülebilir projelerin önemli örneklerinden biri olarak vurgulandı. Londra'nın en yüksek 3'üncü binası olan Heron Tovver, her anlamda lüksün de simgesi.  

 


Geri Dön