Miras habersiz satılmışsa hak iddia edilebilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında ''Miras habersiz satılmışsa hak iddia edebilir miyiz?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...
Babam 1994'te öldü. Ölmeden önce maliki olduğu dairenin intifa hakkını anneme verdiğini söylemişti. Biz üç kardeşiz. Annemiz ölünce bu dairenin evlatlarına yani bizlere kalması gerekiyor iken ölen erkek kardeşimizin eşi bu yerde mülkiyet iddiasında bulundu. Sonuçta öğrendik ki, babamız sağlığında bu dairenin intifa hakkını annemize vermekle birlikte bizden habersiz erkek kardeşimize satmış. Bu durumda bizim durumumuz ne olur?
Bugüne kadar anlattıklarından artık biliyorsunuz bir malın mülkiyeti, "intifa hakkı' ve "kuru mülkiyet' olarak ikiye ayrılabilir. Babanız da bu ayırımı yapmış. Söylediği gibi intifa hakkını annenize vermiş ama kuru mülkiyeti kardeşinize sattığını sizden saklamış. Anneniz ölene kadar bu yerden yararlanma hakkına sahip olmuş. Annenizin ölümü ile intifa hakkı son bulmuş, intifa hakkı kuru mülkiyet ile birleşmiş yani kardeşiniz tam malik olmuş. Onun da ölümü ile daire kendi mirasçılarına yani eşine kalmış.
BAĞISI İSPATLAMANIZ GEREK
Annenizin ve kadeşinizin ölüm tarihlerini bilmiyorum. Kardeş, anneden önce ölmüş olabilir. Kardeşinizin önce ölümü halinde, kardeşinize ait kuru mülkiyet mirasçılarına geçmiş, annenizin sonra ölümüyle de mirasçılar tam malik olmuş. Yani sıralamada değişiklik olabilir ama sonuç değişmez. Yani yenge bu yere malik.
Babanızın gayrimenkul üzerinde bu tasarrufları yapması için sizlerden izin alması veya haber vermesi gerekmiyor. Malından tasarruf etmiş ve kardeşinize satmış. Bu gibi durumlarda bir dava imkanı olabilir. O da, tapu işleminde satış gibi gösterdiği halde bağış yapmış olması durumudur. Bunun ispatı mümkünse olay dava konusu yapılabilir. Bunun dışında yapılabilecek bir şey yok.
Tamer HEPER/Posta