Miras reddinde satışa çocuklar da katılır mı?
Posta yazarı Tamer Heper,"Babam 2012 yılında vefat etti. 2 kardeşiz, ben borçlarımdan dolayı reddi miras yaptım. Babamın üzerine 2 ev var. Kızkardeşim bu evleri satmak istiyor, ben de onay veriyorum. Ben öldükten sonra çocuklarım, bu evlerde hak iddia edebilir mi?" sorusunu yanıtladı.
Posta yazarı Tamer Heper, "Babam 2012 yılında vefat etti. 2 kardeşiz, ben borçlarımdan dolayı reddi miras yaptım. Babamın üzerine 2 ev var. Kızkardeşim bu evleri satmak istiyor, ben de onay veriyorum. Ben öldükten sonra çocuklarım, bu evlerde hak iddia edebilir mi?" sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...
Babam 2012 yılında vefat etti. 2 kardeşiz, ben borçlarımdan dolayı reddi miras yaptım. Babamın üzerine 2 ev var. Kızkardeşim bu evleri satmak istiyor, ben de onay veriyorum. Ben öldükten sonra çocuklarım, bu evlerde hak iddia edebilir mi? l Z.G.
***
Önce okuyucum, mirası reddettiğinde durum ne oldu ona bakalım. Kendileri iki kardeşti, biri mirası reddetti, diğeri reddetmedi, mirasa sahip oldu. Ancak kural şu; mirasçılardan biri mirası reddederse, reddeden kişi miras bırakandan önce ölmüş gibi işlem yapılır. Yani bu kuralı okuyucumun olayına uygularsak, okuyucum mirası reddettiğinde sanki babasından önce ölmüş gibi kabul edilir. Şayet gerçekten önce ölseydi kimler mirasçı olacaktı? Okuyucumun kardeşi ile kendi çocukları.
Mirası reddedince de babalarından kalan iki dairenin maliki, kardeşi ve çocukları oldu. Bu durumda söz konusu dairelerin satışından söz sahibi okuyucumun kendisi değil (yani satışa izin vermiş olması bir şey ifade etmiyor), mühim olan çocuklarının iradesi.
Onlar bu satışa katılırsa satış yapılır, katılmazlarsa satış yapılmaz. Çünkü olayın gelişmesine göre bu evlere okuyucumun kardeşi ve çocukları elbirliği mülkiyeti ile malik oldular. Böyle bir durumda da satış yapılacaksa satışa hepsi katılmalıdır. Okuyucumun kaç çocuğu var bilmiyorum ama hepsinin katılımı olmadan satış yapılamaz.