20 / 11 / 2024

Miras hakkı!

Miras hakkı!

Miras hakkı, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine ve ya uyrukluk bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor...





Miras hakkı!


Miras hukuku, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının durumunu düzenleyen hukuk kurallarından oluşuyor. Mirasçı, ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bir kimsenin mirasının (terekesinin) intikal ettiği gerçek veya tüzel kişi oluyor. Muris, ölümüyle birlikte malvarlığı mirasçı dediğimiz kişilere geçen kimsedir. Malvarlığının miras yoluyla intikali ancak gerçek kişilerde söz konusu olabiliyor. Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor.


Miras hakkı, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya uyrukluk bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.


Miras hakkında saklı pay; Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara murisin iradesiyle ortadan kaldıramayacağı bir miras hissesi tanınmıştır ki, bu hisseye saklı pay, bu surette kanun tarafından korunmakta olan mirasçılara da saklı paylı mirasçılar deniyor. Murisin altsoyu saklı paylımirasçı oluyor ve saklı pay kanuni miras hakkının dörtte biri olarak belirleniyor.


Saklı paylı mirasçılar ve hisseleri şöyledir:


- Murisin füruu için kanuni miras hakkının 3/4'ü

- Murisin ana ve babasından her biri için kanuni miras hakkının 1/2'si

- Murisin kardeşlerinden her biri için kanuni miras hakkının 1/4'ü

- Murisin eşi için, birlikte mirasçı olmuşsa kanuni miras hakkının tamamı, diğer hallerde kanuni miras hakkının 1/2'si


Miras hakkında birinci dereceden mirasçılar: 

Murisin çocukları, torunları, torun çocukları, torunların torunları... murisin birinci dereceden mirasçıları oluyor. Çocukların miras hakkı eşittir. Muristen önce ölmüş çocukların yerine ise onların çocukları geçiyor.


Miras hakkında ikinci dereceden mirasçılar: 

Murisin ana babası ve onların füruudur. Ana babanın miras hakları da eşit oluyor. Ana veya babadan birisi muristen önce ölmüşse, onun yerine füruu, yani çocukları, torunları geçiyor.


Miras hakkında üçüncü dereceden mirasçılar: 

Murisin büyük ana ve babasıdır. Bunlar da eşit surette mirasçı sayılıyorlar.



Miras hukuku soruları!
Tapu miras!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Mirasın anlamı!
Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?
Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com





Geri Dön